Egyéb kategória

Ezt az önkéntes munkát imádni fogjátok: neveljetek vakvezető kutyát!

Magyarországon 10 ezer látássérült emberre 120 vakvezető kutya jut, egy kutya kiképzése közel 2 millió forintba kerül. Nem minden látássérült alkalmas vakvezető kutya tartására, és nem minden kutya alkalmas erre a feladatra. Viszont szinte bárki segíthet, hogy ezek a kutyák eljussanak a kiképzésig, mégpedig ideiglenes örökbefogadással!

vous - 2018.04.21.
Ezt az önkéntes munkát imádni fogjátok: neveljetek vakvezető kutyát!

Vakvezető kutyának elsősorban a labrador retriever, a golden retriever és a német juhász vált be, de ezeknek a fajtáknak a keverékei is alkalmasak lehetnek erre a munkára. A kiképzés elsődleges célja, hogy megtanítsák a kutyát arra, ahogy felkerült rá a vakvezető hám, az ő méretei is megnőnek egy felnőtt ember magasságával és szélességével. Ettől kezdve csak olyan helyen mehet át, ahol gazdájával együtt átférnek.

Természetesen fontos feladata, hogy felismerje az utcán a gazdájára leselkedő veszélyeket és megpróbálja elkerülni azokat. Meg kell tanulniuk önállóan döntést hozni, ha úgy ítélik meg, a gazdájuk utasításának is ellent mondhatnak.

Objektum doboz

De hogy jut el odáig egy kölyökkutya, hogy részt vehessen a kiképzésen?

A kutyusok 8 hetes koruktól 1 éves korukig olyan önkéntes örökbefogadókhoz kerülnek, akik vállalják, hogy ingergazdag környezetben nevelik a leendő vakvezető kutyusokat, szakmai felügyelet mellett biztosítanak nekik mindent, hogy mire eljön az ideje, készen álljanak a munkára. Ez egy nagyon fontos időszak a kutyák életében, itt kell megalapozni a kiképzést.

Objektum doboz

A nevelő-partnerek kapnak képzést és folyamatos instruálást, így elérhető, hogy a kutyák 1 éves korukra szobatiszták legyenek, jól tűrjék az utazást, az utcazajt, idegen állatokat, embereket, zárt térben, magasban otthonosan viselkedjenek és az alapvető fegyelmezettséget elsajátítsák. 

Objektum doboz

A kutya tápját, oltásait és orvosi ellátását biztosítják a jelentkezőknek, ezenkívül a nevelőket havonta egyszer behívják egy személyes konzultációra, teszteket töltenek ki és minden felmerülő kérdésre választ kaphatnak.

Objektum doboz

Nagy felelősséggel járó feladat, de úgy gondolom, csodálatos és örömteli módja az önkéntes munkának. Mint ahogy a „sima” ideiglenes örökbefogadásnál sem egyszerű elszakadni a négylábútól akkor, amikor annak eljön az ideje, de a tudat, hogy mennyit segítettünk, kárpótol mindenért.

Objektum doboz

Ha felkeltette az érdeklődéseteket a lehetőség, keressétek fel a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének honlapját (http://www.mvgyosz.hu), ott további infókat találtok!

Ajánlott cikkek