Egyéb kategória

A kimerültség nem játék – vegyétek észre a szervezetetek jeleit!

Mindenkivel előfordul, hogy összecsapnak a feje felett a hullámok, és a hétköznapi teendők között nem jut elég idő a pihenésre, a kikapcsolódásra. De valóban jól van ez így? Az én példám bizonyítja, hogy nem árt odafigyelni a testetekre, hiszen rengetegféleképpen jelzi, hogy most már elég!

vous - 2017.10.07.
A kimerültség nem játék – vegyétek észre a szervezetetek jeleit!

Sokszor mondják, hogy az okos ember más hibáiból tanul, a hülye pedig a sajátjaiból sem. Szomorúan ismerem be nektek: én bizony az utóbbi kategóriához tartozom.

Na persze azért nem komoly a helyzet, de az tény, hogy a kelleténél kevesebb figyelmet szentelek az egészségemnek, és hajlamos vagyok túl későn észrevenni, hogy mikor lenne érdemes megnyomni a stopgombot, és pihenni egy keveset. Ebben közrejátszik a suli-munka kombó is, de hát mit lehet tenni, valamiből csak meg kell élnie az embernek…

Egy ideig szépen el is éldegéltem így, maximum 5-6 óra alvással, éjszakába nyúló tanulással és az örökös fáradtságommal. De egypár hete jelzett a szervezetem, méghozzá egy durva migrén formájában. Amikor alig tudtam hazabotorkálni, annyira rosszul voltam, és utána csak a sötét szobában feküdtem órákon keresztül, akkor rájöttem: ez már csak az utolsó csepp volt a pohárban. És elkezdtem gondolkodni azon, hogy ez így nagyon nem lesz jó. Valamit tenni kell az örökös kimerültség ellen!

Forrás:
unsplash.com

Árulkodó jelek

  • Először is, talán hasznos lett volna, ha időben észreveszem a jeleket: az örökös fáradtság, a levertség vagy épp kedvetlenség egyértelműen árulkodó lehet. Ha úgy érzitek, már nem lelitek örömötöket olyan dolgokban, amik régebben boldoggá tettek, akkor lehet, hogy nem bennetek van a hiba, szimplán csak kimerült a szervezetetek. 
  • Sokszor tapasztaljátok, hogy nehezebben tudtok koncentrálni, és a memóriátok is romlott? Nyugi, ne essetek pánikba: mielőtt valami komoly betegségre gyanakodnátok, gondoljátok át: pihentek eleget?
  • Az alvási szokásaitokra is érdemes odafigyelni: ha mostanában örökösen álmosak vagytok, és szinte beleájultok esténként az ágyba, vagy épp ellenkezőleg, legyetek akármilyen fáradtak, egyszerűen nem tudtok elaludni, akkor érdemes lassítanotok egy kicsit!
  • A fejfájás, gyakori betegeskedés szintén a pihenés hiányára utalhat, hiszen ilyenkor nagyon legyengül a szervezetetek.

Persze ez még csak néhány jel a sok közül, amik a túlzott stresszre utalnak, a lényeg, hogy ha úgy érzitek, valami megváltozott, és furcsán érzitek magatokat, akár testileg, akár lelkileg, akkor itt az ideje, hogy elgondolkozzatok: vajon tényleg megéri ez?

Forrás:
unsplash.com

STOP!

Jogosan kérdezhetitek, mégis mit lehet tenni, hogy elkerüljük a túlhajszoltságot, hiszen annyi feladat, teendő vár nap mint nap, hogy nem csoda, ha nem látjuk a kiutat belőle. Először is kezdjük ott, hogy a stressz nem minden esetben káros, de ha nem figyeltek, könnyen az egészségetek bánhatja a felelőtlen viselkedéseteket! Ezért néha nem árt beiktatni egypár óra szünetet, és persze arra is figyeljetek, hogy a rendszeres étkezés mellett aludjatok eleget. Nekem a sportolás is bevált, hiszen legalább egy kicsit eltereli a figyelmemet, és újult erővel vághatok bele a feladatokba utána.

Mint minden másnál, itt is a mértékletesség a kulcs. Mert bármennyire is csábítónak tűnik bevállalni azt a túlórát, vagy az újabb szívességet a barátaitoknak, ha ki sem láttok a tennivalókból, akkor a legjobb, amit tehettek, hogy megtanultok nemet mondani a saját érdeketekben.Tuti receptem természetesen nincs, de az biztos, hogy ne felejtsétek el:

emberek vagytok, nem gépek. Néha bizony nektek is kell a pihenés.

nő lány napfény

12 tipp a zen állapotért, hogy ne legyetek annyira stresszesek

Ha úgy érzitek, hogy túlontúl sokat stresszeltek, pedig egyébként szeretitek a munkátokat, akkor valamit nem jól csináltok. Néha tényleg csak annyi kell a változáshoz, hogy elkezdjetek odafigyelni néhány apróságra.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.