nemazalany lil g

Ismerjük fel időben a passzív-agresszív személyiségű embereket

Mást mond, mint amit tesz, nem vállal felelősséget a tetteiért, inkább másokat hibáztat – néhány olyan tulajdonság, ami jellemző a passzív-agresszív személyiségű emberekre. Nehéz velük élni, makacs, szinte képtelen az őszinteségre. Otthon és a munkahelyünkön is találkozhatunk velük. Ha felismertük, irányíthatjuk is a velük való kapcsolatunkat.

Amikor éppen megismerünk valakit, könnyen figyelmen kívül hagyhatjuk a passzív-agresszív viselkedés jellemző jeleit. Hajlamosak lehetünk legyinteni rá és azt gondolni, hogy az illetőnek rossz napja volt, hogy csak egyszer fordult elő, majd legközelebb másképp lesz. Aztán mégsem. S hogy mik ezek a jellemzők?

A passzív-agresszív emberek jellemzően mindig mást mondanak, mint amit tesznek, szinte képtelenek az őszinteségre. Makacsok, ellenségesek, de ez utóbbit nemigen fejezik ki szemtől szemben. Rendszeresen ellenérveket hoznak fel mások állításával szemben, ferdítenek, valahogy sosincs kedvük közös cél érdekében tenni valamit – legyenek akár otthon, akár a munkahelyükön. Rosszindulat és szarkazmus jellemző rájuk, a felelősséget nem szívesen vállalják semmiért. Inkább másokat hibáztatnak, mások felé azonban kényelmetlen elvárásaik lehetnek. Bizalmatlanok másokkal, bizonytalanok a saját képességeiket illetően. Szívesen mutatkoznak az áldozat szerepében. A szakemberek szerint a viselkedés gyökerei egyértelműen a gyerekkorban keresendők.

Vegyük észre, kivel van dolgunk

Ha valakinél rendszeresen tapasztaljuk az erre a személyiségre jellemző jegyeket, akkor minden bizonnyal passzív-agresszív emberrel van dolgunk. Van, aki mindenkivel ugyanolyan módon viselkedik, más a vetélytársai felé mutatja ki ezeket, megint mások a párkapcsolatban, az ellenkező neműek felé viselkednek passzív-agresszív módon.

Először is tudnunk kell, hogy nem a mi feladatunk, hogy megváltoztassunk bárkit is. A passzív-agresszív viselkedés általában akkor szokott előkerülni, amikor az adott személy erőtlennek érzi magát, pedig fontos lenne, hogy megfeleljen mások elvárásainak. Fél a kudarctól, attól, hogy legyőzik, hogy csökken mások és a saját szemében is az értéke.

A cikk folytatását nézzétek meg ITT!