Egyéb kategória

Ugráló mellek, összeérő combok és a többi – 5 kérdés, amit sok nő feltesz, ha már futni kezdett

A kezdő futófelszerelés beszerezve, biztonságos útvonal megtervezve, fontos kérdések mérlegelve és ha minden igaz, már rendszeresen járunk is futni. Azonban van néhány bosszantó részlet, amivel csak az első kilométerek után hoz össze bennünket, nőket a sors.

vous - 2022.02.02.
Ugráló mellek, összeérő combok és a többi – 5 kérdés, amit sok nő feltesz, ha már futni kezdett

1. Futás nagy mellekkel – lehetséges?

A futás nagy mellekkel tényleg nehéz! Az egy dolog, hogy a „csajok” összevissza ficánkolnak, de néhány sarok után fájdalmas ugrálásba is kezdenek. Nem ez az első kellemetlen érzés, amit elviselünk, viszont a lógó cici problémáját egy ideig még szeretnénk elkerülni, ugye?

Tudni kell, hogy amíg a mellek nincsenek megfelelően alátámasztva, erőteljesen mozogni fognak. Egy kutatás szerint akár 9–15 centimétert is kilenghetnek minden lépésnél futás közben.

A mell mirigyekből, zsírszövetből és kötőszövetből áll, ha pedig a kötőszövetet hagyjuk megnyúlni, természetes módszerekkel már nem nagyon lehet rendbe hozni.

VOUS-tipp: igenis szánjatok pénz és energiát egy rendes, kifejezetten futásra tervezett sportmelltartó beszerzésére!

Forrás:
istock.com

2. Fontos, hogy milyen a testalkatunk?

Ha sportolásról van szó, három fő testalkattípus létezik: ektomorf, endomorf és mezomorf, ja, és ezek kombinációi. Fontos, melyik csoportba tartoztok, mert ehhez kell igazítanotok a diétát és az edzéseket. Ami jó az egyik alkatnak, az kifejezetten káros a másiknak.

  • EKTOMORF

Magas, vékony, nevezzük modellalkatnak. Gyors anyagcsere jellemzi, egyáltalán nem hízékony. Olyan edzésre jár, amilyenre csak akar, lazán tudja tartani az alakját. Azért néha nem árt, ha odafigyel az étkezésre. Ilyen alkatú például Kate Moss.

Tipp: A szakértők erősítő gyakorlatok és állóképességet javító edzésformák kombinációját ajánlják. A röplabda, a kosárlabda vagy a futás mellett nem szabad elhanyagolni a súlyzós edzést sem, mert ettől nő majd az izom térfogata.

Forrás:
iStock
  • ENDOMORF

Ez a típus akkor is hízik, amikor a másik eszik. A szigorúan betartott diéta és az edzés az ő életét is megkönnyíti. Erre a típusra a kerekded testalkat, lassú anyagcsere és az átlagnál nagyobb zsírsejtszám jellemző. Könnyen hízik, de az izomzata nehezen épül.

Ilyen típus például Mariah Carey, aki azért elég csinos. Ebből is látszik, annak sincs oka a szomorkodásra, aki ebbe a csoportba tartozik. 🙂

Tipp: Erős a szervezete, viszont valószínűleg nem akar birkózó lenni. Ezért az edzéstervben legyen hosszú idejű, de alacsonyabb intenzitású kardió. Szakértőink szerint az a legjobb, ha hetente ötször végez valamilyen testmozgást.

  • MEZOMORF

Könnyedén épít izmot, és gyorsan képes zsírt égetni, ha követi az étkezésekkel és az edzéssel kapcsolatos szabályokat. Ez a leginkább irigylésre méltó típus. Ez a mázlista álomtestalkatot képes építeni. A csontjai erősek, a válla szélesebb. Nála nincs tiltólista, a fehérjediéta a leghatásosabb számára. Híres mezomorf például Cameron Diaz.

Tipp: Szakértők szerint is tökéletes alkat a testépítéshez, hiszen kiváló a genetikája ehhez a sporthoz. Van elég ereje és a fizikai képességei is megvannak. Emellett könnyen és gyorsan tanul új sportot. Mehet a kardió, erősítő edzés, egy mezomorf testalkatúnak minden mozgásforma fekszik.

test

Így változhat meg a testetek a rendszeres futástól

Ahányfélék vagyunk, annyiféle módon reagál a testünk a rendszeres mozgásra. Sokan szeretnék azt hinni, a futástól – a legegyszerűbbnek gondolt sporttól – majd villámgyorsan lefogynak, de ahogy a futás nem is olyan egyszerű, mint ahogyan gondoljuk, úgy a fogyás sem garantált. Nem kell azonnal szögre akasztani az újonnan vásárolt futócipőt. Okosan felépítve a mozgásprogramot látványos eredményt érhettek el. Kattintsatok ide a részletekért!

3. Széles csípő vs. vékony csípő – mindenki futhat?

Bármennyire is szeretnénk segíteni, nem tudunk: a csontozatunkon nem tudunk változtatni. A nők és a futás problémájának kulcsa egy fogalom, amit a sportorvostan Q-szögnek hív. A dolog lényege, hogy a szélesebb csípő szűkebb térddel jár, ami hosszú távon lábfej- vagy térdproblémához vezet. A nehezebb testsúly persze még nagyobb hátrány, mert megterheli a szervezetet.

Vannak nők, akik már eleve futásra születtek. Ők nádszálkarcsúak, keskeny csípővel. Szemét a genetika, tudom. A futás sajnos nem lehet tökéletes választás mindenkinek. Ha a bekezdés elején magatokra ismertetek, akkor se szomorkodjatok, hiszen annyi szuper sport közül választhattok még!

Szakértők tanácsa: Forduljatok ortopéd szakorvoshoz, ha úgy érzitek, nálatok is fennáll ez a probléma. Ő majd megmondja, hogyan tovább.

Forrás:
Pexels

4. Mit csináljon az, akit az összeérő combjai az őrületbe kergetnek?

Akinek volt már kidörzsölődve a combja, pontosan tudja, milyen bosszantó „mellékhatása” ez a futásnak. Egy jó minőségű sortba bugyit varrnak, egy tökéletes futónaciba pedig belevarázsolnak egy sztreccses rövidnacit. Jól szellőzik, nem provokatív és a kívánságunk is valóra válik: a combok nem dörzsölődnek össze.

5. Van olyan súlytöbblet, amivel tilos futni?

Alapszabály: ha sportolás közben komoly fájdalmat éreztek bármelyik porcikátokban, hagyjátok abba. Aki azért szeretne futni, hogy megszabadulhasson pár fölös kilótól, annak tudnia kell: a futás borzalmasan megterheli az ízületeket és a belső szerveket. Minden egyes futólépésnél a súlyotok négyszeresével csapódtok a talajba. (Tehát ha valaki 70 kilogramm, akkor 280 kilóról beszélünk!)

A szervek között felhalmozódott zsír rázkódik, ami nagyon tud fájni, de okozhat hányingert, légzési nehézségeket és még sok minden mást is. Nem vagyunk egyformák. A súlyon túl számít az edzettségi fok, a kor, a kórelőzmények, a nem és még sok minden más is.

Szakértők tanácsa: Érdemes egy testösszetétel-vizsgálattal kezdeni, aztán egy szakértő segítségével megtenni az első lépéseket a változás felé.

Ajánlott cikkek