Egyéb kategória

Vigyázzatok! Súlyos fizikai következményei lehetnek a stressznek

Sokan alábecsülik a mindennapi stresszt és annak következményeit. Pedig ha ti is a stresszelős típusba tartoztok és kicsit elgondolkoztok a dolgon, akkor elismerhetitek, hogy a szorongás nem csak mentális állapot, hiszen számos fizikai következménye van. Ez kimerülhet egy szimpla fejfájásban, vagy kevesebb, esetleg rosszabb minőségű alvásban, de komolyabb tüneteket is okozhat. Következzenek most ezek!

vous - 2016.06.18.
Vigyázzatok! Súlyos fizikai következményei lehetnek a stressznek

Szinte bármin képesek vagyunk stresszelni. Megtörténik a munkahelyünkön, a családunk és a barátaink környezetében, vagy ha a párunkkal vagyunk, és habár a stressznek akár pozitív hatásai is lehetnek, például motiválhat bennünket arra, hogy jobban teljesítsünk, a túl sok stressz sosem egészséges. Ráadásul nem csak mentálisan, fizikailag sem, hiszen a testünk és a lelkünk reagál egymásra, így a túlzásba vitt szorongásnak akár komolyabb fizikai következményei is lehetnek! Nézzük csak, mik ezek.

1. Testsúlyingadozás

Ha valamilyen stresszhatás ér bennünket, a testünk elkezd egy kortizol nevű hormont termelni. Ez szabályozza azt, hogyan dolgozza fel a szervezetünk a különböző cukrokat, tehát többek között az anyagcserénkért is felelős. A kortizolszint megemelkedése a szervezetben mindenkire máshogy hat: van, aki hízik és van, aki fogy tőle. Ezen felül a stressz az étvágyunkat is befolyásolja – ez bizonyára nektek is ismerős. Előfordul, hogy farkaséhesek leszünk tőle, vagy egy perc alatt elmehet az étvágyunk. Tehát ha hirtelen változást érzékeltek a testsúlyotokat illetően, talán ideje foglalkozni egy kicsit a stresszel!

2. Rendszeres fejfájás

A rendszeres vagy netán állandó fejfájás az egyik leggyakoribb jele annak, hogy túlzottan stresszeltek. Ezt szintén kémiai folyamatok idézik elő: ha stresszelünk, a szervezetünk több olyan kémiai anyagot is termel, melyek hatással vannak az idegeinkre és az agyunkban található vérerekre, így fájdalmat generálnak. Továbbá attól is fájhat a fejetek, ha hosszabb ideig feszülnek az izmaitok – ezt pedig szintén akkor csináljuk, ha stresszelünk, akár tudunk róla, akár nem.

Forrás:
Pixabay

3. Rejtélyes hasfájások

Biztosan ti is ismeritek azt a fajta hasfájást, ami minden figyelmeztetés nélkül, a semmiből csap le, és könyörtelenül a padlóra küld bennünket. Nem tudjuk megmondani, hogy pontosan mink fáj, mégsem bírunk kiegyenesedni a szúró fájdalomtól. Bizony, ez is a stressz hatása! Ugyanis ha stresszelünk, lelassul az emésztésünk, ez pedig felfúvódáshoz, rossz közérzethez és székrekedéshez vezethet. Gondoltátok volna, hogy még ezek a tünetek is a szorongással függnek össze?

4. Bőrproblémák

Igen, ilyenkor fordul elő az, hogy reggel felkeltek, és olyan pattanások virítanak az arcotokon, amiknek előző este még nyoma sem volt. Azt reméltétek, hogy ez a része lezárul az életeteknek úgy 16 éves korotokig, de mint kiderült, hordozzátok magatokkal, méghozzá azáltal, hogy ilyen sokat szorongtok. Ugyanis amikor stresszeltek, a testetek ezt felfokozott hormontermeléssel igyekszik kompenzálni, így az arcbőrötök olajosabb lesz a szokásosnál, ennek pedig jól látható következményei vannak. Emlékeztek még, milyen sok stresszel járt a kamaszkor? Igen, talán ezért nézett ki úgy az arcotok, ahogy!

5. Hirtelen lila köd

Biztos, ismerős a helyzet, amikor már tíz perce olvassátok el újra meg újra ugyanazt a három sort, mert egyszerűen nem jut el az agyatokig, hogy miről van szó. Más dolgok járnak a fejetekben: hogy elfelejtettetek bevásárolni, hogy nem hívtátok fel a nagymamátokat, vagy hogy olyan zsúfolt holnapnak néztek elébe, amihez már előre nincs energiátok. Nyugalom, az ilyen lila ködök végül mindig szertefoszlanak, de ha nem találtátok volna ki magatoktól, ezeket is okozhatja a túlzott stressz. Túlhajszoltátok az agyatokat a sok aggódással, és mint az izmaitoknak, neki is jár időről időre egy kis pihenés.

Forrás:
Pexels

6. Hirtelen hajhullás

Egy minimális hajhullás még rendben van, de ha azt tapasztaljátok magatokon, hogy hirtelen marokszámra hullik a hajatok, az már megintcsak a folytonos stressznek köszönhető. Ilyenkor ugyanis a hajgyökér mirigyei egyszerűen abbahagyják működésüket, így az elkövetkezendő hónap folyamán több hajatok fog kihullani a szokásosnál.

Tehát ha bármelyik fizikai tünetet tapasztaljátok magatokon a fentiek közül, ideje elgondolkozni azon, hogy mennyit stresszeltek, vagy éppen hogy hogyan kezelitek a feszültséget.

Ajánlott cikkek