Egyéb kategória

Okos ruhatár – Azaz minimalista kapszulagardrób Bea Johson módra

Bea Johnson, a hulladékmentes életmód királynője, aki évente egy befőttes üvegnyi szemetet termel a családjával együtt. Nekem is fontos a környezet védelme, de Bea sok-sok lépéssel előttem jár. Egy dolog még bennünk: imádjuk a divatot. Ő a világ egyik legmenőbb divatiskolájában, a London Collage of Fashionön végzett, én a divatújságírás mellett egyre szaporodó gyűjteményt tudhatok magamnak divattal kapcsolatos kurzusokból. Az elmúlt években mindketten rádöbbentünk arra, hogy bár imádjuk a divatot, nagyon nagy baj van a divatiparral, ideje másképp állnunk a ruhákhoz, az öltözködéshez. Az én utamat ismeritek a Holy Duck! blogról, de mit mond a ruhákról ő?

vous - 2018.05.03.
Okos ruhatár – Azaz minimalista kapszulagardrób Bea Johson módra

Bea Johnson pontosan tudja, hogyan lesz az alapanyag, hogyan készül egy divatrajzból szabásminta, hogyan kell kihagyni, hogyan kell megvarrni. Azonban nemcsak ezt tanulta meg, hanem azzal is tisztában van, hogy a divat nem feltétlenül a trendek elsöpréséről és az újak behozásáról szól.

A divat lehet annak a művészete is, ahogyan a már meglévő ruháinkból hozzuk ki a legtöbbet.

Ahogy sokan megfogalmazták előtte: a trendek jönnek-mennek, a stílusunk azonban örök. A stílushoz szükség van ugyan ruhadarabokra, de a stílusérzék nem egyenlő azzal, hogy követjük a trendeket, ahogy azzal sem, hogy sok ruhánk van. A gardrób egyszerűsítése sokat segít az életünk egyszerűsítésén is. Gondoljatok csak bele: mi történik reggelente? Álltok a teli szekrény előtt, és nincs egy göncötök sem, amit felvehetnétek, ugye? Vagy esténként hosszú perceket töltötök azzal, hogy kiválasszátok, mit vesztek fel másnap, aztán másnap nincs hozzá kedvetek, és új szettre vadásztok. Közben dühöngtök, csapkodtok, stresszeltek, pedig még el sem kezdődött a nap.

Mi a vége? Ahhoz a darabhoz nyúltok, amihez mindig is, pedig végre szeretettek volna valahogy másképp kinézni. Mégsem megy… Akkor mire föl a sok ruha?

Mengyán Eszter Holy Duck

Egy éve ezen a napon eldöntöttem: nem vásárolok ruhát

Az egész csak néhány hónapnak indult 2016. október 11-én. Akkor írtam le először egy cikkben itt, a VOUS-n, hogy év végéig biztosan nem vásárolok ruhát, cipőt és egyéb kiegészítőket. A többi – ahogy mondani szokás – történelem. A néhány hónapból fél év, majd egy év lett, nekem pedig a mai napon lejár a fogadalmam. Hogy érzem magam? Mit veszek először? Mi a következő lépés? A cikket ide kattintva olvashatjátok el.

A fenti szituáció természetesen nem általánosítható, de nyomokban mindenki életében jelen van a ruhatáron való pörgés. Bea Johnson szerint a kapszulagardrób lehet a megoldás.

Objektum doboz

Mi az a kapszulagardrób?

Az ő definíciója szerint egy olyan ruhatár, amelyben minden darab gondosan ki van válogatva, egyenlő mértékben hordják, és minden ruhadarab demokratikusan látható ugyanúgy, mint minden másik darab. Szerinte azt az érzetet kelti, hogy a ruhatárunk tele van jobbnál jobb hordható cuccokkal.

A kapszulagardrób építése nem egyszerű dolog, sokszor érzelmek kapcsolnak bennünket a ruháinkhoz. Bea Zero Waste otthon című könyvében a következő kérdések átgondolásával segíti a ruhatár rendszerezését:

  • Használható még? Vagy már divatjamúlt?
  • Rendszeresen használom?
  • Van belőle kettő?
  • Veszélyezteti a család egészségét?
  • Csak valami lelkiismeret-furdalás miatt tartogatom?
  • Azért van, mert mindenkinek van?
  • Tudnám ezt a helyet valami másra is használni?
  • Újrahasználható?

Szerintem sok-sok egyéb pontot is figyelembe kell(ene) venni a ruhatár kialakításánál, de ez most Bea Johnson könyve, nem az enyém.

Objektum doboz

Ha a kapszulagardróbot kialakítottátok, akkor arra is figyelni kell, hogyan lehet ezt megőrizni. Illetve fontos, hogy ne csak minimalista legyen a ruhatárunk, hanem támogatnia kell az újrahasználhatóságot is. Bea Johnson szerint:

  • vásárljunk használt ruhát,
  • keressünk olyan ruhadarabokat, amelyeket sokféleképpen lehet viselni,
  • értékeljük át az eddigi ruhadarabjainkat.

A használt ruhák beszerzését és viselését én is messzemenőkig támogatom. Én is keresem a többféleképpen használható darabokat, mert egy ingruhát például ingként, köpenyként, szoknyaként és ingruhaként is lehet viselni. Csak a kreativitásunk, a bátorságunk és az önbizalmunk szab határt annak, hogyan viselünk egy-egy darabot.

Bea rengeteg tippet ad a könyvében, amelyek segítenek abban, hogy elkezdjünk másképp gondolni a ruhatárunkra. Ha nem is értünk mindenben egyet, pazar, mennyi ötletet gyűjtött össze, egyből elkezdtem én is gondolkozni, min tudnék változtatni. A leglényegesebb azonban az, amit a ruhatárral kapcsolatos fejezetben többször is kihangsúlyoz.

Objektum doboz

A megfelelő ruhatár összeállításához idő kell (neki két évébe telt, mire összeállt a fejében, mire is van szöksége, és meg is találja a megfelelő darabokat). Ezek megfelnek a lakóhelye éghajlatának, a kedvenc tevékenységeihez, a feladataihoz (előadásokat tart és imád túrázni, csak hogy a két végletet említsem), jól tudja őket kombinálni, képes laza és elegáns szetteket is összeállítani, a ruhái többfunkciósak.

Nyilván mindenkinek mások a szükségletei: egy alaszkai rákász vagy egy Hawaiin dolgozó szörfoktató táskájának és gardróbjának tartalma nagyban el fog térni Bea Johnson ruhatárától. És igen, az enyémtől is. És mondok még valamit: a tietekétől is.

Bea Johnson könyve a hulladékmentes otthonról a Tercium Kiadó gondozásában jelenik meg. A zero waste életmód királynőjével személyesen is találkozhattok a könyv bemutatóján, 2018. május 4-én a budapesti Libri Könyvpalotában 18 órától. Kattintsatok ide az eseményért!

Bea Johnson, a zero waste királynője Budapesten járt

Inspiráló, lenyűgöző, jó fej – Bea Johnson, a zero waste nagykövete 2017-ben Budapesten járt

Nem mindenki kulacsba töltött vízzel érkezett. Ez volt az első megállapításom a zero waste életmód legbefolyásosabb képviselőjének tartott Bea Johnson budapesti előadása előtt. Volt, aki előtt palackos víz vagy kóla, mások előtt dobozos üdítő állt, de a kiállítótérben vásárolhattam volna ökopalackos vizet is. Még az érdeklődők is különböző szinteken állnak a „nulla hulladék” témában – de idehozta őket a kíváncsiság, és az a vágy, hogy változtatni és változni akarnak. A folytatást ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek