Egyéb kategória

Egy zöldség, ami legalább annyira jó a főételekhez, mint az édességekhez: ismerjétek meg a batátát!

Újabb zöldség hódít meg egyre több embert, és kezdi belopni magát a hazai háztartásokba – mégpedig az édesburgonya. A batáta néven is ismert narancsos színű gyökérzöldség Amerikából jött, mestersége címere, hogy egészséges, finom, és ami külön jó hír: itthon is megterem!

vous - 2017.11.11.
Egy zöldség, ami legalább annyira jó a főételekhez, mint az édességekhez: ismerjétek meg a batátát!

Ízre és állagra valahol a burgonya és a sütőtök között van, és bár nem rokona a burgonyának, csak nevében, ő is Amerikából érkezett. Ahogy a krumpli is alapélelmiszerré avanzsált nálunk, úgy a batátának is könnyűszerrel lesz erre lehetősége, mert nálunk is megterem. Ha a szuperekben még nem is, de a termelői kis piacokon már kapható a hazai. Nagyon sok rostot és értékes tápanyagot tartalmaz, jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a krumplinak, bővelkedik B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminban, valamint gazdag kalcium-, vas-, magnézium-, mangán-, kálium-, foszfor-, nátrium-, szelénforrás. Sok béta-karotin van benne, ami jótékonyan hat a bőrünkre, a magas rosttartalomnak köszönhetően pedig laktat, emellett finom, és nagyon változatosan készíthető – akár a krumpli és a sütőtök is.

Érdemes közepes példányokat választani, tapintásra keményet és feszeset, olyat, aminek a felülete minél simább, mert ezekkel a legkönnyebb dolgozni. Ha túl nagy, akkor nem biztos, hogy kellően édes, és ha egyben sütjük, akkor nagyon hosszadalmas idő alatt sül át a sütőben. Készíthetünk belőle pürét, rakottast, hasábburgonyát, lehet belőle sütemény is, a legegyszerűbb változata, ha egyszerűen megtöltjük, mint az alábbi receptben.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Ajánlott cikkek