Egyéb kategória

Ismerjétek meg a testvéreket, akik a műanyagmentes Baliért küzdenek

Ha azt mondom, Bali, valószínűleg mindenki a kék óceánra, a zöldellő rizsföldekre, a kedves mosolyokra, a lenyűgöző színekre, a jógára vagy az Ízek, imák, szerelmek című filmre gondol. Bali maga a paradicsom. Sajnos a valóságban csak szeretne ilyen lenni. Az emberi viselkedés miatt ugyanis óriási problémával küzdenek az itt lakók: a műanyaggal.

vous - 2017.11.20.
Ismerjétek meg a testvéreket, akik a műanyagmentes Baliért küzdenek

Melati és Isabel Wijsen a gyönyörű Balin születtek, és szomorúan tapasztalták, mi lesz az otthonukkal. Ők ugyanis nemcsak egy-egy hetet töltenek a szigeten, hanem az év 365 napján ott élnek, és látják, pontosan mi történik. 2013-ban mindössze 12 és 10 évesek voltak, amikor elindítottak egy kezdeményezést a műanyagszemét ellen. Igen, erre én is felkaptam a fejem, de a testvérpár ezt üzeni:

Soha senkinek ne hagyjátok, hogy azt mondja: te még túl fiatal vagy, te ezt nem értheted. Nem állítjuk, hogy egyszerű lesz, de végül megéri majd.”

A Bye Bye Plastic Bags (Viszlát, műanyagszatyor!) ötlete akkor villant fel bennük, amikor az iskolában kiemelkedő emberekről tanultak, mint Diana hercegné vagy Nelson Mandela. Az első akciójuk egy petíció volt a műanyagszatyrok ellen, mert rájöttek arra, hogy a szatyrokra tulajdonképpen semmi szükségünk. A petíciót eddig 6000 ember írta alá világszerte online és offline.

Objektum doboz

Miért is van szükség az olyan emberekre, mint a Wijsen testvérpár? Az ő munkájuknak, szenvedélyüknek és hazaszeretetüknek köszönhető, hogy egyre többet tudunk arról, milyen nagy a baj Balin. Indonézia a CNN riportja szerint a második legnagyobb műanyagszemét-termelő a világon – Kína mögött. Naponta 680 köbméter műanyagszemetet termelnek, amely körülbelül egy 14 szintes épületnek felel meg.

Baj a bajban, hogy a műanyagszatyrok mindössze 14 százalékát hasznosítják újra. Az indonéz szigetvilágból származó műanyagszemét teszi ki az óceánok és tengerek műanyagszennyezettségének 10 százalékát. Sokkoló.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

A lányok szerint a tudatosság és a felelős gondolkodás hiányzik a balinéz emberekből, ugyanakkor nagyon keveset tudnak arról, milyen problémát okoz a műanyag. A legtöbbeknek pont elég azzal foglalkozni, hogy valahogyan megéljenek, nem tudnak még a környezetvédelemmel is foglalkozni. A testvérek 2014-ben elindítottak egy másik projektet: szerették volna bebizonyítani, hogy műanyag nélkül is lehet élni. Ehhez kiválasztottak egy falut, ahol sokat meséltek az ott élőknek, miért rossz az egyszerhasználatos műanyagzacskó, és mosható textilzsákokat, hálóból vagy újrahasznosított papírból készültet adtak ajándékba mindenkinek.

De ennél is tovább mentek: 2014-ben éhségsztrájkot hirdettek, aminek meglett az eredménye. 2015-ben a kormányzó rábólintott arra, hogy a sziget 2018-ra műanyagmentessé váljon.

Nézzétek meg a lányok TED-beszédét a témáról:

Objektum doboz

Ajánlott cikkek