Egyéb kategória

Nem kell félteni: kringel, az ellenállhatatlan fahéjas csavart kalács

Ki tudna ellenállni egy frissen kisült és illatos töltött kalácsnak, különösen akkor, amikor olyan mutatós is, mint a kringel néven ismert skandináv eredetű csavaros sütemény... Ránézésre ugyan bonyolultnak tűnik, de szerencsére egyáltalán nem az, sőt!

vous - 2018.04.28.
Nem kell félteni: kringel, az ellenállhatatlan fahéjas csavart kalács

Egy finom és foszlós kelt tészta maga a meghittség és az otthonosság, de sokan félnek a készítésétől, pontosabban attól, hogy nem fog megkelni a tészta. Pedig nem kell félni, csak pár apróságra kell figyelni, és akkor egy jó recepttel hihetetlenül foszlós és lágy tésztát kapunk.

Ahhoz, hogy szépés könnyű kelt tésztánk legyen, fontos, hogy élő legyen az élesztő, amit úgy ellenőrizhetünk, hogy langyos folyadékkal és egy kis cukorral összekeverve pár percre félreteszünk – ha aktiválódik, vagyis felpezseg, felfut, elkezd dolgozni, akkor jó az élesztőnk, és a tésztában is működni fog majd.

Ezután már csak két dologra kell ügyelnünk:

egyrészt a tésztába kerülő alapanyagok legyenek langyosak vagy szoba-hőmérsékletűek, mert az élesztő szereti a meleget, másrészt hagyjunk neki időt, hogy kellően dolgozhasson, és könnyű, levegővel teli tésztát tudjon keleszteni.

Az alábbi recepttel nem lehet melléfogni, ha a fentieket betartjuk, nagyon jól kezelhető, ruganyos a tészta, és a csavaros kalácskák formázása sem bonyolult, érdemes kipróbálni, mert mindkit levesz a lábáról.

A cikk folytatását keressétek a Cookta oldalán!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.