barátság fiú lány

Miért akar barátkozni, ha már szakítottunk? Az sem kizárt, hogy pszichopata!

Sokat vitatott kérdés, létezhet-e igazi barátság szakítás után. Mi a jó megoldás? Teljesen megszakítani a kapcsolatot az exünkkel, vagy megtartani a baráti viszonyt? Mi motiválhat valakit az exekkel való kapcsolattartásra? Nem is biztos, hogy ártatlan a közeledés!

A legtöbben átélünk életük során egy-két szakítást. Rosszabb esetben csúnya veszekedéssel, fájdalmas elválással zárul a dolog, fel sem merül bennünk, hogy valaha újra találkozzunk, baráti viszonyt ápoljunk a másik féllel. Jobb esetben higgadtan megbeszéljük a dolgot, nem marad senkiben tüske és természetesen elhangzik a jól ismert mondat: Maradjunk barátok!

Oké, de ez mégis hogy fog menni?

Ha békés, ha nem, egy szakítás megviseli az embert, ritkán tudunk átlépni egyik pillanatról a másikra szerelemből barátságba. A legtöbb embernek ilyenkor szüksége van egy kis időre, amíg nem tartja a kapcsolatot az expartnerrel, amikor begyógyultak a sebek, lehet beszélni arról, hogy megmaradjon-e a kapcsolat baráti szinten. Ha hosszú évekig tartott a szerelem, muszáj időt szánni az önismeretre. Fel kell építenünk egy új életet, a volt partnerünk nélkül kell meghatároznunk önmagunkat.

Kell aggódnunk, ha a partnerünk az exével baráti viszonyt ápol?

Nem túl megnyugtató, de több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy valószínűbb a baráti viszony létrejötte, ha valamelyik fél továbbra is vonzalmat érez a másik iránt, vagy esélyét látja az újrakezdésnek. Tény, hogy ezek a „barátságok” nem mindig ártatlanok, lehetőséget adnak arra, hogy egyszer még visszatáncolunk a régi szerelemhez.

De nem kell rögtön rosszra gondolnunk, más okok is állhatnak a barátkozás hátterében!

Összeköt a kutya meg a telefonelőfizetés

Az Oaklandi Egyetem két pszichológusa, Justin Mogilski és Lisa Welling a szakítás utáni barátkozás motivációit kutatta. A romantikus vonzalmon kívül több okot is feltártak, ami miatt megmaradhat a kapcsolat. Sokszor megesik, hogy egyszerűen nem tudunk minden szálat elvágni. Esetleg született már gyerek, van egy közös háziállat, egy helyen dolgozunk, vagy egy osztályba járunk, túl sok a közös barát, de olyat is hallottam, hogy egy hűségidős telefonelőfizetés miatt kellett fenntartani a kapcsolatot.

Objektum doboz

Nincs meg a kémia

Az sem ritka, amikor a párunk a legjobb barátunk is egyben, de felismertük, hogy kihűlt már a szerelem, nincs már meg a vonzalom, de nem szeretnénk, hogy a barátság is elvesszen. Ha a partnerek már a párkapcsolat előtt barátok voltak, valószínűbb a jó viszony a szakítás után is. Ugyanez igaz akkor, amikor szinte csak kipróbáltuk, működik-e köztünk a kémia. Pár hét után viszont mindketten érezzük, jobb, ha nem erőltetjük a szerelmi szálat. Ilyenkor folytatódhat minden úgy, mint előtte.

Objektum doboz

Csak nem pszichopata?

Justin Mogilski és Lisa Welling Barátkozás a volt partnerrel: a szex és a sötét személyiségjegyek alapján megjósolhatók a kapcsolat utáni barátság motivációi című tanulmányából az is kiderül, hogy azok közül, akik a szakítás után is barátok akarnak maradni az exükkel, sokan úgynevezett sötét személyiségjegyekkel (nárcizmus, machiavellizmus, pszichopátia) rendelkeznek. Az átlagtól eltérően pusztán önimádatból, praktikus okokból és a szex miatt barátkoznának tovább volt partnerükkel.

Objektum doboz

Azért ne vágjátok azonnal a barátkozó exetek fejéhez, hogy tessék, én megmondtam, hogy pszichopata vagy, de mindenesetre érdemes elgondolkodni, ha úgy érzitek, túl közeli maradt a viszonyotok.