Egyéb kategória

Ezekkel a nyári ruhákkal még a környezetet is védhetitek

Ti mit csinálnátok azokkal a használt ingekkel, amelyeket a család férfitagjai már nem viselnek? Portörlő lenne belőle? Rongyszőnyeg? Ezzel sincs semmi baj, de mi lenne, ha női ruhát készítenétek belőle? Létezik egy magyar márka, aki kicsit nagyobb tételben ezt csinálja. A környezettudatosságot tűzve zászlajukra, évek óta hulladékból készítik a kollekcióikat.

vous - 2018.04.26.
Ezekkel a nyári ruhákkal még a környezetet is védhetitek

Ipari hulladékokból és használt anyagokból, ingekből, textilhulladékokból valamint használt vitorlavászonból készültek az AWARE by Printa márka legújabb darabjai. A 2018-as tavaszi-nyári kollekció a Good times nevet kapta, amely a régi szép időkre utal. Nem azt vallják, hogy régen minden jobb volt, inkább arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy becsüljük meg a textileket, a ruháinkat és közben vigyázzunk a bolygóra.

Sharolta

10 magyar tervező, aki hulladékból készít ruhát, táskát vagy egyéb kiegészítőt

Mióta a fenntartható divattal foglalkozom, gyakran kerül szóba a textilszemét kérdése. Mi legyen azokkal a ruhákkal, amelyeket már nem szívesen viselünk, viszont mi magunk nem alakítunk át, de nem is méltók arra, hogy továbbadományozzuk? Mi lesz a rengeteg hulladékkal, amely a ruhagyártás során keletkezik a világ szabászasztalain? Szerencsére itthon is léteznek olyan tervezők, akik szemétbe szánt ruhákból és textilekből készítenek értékes ruhákat, kiegészítőket. Őket mutatom be ebben a cikkben!

Ha rendszeresen olvassátok a VOUS-t, akkor sok-sok cikket olvashattatok már arról, mennyire környezetszennyező és kizsákmányoló jelenleg a divatipar, amelyet a fast fashion rendszerben gyártató márkák uralnak. Ahhoz, hogy ez változzon, nagyon sokat tehettek ti is. Például

  • viseljétek a már meglévő ruháitokat
  • kérdezzétek meg anyukátokat, nagymamátokat, nincsenek-e meg a régi ruháik, és nézzétek át azokat is
  • szervezzetek ruhacserét a munkahelyeteken
  • tanuljatok meg varrni
  • keressetek egy jó varrónőt, szabászt, mesterszabászt, aki új ruhákat készíthet nektek, vagy át tudja alakítani a meglévő ruháitokat
  • vásároljatok használt ruhát
  • vagy vásároljatok magyar tervezőktől, akik számára szintén fontos a könyezetvédelem, akik itthon gyártatnak, és az alapanyagokra is odafigyelnek.

Az AWARE by Printa kollekciójában nemcsak természetes alapanyagokat találhattok, de a kiegészítőket helyi kézművesekkel karöltve készítették el. A műanyag gombok és fémcipzárak helyett pedig olyan természetes és komposztálható részleteket fedezhettek fel a ruhákon, mint fagomb, kenderheveder és lenkötél.

Forrás:
AWARE by Printa

Forrás:
AWARE by Printa

Forrás:
AWARE by Printa

Még több fotót itt találhattok a kollekcióról.

Majoros Zita Printa

Először a karrierjét tervezte újra, aztán mások leselejtezett ruháit

Majoros Zita egész élete az újratervezés körül forog. A Printa ötletgazdájának karrierje akkor indult be igazán, amikor egy kirúgás miatt át kellett gondolnia addigi karrierjét. Sikeres vállalkozásában újrahasznosított anyagokból tervez ruhát – nem kis sikerrel. Saját elmondása szerint folyamatosan azon jár az esze, hogy miként kelhetne új életre valami, ami az addigi funkcióját már nem tudja többé betölteni. A cikk folytatásáért kattintsatok ide!

Ajánlott cikkek