Egyéb kategória

Eddig biztosan rosszul mostatok fogat – ma ennek vége!

Már kicsikorunkban megtanuljuk, hogyan és milyen gyakorisággal kell helyesen fogat mosni. Anno a szüleink álltak fölöttünk, és addig nem hagyhattuk el a fürdőszobát, míg nem végeztünk. Tőlük megtanultunk mindent, ami a fogmosással kapcsolatos, de vajon ők tudták, hogy hogyan kell szakszerűen fogat mosni? Nem csak az olyan alapszabályokat kell betartani a hatékonyság érdekében, hogy körkörösen mossuk, napi kétszer, és minimum két percig.

vous - 2017.10.23.
Eddig biztosan rosszul mostatok fogat – ma ennek vége!

Nekem szerencsém van, hiszen lassan betöltöm a 34. életévemet, és még soha nem volt lyukas fogam. Hogy ez genetika vagy a helyes szájápolás eredménye, nem tudom, de azt tudom, hogy a most következő listán – a helyes szájápolásra vonatkozóan – azért én sem tudnék mindent kipipálni. És ti?

Diy fogkrém

Házi fogkrém mindössze három hozzávalóból – a szuperegészséges fogakért

Egyre többen gondolkodnak el azon – legalábbis nekem úgy tűnik –, hogy milyen tisztító- és szépségápolási szerekkel veszik körbe magukat nap mint nap. Éppen ideje, hiszen ezek a szintetikus „vegyszerek” a szervezetünkbe jutva nyilván nem tesznek jót rövid, és pláne nem hosszú távon. De akkor azt, hogy mivel mosunk fogat, miért hagyjuk figyelmen kívül? 

Sajnos még ma is nagyon gyakori a felnőttkori fogvesztés – a szuvasodásnak és a fogágybetegségeknek köszönhetően. Csak hogy néhány adatot mondjak:

az iskolás gyerekek 60 százalékának, míg a felnőttek 100 százalékának van legalább egy lyukas foga világszerte. (Ezek szerint én kakukktojás vagyok.)  Az európai lakosság csaknem fele pedig szenved valamilyen fogágybetegségtől.

Hogy ezt elkerüljük, a következő lépéseket érdemes betartani:

  • Mossunk fogat minimum naponta kétszer, reggel és este, de három-négy alkalomnál többször ne, hiszen azzal csak ártanánk a fogainknak.
     
  • A fogmosás mindig tartson három – hatékony – percig.
Fogápolás

Forrás:
Pixabay
  • Legyetek mindig nagyon alaposak, minden felületet mossatok meg jól, de ne dörzsöljétek, csak körkörös mozdulatokkal kívül-belül keféljétek át a fogakat és a fogínyt.
     
  • Válasszatok jó minőségű puha, sűrű sörtés – ami védi a fogínyt –, kis fejű, kényelmes fogású fogkefét. De állítólag még jobb, ha elektromos fogkefére váltunk – mert ezek jóval hatékonyabbak, mint a hagyományos kefék.
     
  • Válasszatok körültekintően fogkrémet. A szakemberek a fluoridtartalmúakra esküdnek, amelyek segítenek megelőzni a fogszuvasodást, és megtartják a fogzománc épségét. Fogérzékenységre válasszátok a kálium-klorid vagy kálium-nitrát tartalmú fogkrémeket, az érzékeny fognyakra pedig a hidroxil-apatit és a stroncium-kloridos lesz a nyerő.
     
  • A fogkrémből elég mindössze egy borsónyi adagot tenni a fogkefétekre.
     
  • Savas ételek fogyasztása után közvetlenül soha ne mossatok fogat, mert ezzel csak ártotok neki. Várjatok 30–60 percig, amíg a szervezetetek visszaépíti az ásványi anyagokat a fogzománcba, csak utána essetek neki a fogkefével.
     
  • Mindig használjatok fogselymet, hogy a fogközöket is kellőképpen meg tudjátok tisztítani.
     
  • Három havonta cseréljétek le a fogkeféteket.
Ajánlott cikkek