Test

Nem csak a drogériák saját márkás termékei verik ár-érték arányban a nagy márkákat: itt a gyógyszertári krém kisokos

Három üzlettípus vonz beteges módon: a ruhaboltok, a papírboltok és a gyógyszertárak. Mivel ez utóbbi helyen is meglepően sokáig tudok elidőzni, a kínálattal is eléggé képben vagyok. Ti tudtátok például, hogy szuper minőségű, helyben készült krémekhez is hozzájuthattok meglepően jó áron? Ha nem, akkor összegyűjtöttem nektek, mit érdemes kipróbálnotok a jövőben.

vous - 2022.01.19.
Nem csak a drogériák saját márkás termékei verik ár-érték arányban a nagy márkákat: itt a gyógyszertári krém kisokos

Miközben a drogériák saját márkás termékei tarolnak a népszerűségi listákon (legalábbis a különféle Facebook csoportokban ezt látom), a gyógyszertárakban megvásárolható, helyben készült krémeket alig ismeri valaki. Bevallom, én is csak akkor ástam bele magam mélyebben a témába, amikor pár évvel ezelőtt egy bőrgyógyász pár száz forintos gyógyírt ajánlott az addig használt méregdrága ajakápolóm helyett – és az ajánlott krém másnap reggelre csodát tett. Nyugi, elárulom, mi volt az – és azt is megosztom veletek, hogy mit érdemes még kipróbálnotok.

Hogy miért rajongok ennyire ezekért a kenceficékért?

  • Mert gyógyszerészek, azaz hozzáértő emberek készítik őket. 
  • Mert évtizedes múltjuk van.
  • Mert színezékmentesek.
  • Mert természetes illóolajokkal illatosítják őket – vagy illatmentesek.
  • Mert olcsóbbak, mint sok más krém – hiszen nem kell dizájnos csomagolást és marketingárat is fizetnünk.

Az egyetlen hátrányuk – ha valakinek ez számít –, hogy teljesen sima, fehér műanyagdobozban vagy barna üvegcsében érkeznek. Számomra ez lényegtelen – nekem az a fontos, hogy amit a bőrömre kenek, rendben legyen.

A készítmények recept nélkül is kaphatók, de van köztük olyan, amit receptre is meg lehet vásárolni – így kevesebb lehet a végösszeg.

Unguentum ad Vulnera

A Vulnera krém tulajdonképpen egy sebkenőcs – nekem mégis ajakápolóként ajánlotta a bőrgyógyász, amikor a döbbenetesen cserepes ajkaim miatt szenvedtem. Ez egy nagyon zsíros textúrájú, aprócska tégelyben érkező valami, amit alkalmanként még ma is használok a legdurvább téli időszakok alatt. Tényleg csodát tesz, még a legdurvább esettel is: ha a szél sebesre fújja az ember ajkait, elég éjszakára vékony rétegben felkenni, és másnapra nyoma sem lesz a száraz, fájdalmas ajkaknak!

Cremor Aquosus

A minden patikában kapható gyógyszertári alapkrémet testápolóként szoktam használni, de van, aki arcápolóként veti be. Bár a hatékonyságáról megoszlanak a vélemények, szerintem vízhiányos bőrre szuper! Ráadásul hipergyorsan beivódik, így akár kézkrémként is használhatjátok. Színező- és illatanyagmentes, érzékeny bőrre is kiváló.

Forrás:
Depositphotos

Ungentum Stearini

Ez egy közönséges arckrém – ami a hangzatos reklámokkal szemben nem ígér irreális dolgokat. Nincs „Photoshop-hatás”, és nincs „fényvisszaverő pigment”, csak hidratálás, de úgy, hogy azzal lepipálja a mindenféle túlkapásokkal beharangozott csodakrémeket. Ennek ellenére mindenkinek ajánlanám, mert hidratálásra tökéletes, és sok esetben hasznosabb lehet, mint mondjuk egy drogériás krém. Annak ellenére, hogy egy „testes” állagú kence, jól beszívódik, és ennek megfelelően kellően hidratál.

Kamillás lemosó

A barna üvegcsében érkező lemosót zsíros, problémás bőrre ajánlják – és tényleg szépen kezeli a pattanásokat. Annak ellenére, hogy kamilla van benne, bitangerős a cucc, ezért tényleg kifejezetten zsíros bőrre érdemes csak használni – a kevert vagy a normál bőrt könnyen kiszárítja. Az erőssége miatt az ajak- és a szem környékét kerüljétek vele – viszont ha rendeltetésszerűen használjátok, a felesleges faggyút nagyon szépen eltávolítja, a pattanásokat pedig lejjebb viszi.

Kakaóvaj

Tömb formában már csak elvétve lehet kapni, de por formában szinte mindenhol beszerezhető. Ha az utóbbi formájában vásárolnátok, akkor melegítsétek masszává a port, és gyúrjátok szappan alakúra – majd ha kihűlt, elkezdhetitek használni. A szilárd kakaóvaj a test melegétől enyhén olvadni kezd, így válik kenhető állagúvá – és a száraz bőrrel csodát tesz. Nem véletlenül használja a legtöbb márka alapanyagként a különféle krémekhez – de miért vennétek meg bármi mást, ha az eredeti alapanyaghoz is hozzájuthattok?

Van, aki természetes fényvédőként emlegetni – én viszont nem ajánlanám, hogy naptej helyett használjátok! Testápolásra viszont tényleg 10 pontos!  

Unguentum Hydrosum

Ez egy kifejezetten zsíros állagú kenőcs, amit mégis kézkrémnek ajánlanak. Mivel lassan szívódik be, mindennapos, illetve napközbeni használatra nem ajánlanám – de ha esetleg ekcémával küzdötök, vagy észrevennétek magatokon a hidegallergia jeleit, egy este alatt rendbekapja a kisebesedett kézfejet! Általában enyhe citromillattal érkezik, mivel illóolajjal illatosítják – de illatmentes változatban is kérhetitek.

Forrás:
Depositphotos

70%-os etil-alkohol

Minden nő neszesszerében ott a helye ennek az alapos fertőtlenítőszernek. Ha vesztek mellé egy kis fújós üvegcsét, akkor tökéletes lesz a manikűrkészlet, a szemöldökcsipesz vagy az epilátorfej fertőtlenítésére.

Akár sminkcuccokat (például rúzsokat, szemceruzákat) is fertőtleníthettek vele: ha egy fújásnyit használtok, hamar elillan, viszont megöl minden bacit.

Mivel a bőrről leoldja a zsírt, szemöldökfestés előtt áttörölhetitek vele a szemöldökötöket – vagy kezelhetitek vele a durvább pattanásokat is. Ennek ellenére felelősségteljesen használjátok: durván szárít.

Ajánlott cikkek