Amikor 30 másodperc egy örökkévalóságnak tűnik... – 7 plankvariáció otthonra kezdőknek és haladóknak Engel Nóra

Amikor 30 másodperc egy örökkévalóságnak tűnik... – 7 plankvariáció otthonra kezdőknek és haladóknak

Az a helyzet, hogy ha edzésről beszélünk, a planking manapság olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. Pedig valójában nem egy egyszerű gyakorlat – ennek ellenére mégis megéri elsajátítani és kipróbálni a legkülönbözőbb verziókat, pláne, ha lapos hasra és feszes fenékre vágytok. Domokos Enikő személyi edző ebben segít most nekem és nektek. 

Domokos Enikő személyi edző

Domokos Enikő edző

„Kiskorom óta meghatározó része az életemnek a mozgás. Tanulmányaimat ezért is kezdtem a rekreáció és egészségfejlesztő szakirányon, és itt tudatosították igazán bennem az egészség megőrzésének fontosságát. Úgy gondolom, csak rendszeres testmozgással válhat belőlünk egészséges, stresszmentes ember, ezért is képzem magam a mai napig is folyamatosan ezen a területen.” 

Látogassatok el Enikő Facebook-oldalára, ha még több infóra vagytok kíváncsiak! 

Mi is az a plank? 

A planking a hasizomgyakorlatok jolly jokere, egy olyan gyakorlat, ami legjobban a has- és a farizmokat dolgoztatja meg, de emellett több mint 20 másik izmot is átmozgat. A különböző plankvariációk bevetésével a lábakat, a karokat, a vállakat és a hát izmait is rendesen megmozgathatjuk – de szigorúan csak akkor, ha megfelelően végezzük a gyakorlatokat. Hogy mi kell ehhez? Az, hogy az alapmozdulatot helyesen begyakoroljuk, ha ezzel megvagyunk, készen állunk a többi gyakorlatsorra. 

Gyakorlás teszi a mestert...

Kezdjétek az edzést a legelső, hagyományos plankkel, amihez kezdésképp ereszkedjetek négykézlábra. Mindig figyeljetek arra, hogy a karok a vállak alatt helyezkedjenek el, majd jöhet a lényeg:

emeljétek fel a térdeiteket, és tartsátok meg magatokat a karjaitok, lábujjaitok segítségével. És tartsátok és tartsátok és tartsátok és tartsátok...

Fontos, hogy a karok a vállakkal, a lábujjak pedig a sarkakkal alkossanak egyenes vonalat. Emellett figyeljetek arra is, hogy a hátatokkal ne homorítsatok, a feneketekkel ne pucsítsatok, valamint végig tartsátok befeszítve a hasatokat. 

Ahogy Enikő nyugtatásként elárulta, kezdőként tökéletes, ha az ember 30 másodpercig képes megtartani magát ebben a pózban – nekem is ennyi ideig sikerült, vért izzadva, természetesen. A középhaladó, haladó plankingelők természetesen ennél a számnál magasabbra helyezik a lécet. Na de vissza a kezdőkhöz és a 7 gyakorlathoz!

1. Hagyományos – magas plank

Forrás:
Vous

2. Plank alkaron – alacsony plank

Forrás:
Vous

3. Plank lábemeléssel

Forrás:
Vous

4. Plank térdhúzással

Forrás:
Vous

5. Plank hinta

Forrás:
Vous

6. Lépegető plank

Forrás:
Vous

7. Oldalsó plank

Forrás:
Vous

engel-nora-3-gyakorlat-a-feszes-popsiert-domokos-eniko-szemelyi-edzo1

Ugye a többi cikkünket is láttátok már? Ha nem, ideje pótolni!

Mert edzeni nem csak nyár előtt érdemes – 3 gyakorlat a feszes fenékért

Viszlát, löttyedt karok! – 5 gyakorlat, amitől újra izmos és feszes felsőtestetek lesz

Nem juttok el az edzőterembe? 3 gyakorlat, amivel otthon is formában tarthatjátok magatokat