Egyéb kategória

Munka mellett tanulni? Nem lehetetlen, csak baromi nehéz! – A VOUS-lányok és tapasztalataik

Merőben eltérő véleménnyel vannak az emberek, ha a felnőttképzések világa a téma. Van, aki váltig állítja: felnőttként tanulni bizony egyszerűbb, hiszen ebben az esetben a saját döntésünk áll a háttérben, ráadásul motivációból sincs hiány. Mások szerint viszont sokkal nehezebb évek múltán visszaülni az iskolapadba, pláne munka mellett...

vous - 2017.01.04.
Munka mellett tanulni? Nem lehetetlen, csak baromi nehéz! – A VOUS-lányok és tapasztalataik

Nos, azt hiszem, a második csoportot erősítem. Az általános iskola utolsó éveit leszámítva világéletemben szorgalmas és jó tanuló voltam. Sőt, számtalanszor megkaptam a stréber jelzőt is, így a diploma megszerzése után biztos voltam abban, hogy egyszer visszakerülök az iskolába, csak az volt a kérdés, mikor, mit és hogyan fogok tanulni. Egy év kihagyás és kemény munka után tavaly szeptemberben döntöttem: belevágtam egy stylistképzésbe. Az órák „csak” péntek délután és „csak” szombat délelőtt vannak, így a hetem nagy része változatlanul munkával telhet, simán menni fog – gondoltam. Hogy mi a valóság? 

  • Szabadnapjaim száma: 7/0
  • Alvással töltött éjszakáim száma: 7/3-4
  • Maximálisan elkészített házi feladatok száma: 0

Hiába veszi el viszonylag kevés időmet a bent töltött óraszám, a házikkal, kreatívkodással, „alkotással”, ruhabeszerzéssel töltött percek minden szabadidőmet kitöltik. Persze panaszra semmi okom, úgy érzem, a körülményekhez képest a maximumot hozom ki magamból, mégis elfelejtem nézni a körülményeket. Elfelejtem, hogy dolgozom, és nem tudok 100%-osan teljesíteni, így nagyjából soha nem vagyok elégedett magammal vagy az elkészült feladattal. S hogy ennek ellenére megéri-e? Meg! Amennyire elveszi minden energiámat, pontosan annyira fel is tölt minden pozitív visszajelzés, sikerélmény vagy kreatív pillanat, amit itt szerzek. De mi a helyzet a többiekkel? Hogyan látják a VOUS-lányok a munka melletti tanulást? Elmesélték. 

2 munkahely, 1 egyetem

Szerzőnk, Puha Andi amellett, hogy hetente rengeteg érdekes cikkel lát el titeket, egyszerre dolgozik és tanul is.

„Én most az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karán végzek két szakon, és már sokféle kombinációt kipróbáltam: egy munka – két egyetem, csak két egyetem, vagy most épp kettő munkahelyre dolgozom be, és egy egyetemet csinálok. 

A tapasztalatom az, hogy amíg fiatalabb vagy, bírod, meg izgi is, de egy idő után besokall az ember. Hiába a sok tudatos tervezés, odafigyelés a határidőkre, nehéz megúszni éjjelezések nélkül.

Én legalábbis képtelen voltam rá, levelezőn tömbösítve vannak az órák, így vannak tárgyak, amelyek csak vizsgaidőszak előtt vannak megtartva. Emiatt volt, hogy utolsó pillanatban derült ki, hogy jön plusz néhány beadandó. Ráadásul a túlterheltséggel belassulás is jár nálam, a végén már képtelen vagyok gondolkodni. Ez ellen úgy védekezem, hogy heti kétszer fixen eljárok edzeni, ha törik, ha szakad. Ez segít kizökkenni a mókuskerékből.”

2016 legkelendőbb workshopjai a VOUS-lányok szerint

2016 legkelendőbb workshopjai a VOUS-lányok szerint

Ha új dolgot tanulnátok, nem feltétlen kell féléveket, éveket szánni az elsajítátására. Olykor elég egy workshop, hogy egyáltalán belekóstoljatok abba, amiről szentül hiszitek, érdekel titeket. Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, női szemmel mik a legmenőbb workshopok, amiket itthon kipróbálhattok.

Kíváncsiak vagytok? ITT elolvashatjátok!

1 főállás, 1 szakdolgozat

Séllei Lilla szupermami hírében áll: két gyerek mellett cikkeket ír, táskákat és kismotorcipelő hevedereket tervez. Így nem ért meglepetésként, amikor arról mesélt, hogy munka mellett írta meg a szakdolgozatát.

„Az utolsó félévben már csak pár tantárgy és a diplomamunka volt, nem volt olyan stresszes. A tanárok megértőek voltak, tudták, már főállásban a cotcot.hu-nál dolgozom, így volt pár tárgy, amire nem jártam be. Amire be kellett járnom, arra pedig elmentem. A főszerkesztő is megértő volt, de ez annak volt köszönhető, hogy már a felvételemkor tudták, még sulizom, plusz nagyon lelkes, fiatal pályakezdő voltam, precízen, pontosan 150%-nyi munkát elvégezve dolgoztam azokban a tört napokban is, amikor a suliba is kellett mennem. Heti 1-2 nap volt, amikor pár órát a suliban töltöttem egyébként munkaidő alatt. 

A tantárgyak teljesítésével nem is volt baj, nekem a kihívás inkább a szakdoga volt, amit nem lehetett 1-2 szabad órában csinálni, ahhoz oda kellett ülni, jó pár óra kellett, hogy ráhangolódjak. Mivel terméktervező könnyűipari mérnökként végeztem, terméket is kellett tervezni, megvalósítani.

Az írós részt igazából a kisujjamból kiráztam, a tervezés, varrás, megvalósítás, és aztán ennek az egésznek a szakdogában való dokumentálása volt a kihívás. Munka mellett ezekre nem volt elég időm.

Mojzes Nóra

És aki munka mellett nem diák, hanem tanár…

Lakberkirálynőnk, Mojzi tanárként is jeleskedik:

„Suli mellett voltam olyan szerencsés, hogy soha nem kellett dolgozom, azonban munka mellett tanítanom viszont igen. Persze nem azért, mert kötelező, hanem mert imádom! Több felnőttképzésen is oktattam/oktatok a mai napig – ami nem könnyű. Egy 8-10 órás munkanap után, amikor már azt sem tudom, hogy fiú vagyok-e, vagy lány, 30 embernek előadást tartani megterhelő, de elképesztően fel is szabadít. Imádom, hogy amivel évek óta nap mint nap foglalkozom, pontosabban az ezáltal megszerzett tudást, illetve gyakorlatot átadhatom a diákoknak. Úgy érzem, így még nagyobb haszna van annak a sok évnek, energiának, tanulásnak, amit a szakmámba fektettem. Nagyon izgalmas az oktatást mindkét oldalról megtapasztalni. Már el sem tudom képzelni az életemet enélkül.”

1 munkahely, 1 szak, 2 szakirány

Wágner Rózsa egyszerrre szerzett diplomát és dolgozott főállásban. Mint mondja, újra belevágna.

Bak vagyok, és fegyelmezett, így örömmel tanultam, és csak a hasznot néztem: a munkával pénzt keresek, és ez idő alatt elvégzem a főiskolát – még több időt nyerve két szakiránnyal. Elkezdtem spanyolul tanulni a szakdolgozatírás évében, pedig a nyelvvizsga már megvolt a diplomához.

A főiskolán használtam a gyorsolvasási technikát, amit agykontrollon tanultam.

Forrás:
Depositphotos

1 főállás, 1 hétvégi képzés

Szenior szerzőnk és szerkesztőnk, Viola egy hétvégi képzést végzett el, kisebb-nagyobb akadályokkal. 

„Egy reklámszövegíró-képzést végeztem el február és május között a VOUS mellett. Hétvégenként voltak az órák, a szombat délutánt teljesen kitöltötte a dolog. Ezt tudtam, amikor felvételiztem még télen – amivel viszont nem számol az ember, hogy nyilván lesznek házi feladatok is a hétvégi órákra… Így végül jóval több időmet igényelte a dolog, mint azt elsőre gondoltam: ráadásul nemcsak házi feladataim, de kötelező olvasmányaim is voltak hétről hétre (több száz oldalas könyvekről beszélünk). Ennek ellenére nagyon élveztem, és elképesztően hasznos dolgokat tanultam, szóval megérte a szenvedést a dolog.

Hozzátartozik, 100%-osan nem tudtam teljesíteni, hiszen ha az ember dolgozik, mégiscsak a munka az első.

Ajánlott cikkek