Egyéb kategória

Ezt jelzi, ha tikkel valamitek!

A tikkelés, vagyis az izomrángás a világ legidegesítőbb dolga tud lenni, és nagyon nehezen is múlik el, ha egyszer elkezdődött. De tudjátok például, hogy mik is ezek valójában, és mitől alakulnak ki? Nyugi, a legtöbb kiváltó ok általában nagyon könnyen orvosolható!

vous - 2018.03.03.
Ezt jelzi, ha tikkel valamitek!

Az izomrángás általában egy teljes izom vagy az izom néhány rostjának sorozatos rándulása. Okozhatja az, hogy az izommal van valami probléma, de lehet idegi eredetű is a dolog. Nem kell nagyon nagy bajra gondolnotok – általában egyszerűen orvosolható a probléma. Nagyon valószínű ugyanis, hogy a tikkelésnek az alábbiak közül valamelyik az oka!

1. D-vitamin-hiányotok van

D-vitamint leginkább a napfény hatására gyárt a szervezetünk, ezért a hidegebb és fényhiányosabb időszakban nem ritka, hogy hiányunk lesz belőle. Ez vezethet kalciumhiányhoz is, ami azt eredményezi, hogy az izmok mozgásáért felelős idegek összezavarodnak, és elkezdenek olyan szignálokat küldeni az izmoknak, hogy húzódjanak össze. Szerezzetek be étrendkiegészítő formájában D-vitamint, vagy legyetek többet a szabadban!

nő lány napfény

A Nap tehet mindenről? – Így helyettesíthető a természetes fény és a D-vitamin

Ti is éreztétek már a nyár elmúlásával egyre kifacsartabbnak, fáradtnak és ingerlékenynek magatokat? És a hideggel együtt a nátha is támadásba lendült ellenetek? Már a C-vitamin se segít? Akkor itt az ideje, hogy D-vitaminnal és fénnyel turbózzátok fel magatokat úgy, hogy még a káros UV-sugárzástól sem kell félnetek. A korábbi cikkünk folytatását ITT olvashatjátok!

2. A stressz-szintetek az egekben van

A stressz nagyon sok negatív hatással lehet a szervezetetekre, ezek közül az egyik az, hogy kiüríti a testetek magnéziumtárait, ami azt eredményezi, hogy az izmaitok tikkelni fognak. Persze erre nem az az egyetlen megoldás, hogy ne stresszeljetek (könnyű azt mondani!),

már az is segíthet, ha megnövelitek a magnéziumtartalmú ételek arányát az étrendetekben.

3. Nem isztok eleget

A legegyszerűbb módja annak, hogy legyőzzétek a tikkelést, az az, ha elég vizet fogyasztotok – ha a szervezetetek dehidratált, nagyobb az esélye, hogy görcsölni és rángani fog az izmotok. Ez főleg akkor igaz, ha még aktív életet is éltek, hiszen ilyenkor a kiizzadt mennyiséget is vissza kell pótolni. A napi két liter minimum legyen meg, és akkor már nem lehet nagy baj!

Forrás:
Unsplash

4. Érzékenyek vagytok valamire

Az ételallergia számos tünetegyüttessel járhat, ezek egyike az izomrángás is lehet. Ha felfigyeltek arra, hogy egy bizonyos étel elfogyasztása után mindig izomgörcsök vagy tikkelés kínoz titeket, akkor érdemes erre gyanakodni, és csináltatni egy ételallergia-tesztet.

Ajánlott cikkek