Egyéb kategória

Jogos párkapcsolati igények – adjátok meg nekünk

Van az úgy, hogy egy rövid időn belül többször szembe jön egy kifejezés, ami aztán beakad. Amire nem tudok nem felfigyelni. Ilyen a párkapcsolaton belüli  jogos igény megfogalmazása.

vous - 2019.02.27.
Jogos párkapcsolati igények – adjátok meg nekünk

A múlt hét végén egy húsz éves fiú hozta fel ezt, mint egy olyan okot, amely miatt elveszítette szerelmét. Azt mondta, hogy nem figyelt a barátnője jogos igényeire, így a lány szakított vele.Tegnap ugyanezt hallottam egy férfitől, aki már közelebb jár az ötvenhez,mint a negyvenhez. De a lényeg, hogy pontosan ugyanezt az okot jelölte meg. Kedves jogos igényeire nem figyelt, így véget ért a kapcsolat, ami azóta is fáj neki.

De mit takar pontosan ez a kifejezés? Mi lehet az, ami miatt véget érnek kapcsolatok? Mit nem adnak meg egymásnak a felek?

Nincs elég szex? Nem visznek virágot? Elfelejtik a jeles napokat?

Nos, szó sincs ezekről, bár ezek is nagyon fontos területek. Mert igenis szükséges a jó szex, kellenek a párkapcsolati ünnepek és a váratlan meglepetések is a kapcsolat fenntartásához.

Ám emellett elengedhetetlen még jó néhány dolog, ami nélkül előbb utóbb elhamvad a szerelem:

  • Kiszámíthatóság – mi nők azzal vagyunk szívesen, akire biztosan számíthatunk. Aki ha megígéri, hogy x időben jön, az akkor oda is ér. 
  • Érezni szeretnénk, hogy a másik életében prior helyünk van – vagyis ha nem is akarunk folyton folyvást a másik életének fókuszában érezni magunkat, nem akarunk mindenhova és minden percben tolakodni… a tudat, hogy értünk képes a másik sutba dobni más tevékenységet, vagy elengedni azt, ami távol tart minket egymástól, az azért elég fontos.
  • Biztonság – elengedhetetlen a fizikai és érzelmi biztonság…. egyszerűen fogalmazva, ha betegek vagyunk, legyen az a legenyhébb nátha, de bármi más…. a párunk legyen mellettünk. Őrizze a lélegzetünk, látogasson meg a kórházban, viselje gondunkat. 
  • Figyelem – na ez az amikor nem virággal kell levenni minket a lábunkról, hanem igazi értő, szeretettel teli figyelemmel. Amikor azt várjuk, hogy a másik lássa a mindennapjainkat. Vegye észre ha fáradtak vagyunk, szomorúak. Ha megtör minket valamilyen helyzet. 
  • Kölcsönös, kiegyensúlyozott kommunikáció – az igény nagyon egyszerű…. hallgassanak meg minket is. Legyenek kíváncsiak arra, amit mondunk. Legyen súlya annak, amit mondunk. legyenek felénk igazi, őszinte kérdések. Legyen kioktatás nélküli visszacsatolás.
  • Közös mozgás időben-térben – ez az együttműködésre épít és arra, hogy fontosak vagyunk a másik életében. Ilyenkor fontos, hogy olyan programok is megvalósulhassanak, amelyek nekünk fontosak és ahol a párunkkal szeretnénk megjelenni (persze ne ráncigáljuk el az Operába kéthetente, ha szívből utálja a komolyzenét). de igenis legyen társ, kísérő és támasz a másik akkor is, ha az a helyzet vagy program csak miattunk szívügye. 
Ajánlott cikkek