Egyéb kategória

Újra hódít a tapétázás – Amit a tökéletes tapéta kiválasztásához tudni kell…

A tapétakínálat zavarba ejtően széles; nincs könnyű dolgunk a bőséges választék miatt. Papírtapéták, fűrészporos, üvegszálas, vlies-, vinyl-, relief- és habtapéták állnak rendelkezésre, és még nem is említettük a bordűröket és a speciális falkárpitokat!

vous - 2021.05.10.
Újra hódít a tapétázás – Amit a tökéletes tapéta kiválasztásához tudni kell…

Ma is népszerűnek számítanak a különböző papírtapéták. Kedvező árfekvésűek és jól használhatók olyan felületeken, ahol a nehezebb önsúllyal rendelkező anyagok leválnának. A felrakásnál tapasztalt és szakavatott kezekre van szükség, hiszen a ragasztó nedvessége miatt a papírtapéta összeugorhat. Azért, hogy ez ne történjen meg, először a ragasztót fel kell vinni magára a tapétára, majd várni kell, míg az kellőképpen átnedvesedik. Enyhén nedves ronggyal tisztítható, lemosni viszont nem szabad!

A másik nagy kedvenc a vlies tapéta, amely vízálló és bizonyos mértékű hőszigetelő tulajdonsággal is rendelkezik.

A vlies cellulóz- és poliészter-alapú textília, ami rendszerint különböző nyomott mintázatokkal rendelkezik.

Az anyaga rugalmas és erős, jól tűri a kisebb mozgásokat, nem reped. Ennek köszönhetően alkalmas gipszkartonfelületek tapétázására is olyan helyiségekben, ahol a gipszfelületek illesztésénél repedések keletkezhetnek. A felhelyezése egyszerű, csupán a falfelületet kell ragasztóval lekenni. A legtöbb vlies tapéta festhető.

Hova milyet?

Nincs univerzális választás, de a kínálat olyan széles, hogy bármelyik helyiséghez megtalálhatjuk a tökéletes tapétát. Akármennyire is „praktikusnak” tűnik ugyanazzal a mintával ellátni az egész lakást, inkább ne tegyük!

  • A nappali esetében nagy figyelmet kell fordítani a kiválasztásra, hiszen ez az elsődleges életterünk, ahol a legtöbb időt töltjük – legalábbis ébren. Mindenképpen figyelembe kell venni a bútorok stílusát, de az aktuális divatirányzatokról sem érdemes megfeledkezni! Napjainkban népszerűek a nagyméretű leveleket ábrázoló minták, de visszafogottabb változatokat is találhatunk.
  • A hálószobába olyat érdemes választani, ami a színvilágával nyugtató hatású, tehát kerüljük az élénk és harsány összeállításokat. Az aktuális trendekben gyakran megjelenik az ágy támlája mögötti, elegáns tapéta.
  • A konyhák esetében sem kell elvetnünk a tapéta használatának lehetőségét. Itt a dizájn mellett a tartósság, tisztíthatóság és a vízállóság fog nagy szerepet játszani.
  • Az előszobák esetében egy igényes dekortapéta teremtheti meg az otthonunk első stílusjegyét. Érdemes előnyben részesíteni a világosabb tapétákat, amelyek tágítani képesek a rendszerint szűkös tereket.

Sötét árnyalatokat csak körültekintéssel!

A lakberendezési magazinokban gyakran találkozunk lélegzetelállítóan szép, sötét árnyalatú tapétákkal, amelyek tökéletesen mutatnak a fotókon. Tökéletes benapozottság, tágas tér, fejlett fotótechnika vagy utólagos képszerkesztés esetén ezek valóban gyönyörűek, de kisebb lakások esetén a sötét árnyalatok beszűkítik és barlangszerűvé változtatják a tereket.

Ha mindenképpen sötét tapétát szeretnénk, kössünk kompromisszumot; a sötét falak mellett hozzunk létre világos felületeket is, amelyek ellensúlyozzák a domináns sötét mintázatot!

Válasszuk az uralkodó szín világos árnyalatait!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.