otthoj

Motiváció otthon: rend és tisztaság van?

Ahelyett, hogy rendet raknál, elhajtogatnád a ruhákat, elmosogatnál és felmosnál, inkább megnézel egy egész évadnyi részt a kedvenc sorozatodból. Mindannyian jártunk már így, ne érezd magad ezért rosszul – írja blogján Cserta Szandra, Magyarország egyik első otthonszervezési tanácsadója, akinek szuper tippjei vannak, hogy motiváltabbá tegyen.

A motiváció egy érdekes dolog. Ha kellőképpen motivált vagy egy adott feladat elvégzéséhez, akkor hajlandóbb vagy megvalósítani a feladatot. Nem csak hajlandóbb vagy, de hamarabb, és az elvártnál jobban is teljesíted azt. Azonban sokszor előfordul, hogy azoknál a feladatoknál, amiket nem annyira szeretnél megcsinálni, vagy amiket mások elvárnak tőled, vagy amiket illene is elvégezned, valahogy kevésbé vagy motivált.

A motiváció elérését, vagyis inkább megszerzését inkább talán csak eddig a munkáddal kapcsolatban kaptad meg. Azzal kapcsolatban olvashattál rengeteg könyvet, blogposztot és hallgathattál különböző érdekes előadásokat. A munkádhoz kapcsolódó motivációhoz így elég információval és tapasztalattal rendelkezel, hogy tudd, hogyan tudod magadat és másokat motiválni a feladatok elvégzéséhez. Azonban az otthoni motiváció egy kicsit máshogy alakul. Itt nincsenek nagyon projektek, főnökök, elérendő célok.

Így most azzal foglalkozunk, hogy hogyan tudsz otthon is motivált lenni a háztartási feladatok elvégzésében, amit több oldalról közelítek most meg.

Motiváció a “ha-akkor” típusú feladatokban

A munkánk többnyire komplex feladatok elvégzéséből tevődik össze. Kreativitást igényel és nincsen konkrét cél, legtöbbször rajtunk múlik, hogy mi lesz az eredmény. Ezzel szemben a háztartási feladatok, a rendrakás, takarítás egy viszonylag egyszerű modellt követ. Ha visszarakod a tárgyakat a helyére, akkor rend lesz. Természetesen maga a folyamat egy folyamatábrán lerajzolva több lépésből tevődik össze, hiszen például a takarításnál be kell szeretni a megfelelő tisztítószerekket, takarításhoz szükséges eszközöket. Aztán meg kell tervezni, hogy milyen sorrendben fogsz haladni… úgy érzem tudod, hogy milyen lépésekből tevődik össze a takarítás. Ezért is egyszerű. Vannak szabályok, amik mentén haladni kell, el kell végezni a feladatot, és megkapod a célt, a végeredményt, vagyis, hogy tiszta lesz a lakásod.

A cikk folytatásáért kattintsatok ide >>>