Egyéb kategória

Az ártatlanság harca – Szűznek maradni a házasságig a 21. században?

Amikor a lányok 16-18 évesen férjhez mentek, nem is volt kérdés, hogy a szüzesség elvesztésével illendő a nászéjszakát megvárni. Ma, mikor mindez minimum tíz évvel kitolódott, már nem csak a szexuális forradalom térhódítása miatt lehet elvétve olyan lányt találni, akinek a férje volt az első. Vannak, akik értéknek tartják, míg mások szinte bármi áron, de igyekeznek megszabadulni tőle. 

vous - 2015.08.16.
Az ártatlanság harca – Szűznek maradni a házasságig a 21. században?

Az ártatlanság elvesztése

A nem éppen szűzies életéről ismert Madonna a Material Girl mellett a Like a Virgin című dallal vált a popszakma ikonikus alakjává. A szám videoklipjében kihívó ruhában egy gondolán vonaglik, miközben arról a szerelemről énekel, amiben új érzések nyílnak meg előtte, arról a pasiról, aki egy új világ kapuját tárja ki számára. Úgy, mint egy szűz lány esetében, akinek minden új, aki mindenre rácsodálkozik.

Forrás:
Youtube

A szüzesség elvesztése nem feltétlenül csak magát a behatolás tényét jelenti, az ártatlanság fogalma nem csak az érintetlenséget fejezi ki, sokkal inkább erkölcsi, etikai értékkel bír, ami az illető viselkedésére, gondolkodására vonatkozik. A jósággal, feddhetetlenséggel éppúgy azonosítják, mint a szemérmességgel. És persze csakis a lányoknál.

Érték, de nem másé

A szüzesség értéke kultúránként változik, a vallási előírások és társadalmi normák egyaránt meghatározzák jelentőségét. Az egyén szabadságát hirdető nyugati társadalmakban úgy vélik, a teste fölött mindenki maga rendelkezik, a szexualitás pedig egy olyan örömforrás, amihez mindenkinek joga van. A szüzesség elvesztése viszont jó esetben akkor történik meg, amikor arra nemcsak testileg, de érzelmileg és  értelmileg is megérett az ember. 

A testünk, lelkünk folyamatainak megértése fontos önismereti eszköz, ami csak megfelelően felépített alapokkal, kockáról kockára lépkedve sikerülhet. Ha nagyot ugrunk, egy picit lepottyanunk, és kezdhetjük újra sebzetten az egészet. 

Az egyetemen már ciki?

Én magam 17 éves elmúltam, mikor megtörtént a dolog. Szerelmes voltam. Manapság viszont ez sokaknál nem feltétel. Már a középiskolások chatoldalai is telis-tele vannak aggódó lányok kérdéseivel, vajon nem ciki-e, ha 18-20 évesen még mindig szüzek. Vannak, akik egyenesen úgy vélik, jobb az ilyesmin minél hamarabb túlesni, akár egy buliban egy ismeretlennel is. Mert, akkor már nem nézik őket lúzernek a többiek. Egy felmérésben a lányok többsége úgy nyilatkozott, hogy csalódás volt számára a várva várt nagy esemény.

A megfelelő partner megtalálásához, a szexualitás, a saját testünk felfedezéséhez idő és tapasztalat kell. De azt nem mindegy, hogyan szerzi meg az ember.

Vajon mindent jól csináltam?

Kislányos édesanyaként úgy érzem, az én felelősségem is, hogy a gyermekem milyen körülmények között, hogyan veszíti majd el érintetlenségét. Bízom benne, hogy bizalmasa lehetek, hogy meghallgatja tanácsaim. Önmaga megismerésére biztatnám, hogy a szerelemben is bölcs maradhasson. Bár remélem, ha eljön az ideje, az nem az ártatlanságának elvesztését jelenti majd, hanem a felnőttlétbe való sétájának egy állomását. Tudom, egy apukának ez sokkal nehezebb, ők rendszerint a sós puskát már a szülészeti osztályról távozóban beszerzik.

Forrás:
iStock

Megőrizni mindenáron

Nem csak a keresztény kultúrában társul a szüzesség kérdésköréhez morális, erkölcsi tartalom. A muzulmán országokban ma is elvárt, hogy egy lány csakis a házasság után kezdjen szexuális életet élni. Ha valaki nemi erőszak áldozata lesz, megesik, hogy a szülői háztól is elkergetik, vagy a család szégyenét megakadályozandó hozzáadják megerőszakolójához. Sok helyütt az esküvő előtt a fiú szülei orvosi igazolást kérnek a lány állapotának bizonyítékául, holott tudjuk, hogy nem mindig egyértelműek a jelei mindennek. Sőt, a nászéjszaka után szokás a véres lepedőt is kiaggatni a szomszédok, a családtagok informálására.

Szűzhártya-rekonstrukció

Mint arról már írtam nektek, Iránban a plasztikai sebészetnek igen nagy a divatja, ám az orrplasztika és a mellnagyobbítás mellett a szűzhártya-rekonstrukció is igencsak közkedvelt. Marokkóban sincs ez másként, ott állítólag 2000 dirhám, azaz 50-60 ezer forint az ára egy ilyen műtétnek, amit a fiatalok csak „made in China” szüzességnek hívnak.

Hogy a pasik miért esnek más megítélés alá bármelyik vallás és kultúra körében, még nálunk is, az persze újabb kérdéseket vet fel. Szexuális forradalom ide vagy oda, a lányok még a nyugati kultúrában is igyekeznek tagadni kalandjaikat, a fiúk viszont előszeretettel hencegnek az esetenként nem is létező skalpjaikkal.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.