Egyéb kategória

Épp tesztelem – ettől a gyakorlattól lesz csak igazán formás a feneketek

Miközben ezt a cikket írom, kis túlzással alig tudok ülni, annyira érzem a tegnapi gyakorlatsort. Azt gondolom, ezt nektek is ki kell próbálnotok.

vous - 2017.07.12.
Épp tesztelem – ettől a gyakorlattól lesz csak igazán formás a feneketek

Természetesen ez is egy olyan alapgyakorlat lesz, amihez a kezdetek kezdetén semmiféle eszközre nincs szükségetek, csak saját magatokra. A kitörést valószínűleg mindenki ismeri. Amikor próbáltam csinálgatni, folyamatosan dőltem közben jobbra-balra, nem tudtam megtartani az egyensúlyomat. Hiába, tíz év mozgásszegény életmódnak megvannak a következményei.

A kitörést azért is tartják jó gyakorlatnak, mert nemcsak a fenék- és a combizmokat erősíti, hanem bizony a törzsizmok is dolgoznak, fejleszti az egyensúlyt, javítja a tartást. Bárhol végezhető, nem kell hozzá nagy hely, de még eszköz sem.

Kitörés 1.0

Én valójában nem is kitöréssel kezdtem, hanem sima súlypontáthelyezéssel. Azaz kiléptem egyet előre, majd csak egyenesen tartva magam leengedtem a súlypontomat egy olyan helyzetbe, mintha kitörést csináltam volna.

Objektum doboz

Normál kitörés

Természetesen a kitörés akkor lesz kitörés, ha léptek is a gyakorlatvégzés közben. Ahhoz, hogy ne terheljétek túl a térdízületeiteket (mi nagyon térdfájós család vagyunk, erre extrán figyelnem kell), meg kell tanulnotok a kitörés helyes kivitelezését. A lényeg, hogy bemelegítés nélkül sose vágjatok bele a gyakorlatokba, lassan, odafigyelve végezzétek, és a végén nyújtsatok.

Objektum doboz

A kitörés során

  • a lábfejetek előre nézzen,
  • a törzsetek legyen egyenes,
  • a medencétek ne forogjon jobbra-balra, nézzen egyenesen előre,
  • a vállatokat ne húzzátok fel (nálam ez a leggyakoribb hiba),
  • a térdetek soha ne menjen a boka elé.

Ebből lábanként kezdjetek 8–10 darabbal, majd emeljétek az adagot. Elmehettek egészen 18–20-ig is. Ez lesz egy sorozat.

Amikor egy sorozatot megcsináltok, kombinálhatjátok a dolgot gáttámasszal, ismertebb nevén plankkel, amelyről itt írtam korábban. Aztán jöhet a következő sorozat.

Nehezített verziók

Öröm lesz, ha eddig eljutok. A kitörésnek számtalan változata ismert, nézzétek csak:

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

mengyan-eszter-szemelyi-edzo-wonder-woman

Ezért kezdtem személyi edzőhöz járni

Harminc fölött egy, kettő, na jó, négy évvel azért az ember lánya megérez olyan dolgokat, amelyekről eddig csak olvasott – vagy az én esetemben írt. Tényleg nehezebb felkelni reggel. Tényleg vannak ősz hajszálak, szarkalábak, puhul a bőr, illan a kollagén, indokolatlan úszógumik születnek a vékony testemen is. Sosem voltam sportos fajta, mindenféle mozgás távol áll tőlem, de tíz év ülőmunkával a hátam mögött rájöttem: ez így nem fog menni.

A folytatást olvassátok el IDE kattintva!

Ajánlott cikkek