Egyéb kategória

Mások szemetében turkáltam és élveztem – Kipróbáltam a ploggingot

A ploging névre hallgató új wellness / fitnesz őrület Svédországból indult világhódító útjára. Hogy egyelőre mégsem annyira elterjedt, azt mi sem bizonyítja jobban annál a nagy csokor beszólásnál és csodálkozó tekintetnél, amit életem első, de nem utolsó plogging futásán gyűjtöttem.

vous - 2018.07.05.
Mások szemetében turkáltam és élveztem – Kipróbáltam a ploggingot

Én még ahhoz a generációhoz tartozok Engem még úgy neveltek, hogy az utcán nem fordulhat ki a kezemből a szemét, még a papírzsebkendő csücske sem, de az almacsutkát vagy a sárgabarack magját nyugodtan dobjam a járda mentén bólogató bokrok alá, majd lebomlik. Ha valaki előttem dobja el a szemetet csak úgy, mintha nem lenne két lépés után egy utcai szemetes, én pirulok el helyette, annyira szégyellem magam és dühít egyszerre.

A szemetet nem dobjuk el az utcán. Sem fényes nappal, sem éjszaka, amikor szerintünk úgysem lát senki. Akkor sem, ha éppen tényleg nincsen két lépésen belül kuka. Inkább visszük magunkkal. Ma meg már csak azért is, mert otthon biztosan van lehetőség arra, hogy szelektáljuk, és a megfelelő színű kukába dobjuk vagy éppen komposztáljuk.

A mi szemetünk ugyanis nem csak a mi ügyünk.

A mi szemetünk kerül a szeméttelepekre szanaszét a világban, bekerül a talajvízbe, a természetes vizeinkbe, költői túlzással a mi szemetünk is mérgezi a mi óceánjainkat. És ha ez alól fel is mentjük magunkat, abban biztosak lehetünk, hogy más szemete biztosan az óceánokba kerül, onnan pedig a tápláléklánba, onnan pedig a mi gyomrunkba. Sokat írtunk erről a VOUS-n, úgy gondoltuk, itt az ideje cselekedni.

adidas-parley-for-the-oceans-ultra-boost-uncaged-football-jerseys-02

Fussatok ti is az óceánok tisztaságáért!

Tudtátok, hogy percenként egy teherautónyi műanyagszemét ömlik az óceánokba? És azt tudtátok, hogy a lefutott kilométerekkel támogathatjátok a műanyagszemét elleni küzdelmet? Csatlakozzatok a Run for the Oceans kezdeményezéshez június 8. és július 8. között. A részleteket ide kattintva olvashatjátok el.

Ha egyedül nem megy…

A július azért is jó, mert több program és kihívás is zajlik egyszerre, amelyeket viszonylag könnyen lehet teljesíteni. Ráadásul ilyenkor sokan csatlakoznak, ez nagy motivációs erő lehet akkor, ha úgy érzitek, egyedül nem megy a váltás. Ilyen az óceánok tisztaságáért indult Run For The Oceans kezdeményezés, amelyről a fenti keretes írásból többet is megtudhattok. De világszerte csatlakoznak már az ausztráliából hét éve indult Műanyagmentes Hónaphoz. A cél nem az, hogy egyből mindent műanyag nélkül vásároljatok meg (próbáljátok ki csak úgy, spontán, nem nagyon fog menni), hanem lassan, lépésről lépésre álljatok át.

Minden a megfigyeléssel kezdődik, majd először néhány könnyebb dolog leváltásával (például ásványvíz helyett szűrt vizet isztok majd a saját üvegkulacsotokból), végül lesznek olyan lépések is, amelyek nem tűnnek elsőre sem könnyűnek, sem kivitelezhetőnek. Én még csak néhány napja próbálok műanyagmentesen élni, de már most látom, hogy a spontán étkezés, a valamit eszek valahol gyorsan felfogás halálra ítéli az összes próbálkozást. A műanyagmentességhez egyelőre tervezni kell, mert a világ nem engem szolgál ki. Még! Azonban minél többen leszünk, annál több nagy cég és üzlet áll át arra, hogy

velünk együtt nemet mondjanak az egyszer használatos műanyagra.

De mi van a már létező műanyaggal?

Számtalan nagy cég viszont pont arra kezd ráállni, hogy a világban már létező rengeteg műanyagot felhasználja valahogy. Ha belegondoltok abba, hogy a műanyag lebomlási ideje (ha egyáltalán lebomlik) 500 év is lehet, akkor kiderül, hogy jelenleg a valaha gyártott összes műanyag még velünk van a bolygón nagyjából ugyanabban a formában, ahogyan előállították. Ott van a folyók medrében, a hegyek gyomrában, a városok parkjaiban, az óceánok mélyén. Az óceáni hulladékkal ma már kis magyar vállalkozás, az Undersea Bikini is foglalkozik olyan nagyok mellett, mint az Adidas.

A német világmárka (ezt a cikket mindenképp olvassátok el a márka történetéről) 2015 óta olyan kreatív innovációkkal segíti műanyagszennyezés felszámolását, mint a PARLEY OCEAN PLASTIC™-ból készülő termékek. A márka idén csatlakozott a fentebb már említett Run For The Oceans kezdeményezéshez is, sőt, rendhagyó közösségi futást is szervezett Budapesten.

Plogging Budapesten

Ha odavagytok a skandináv trendekért, kívülről fújjátok a hygge és a lagom alapszabályait, akkor ideje, hogy megismerkedjetek a plogginggal is. Ez a svéd trend 2016-ban indult Stockholm városából, a lényege, hogy kombinálja a kocogást és a szemétszedést. Maga a név is a svéd plocka upp (felszedni) és a jogging szavak elegyéből jött létre, de eredetileg egy amerikai író, David Sedaris kezdte el Angliában kombinálni a testedzést a szemétszedéssel.

Mert a plogging lényege tulajdonképpen ez: futás közben szemetet szedünk.

Természetesen mindezt egyedül is lehet csináni, de én az Adidas szervezésében vettem részt a várostisztító futáson, amelynek során a Váci utcából a pesti rakparton keresztül egészen a Margitszigetig igyekeztünk minden eldobott műanyag és egyéb hulladékot összegyűjteni és a szigeten felállított szelektív gyűjtőhelyre elvinni.

Forrás:
Run For The Oceans Budapest

Csoportosan ez amúgy tökjó móka: egyrészt jobban motivál, hogy mindenki hajolgat, másrészt könnyebb állni a megjegyzések záporát. Hiába, nem mindennap fut az ember fehér textilkesztyűben és szemeteszsákkal a kezében. Az is feltűnő, mennyi szemét van a városban még egy olyan, egyébként tisztának számító részen is, mint a rakpart, a 2-es villamos vonala. A szilveszteri pezsgő fém dugófogójától kezdve az eldobott szívószálakon át az üvegekig, fém sörös dobozokig, a bugyitól kezdve a Duna hozta autógumiig mindent láttunk – ha felszedni nem is szedtünk fel mindent.

Egyedül is megy

A közös ploggingnak megvan a varázsa, hasonló gondolkodású embereket gyűjt össze, közös a cél, egymást húzzuk: ha ő lehajol, én is lehajolok más szemetéért, és még élvezem is. Egyedül azért ez nehezebb, ráadásul ott maradunk utána más szelektálni való hulladékával, amelyen sokak fennakadnak. Sokat segíthet a helyzeten, hogy létezik már magyarországi Facebook-csoport is, amely motiválhat arra, hogy elinduljunk, majd az összegyűjtött szemetet posztoljuk a tagoknak. Egyelőre kevés fotó érkezik, pedig érdemes arra gyúrni, hogy ti is bezsebeljetek egyet az állandó kommentből:

Példamutatásból 5-ös!

mengyan-eszter-szemelyi-edzo-wonder-woman

Mit egyek edzés előtt? Mit egyek utána? – 5 dolog, amit megtanultam, mióta személyi edzőhöz járok

„Van egy kis baj” – kezdte a személyi edzőm néhány hónappal ezelőtt. Az oké, hogy rendszeresen járok mozogni, hetente kétszer egy órát gyúrunk, de emellett talán ennem is kellene valamit. Mi-cso-da?! Kerekedett ki a szemem: de hát én egy csomó mindent eszek. Vagy csak azt hiszem? A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek