Egyéb kategória

Hova kerüljön a használt ruha? – Az adománybolt mint opció

Amikor a jó állapotban lévő ruháink fölött úgy döntünk, nem szeretnénk őket eladni, nem tudjuk őket továbbadni sem, de túl jók ahhoz, hogy géprongyként végezzék, akkor még mindig van számtalan lehetőség, amire talán eddig nem is gondoltunk. A lényeg, hogy ne kerüljön a ruha a szemétbe. Ha az adományozást választjuk, a környezettudatosságot összeköthetjük a szociális jótékonysággal is.

vous - 2018.03.29.
Hova kerüljön a használt ruha? – Az adománybolt mint opció

Azt mondják, az adomány a legbiztosabban akkor ér célba, ha közvetlenül az adományozott kezébe adjuk az általunk már nem viselt, de még jó állapotban lévő ruhát, cipőt, táskát vagy egyéb kiegészítőt. Azt is mondják, hogy Magyarországon adományozni nem könnyű, és néha a szükséget felülírja a büszkeség, a félelem vagy a sértettség – legalábbis az adományozó így érzi. 

Adományozni azonban nem csak személyesen lehet. A megunt, de megkímélt állapotban lévő ruhákat vihetjük szeretetotthonba, családsegítőbe, anyaotthonba, templomba, egyházi szervezetekhez, karitászba és adományboltba is.

A rendszer többnyire minden adományboltban ugyanúgy működik: beviszitek a megunt vagy nem használt személyes használati tárgyaitokat, ezeket az üzletben átveszik tőletek. Az üzletekben komoly válogatás, logisztika zajlik. A kiválogatott termékeket értékesíteni kezdik. Az adományboltokban bárki vásárolhat anyagi helyzettől függetlenül. A vásárlóközönség nagyon vegyes, a mélyszegénységben élőktől kezdve a kincsvadászokon át a környezettudatos, zöld vásárlókig mindenkit megtalálni.

Az üzletek munkahelyet teremtenek, így fontos terei a társadalmi integrációnak. A vásárlásból befolyt összeg és az el nem adott termékek viszont minden esetben a rászorulókat segíthetik. Érdemes utánajárni, hogy az általatok választott adományboltból hogyan jutnak el a tárgyak a rászorulókig, és mi történik azokkal a holmikkal, amelyek nem kellenek senkinek.

Forrás:
Unsplash

A kérdéseimmel 5 budapesti adományboltot kerestem fel, közülük kettő válaszolt, aminek nagyon örülök, mert válaszaikat olvasva talán sokan keresik fel a hozzájuk legközelebb található adományboltot.

Cseriti

A Cseriti üzleteket biztosan többen láttátok már. Jellegzetes, színes kirakataikat könnyű felismerni. A klasszikus társadalmi vállalkozás célja egy olyan fenntarthatóbb világ megteremtése, ahol a tárgyak újrahasználata csökkenti a hulladék mennyiségét, és javítja a rászorulók életminőségét.

„Sajnos az adományozói kultúra még hagy némi kívánnivalót maga után, így elég nagy mennyiségben kapunk számunkra már használhatatlan, értsd: adománybolt környezetben már nem hasznosítható tárgyakat, így ruhaneműket is” – válaszolja kérdésemre Sáhy Gábor, a Charity Hungary Közhasznú Nonprofit Kft. alapító-ügyvezetője.

Nagyon fontos tehát, hogy csak olyan ruhákat adjatok tovább, amelyek

  • tiszták,
  • jó minőségűek,
  • nem kell őket javítani (egy télikabát cipzár nélkül vagy rossz cipzárral sajnos semmit nem ér).

Gábortól megtudtam azt is, hogy az adományboltjaik második legnagyobb bevételi hányadát a ruhák jelentik.

Átlagosan havi szinten 8–10 tonna ruha és textil érkezik a boltjainkba.

Ezeket mi válogatjuk, és a boltokba csak a legmagasabb minőségű ruhadarabok, textíliák kerülnek ki. Az üzleti modellünkben lefektetett koncepció szerint 20%-nál nagyobb területet nem foglalhatnak el a ruhák a bolt alapterületéből, így rengeteg ruha marad meg a kiválótól a rossz minőségűig vegyesen.”

A cikk folytatását ide kattintva >>> olvashatjátok.

Egy alig 3 perces videó megváltoztatja, amit eddig a ruháitokról gondoltatok

Olvassátok el a kapcsolódó cikket is: Használt ruhát a bizományi üzletből

Budapesten is működnek olyan bizományi ruhaüzletek, ahova be lehet vinni a ruhákat, hogy ezek az üzletek értékesítsék őket tovább. Az eladott vagy bevett ruhák után kaphattok is valamennyit, az eladással pedig nem kell bíbelődnünk. Mindegyik üzlet saját szabályrendszerrel működik, ezt érdemes elolvasni, mielőtt beállítotok egy nagy szatyor ruhával. És persze valószínűleg az sem mindegy, hol és mennyit adnak érte. Kattintsatok ide>>> a folytatásért!

Ajánlott cikkek