Lélek

Chatelés titokban – megcsalás a virtuális „szerelemkapcsolat”?

De hát nem történik semmi. Ez csak beszélgetés. Mosolyváltás. Néhány szívecske oda-vissza. Csak flört. Csak egy kis izgalom. Csak nem vagy féltékeny? Nem is ismerem. Sose találkoztam vele. Ez nem csalás, na ne már!

vous - 2023.10.13.
Chatelés titokban – megcsalás a virtuális „szerelemkapcsolat”?

A virtuális kapcsolatok elterjedésével megkerülhetetlen kérdés, hogy meddig mehetünk el anélkül, hogy az sértené a valódi kapcsolatunkat, illetve valódi partnerünket. Természetesen sokan érvelnek azzal, hogy minden kapcsolatban máshol húzódhat a határ, az tény, hogy az interneten is könnyen át lehet lépni a láthatatlan kis szálakat. Főleg akkor, ha a virtuális kapcsolat TITKOS.

Érzelmek lecsapolása

Igen, rögvest a titok az, amely akkor is sértheti a másikat, ha igazából tényleg nem történik semmi, csók se csattan, csak beszélgetés. Beszélgetni, kapcsolatot tartani másokkal, akkor ellenkező neművel is nem lehet tilos. De azért ez utóbbi óhatatlanul felvethet kérdést. Mert miről is szól a beszélgetés, ha titkos? Ha az egy közös hobbi mentén zajlik, például mindketten rajonganak a testépítésért, ugyanaz a sportoló a kedvenc – és mindez a valódi partnerek vagy partner tudtával zajlik, akkor ez ártalmatlan helyzet. Nem lehet igazán kifogása ellene a partnernek. Akkor se, ha egy régi osztálytárssal vált pár levelet a másik, és az nem csap aztán át egy régi szerelem fellobbantásához nosztalgia alapon – akkor az is elfogadható. Ám ha mindezt szigorúan titokban tesszük – akkor az okozhat problémákat. Természetesen előfordulhat, hogy a partner bizalmatlansága okán az is titokban zajlik, aminek nem kellene titokban zajlania. Cserébe, ha mégis kiderül, garantáltan tovább csökken a bizalom és gyengül a kapcsolat. Ha erős féltékenység és bizalmatlanság nehezíti, gyengíti a kapcsolatot, akkor mielőtt virtuálisan kapcsolatot építenénk ki valakivel, akiről tudjuk, hogy nem fér bele a jelenlegi kapcsolatba, akkor érdemes előtte-közben dolgozni a bizalom megerősítésén, és még véletlenül se szaladjunk bele titkos levélváltásokba. Nem csak azért, mert kiderülhet, és akkor konfrontálódnunk kell, magunk miatt sem – minket is gyengít a titok, nekünk se jó, minket se épít.

Minden titok bűntudatot okoz, és az rombolja a kapcsolatot, még ha a titok nem is valami veszélyes kikacsingatós történetet takar.

Mi van akkor, ha kikacsingatás?

Ez a legérdekesebb kérdés: mert tényleg mi van, ha a billentyűkön lobban fel a vonzalom? Nem történik semmi – állítják sokan. Nem történik? Biztos ez? Sokan meg úgy vélik, hogy de bizony történik valami: lélek talál utat lélekhez, ha lelki a vonzódás, és ha a szexuális vágyak is közbeszólnak, akkor azt nem nehéz definiálni: csalás. Ha valaki nem élő, hús-vér partneréhez közeledik valóságban vagy virtuálisan, esetleg telefonon, hanem valaki máshoz, ha arra kíváncsi, mit érez az a bizonyos harmadik, és nem valódi partnerének érzései, vágyai hozzák lázba, akkor nem lövünk mellé, ha kijelentjük: ez bizony okozhat fájdalmat, és elbizonytalaníthatja a valós partnert.

A virtuálisan zajló flört, a telefonszex is hűtlenség, még akkor is, ha fizikailag (még) meg sem valósult.

Hosszú távon rombol

Lehet, valaki nem értékeli ezt hűtlenségnek (az „elkövetők” rendszerint nyilván nem, vagy csak akkor, ha fordított esetben ők az „áldozatok”), sőt sokszor hitegetik magukat és a környezetet is azzal, hogy ez pozitív dolog, mert életben tartja a hús-vér kapcsolatot, izgalmat, tüzet visz abba a kapcsolatba – de mindez hosszú távon nem vezet jó irányba.

Ha valakinek hosszú idő óta újra meg újra egy harmadik személytől beszerzett izgalomra van szüksége ahhoz, hogy valamilyen szinten „üzemelni” tudjon a valódi kapcsolat, és nem arra törekszik, hogy azt a kapcsolatot építse legálisan és a valóságban, az a kapcsolat nem fog életben maradni, vagy csak addig, amíg van egyéb indok a fenntartására (kicsik a gyerekek, nincs önálló egzisztencia, és a többi). Ám amint megszűnnek a kapcsolat mellett szóló, de nem a kapcsolatról szóló érvek, menthetetlenül két irányba viszi a feleket tovább az élet. Vagyis bármennyire is tűnik ártalmatlannak a virtuális érzelmi/szex kapcsolat, sose lesz valódi mentőkötél, csak ideig-óráig elodázza a kapcsolattal való szembenézés időpontját. Időrablás csupán, és meglehet, éppoly káros, mint a hűtlenség fizikai megvalósulása. És nem hoz ágyba kávét sosem.

Ajánlott cikkek