Egyéb kategória

Mérlegeld, hogy mérlegelsz-e! – Még idén! kampány

Életmódváltásnál nem feltétlenül jó barát a mérleg. Nyomást gyakorol ránk az a bizonyos mutató, ha lassúbb a fogyás, mint általában tervezzük, ráadásul az életmódváltás nem azonos a fogyókúrával. Mindenesetre kellemetlen perceket tud okozni a gyakori mérlegelés.

vous - 2015.09.17.
Mérlegeld, hogy mérlegelsz-e! – Még idén! kampány

A kampány nem titkolt célja ugyan, hogy néhány hónap alatt az általunk javasolt trükkök segítségével néhány kilótól is megszabadulhassatok, a fő célkitűzés más. Komplexebb, előremutatóbb és tartósabb eredményekre törekvő.

Egy fogyókúra ugyanis – ahogy arra Barcza Zsuzsa diétetikus szakember felhívta a figyelmet – magában hordozza a kudarcot is. Hiszen a kúra, nevéből adódóan, egy bizonyos időszakra vonatkozó változtatás csupán, amelyet a végén abbahagyunk. X időtől Y ideig tart csupán, nem kell csodálkozni, ha utána az eredeti testsúly gyorsan visszaáll, vagy rövid időn belül annál is magasabb lesz.

Ellenben az életmódváltás az egy (remélhetőleg) megváltozott gondolkodás pozitív eredménye, amelyhez tudatosság és hosszú időre szóló önfegyelem társul. Nem szorítkozik csupán a táplálkozás reformjára, hanem életvezetési szokások átértékelést és megváltoztatását jelenti.

Egészséges kereteket jelölhet ki az életnek alvás, munka, szabadidő, sport, emberi kapcsolatok területén. Vagyis egyformán pozitívan hat a testre és a lélekre. Ebben a komplex csomagban pedig csak egy terület a táplálkozás, bár nagyon fontos terület – nem kifejezetten azonos a NAGY fogyás vágyával. Az ideális testsúly beállítását szinte észrevétlenül magával hozza majd az életmódváltás.

Forrás:
iStock

Egy fogyókúra fontos eszköze a mérleg, de paradoxon a helyzet, hiszen az a jó, ha a fogyni kívánó ember nem fogyókúrába csap, hanem a teljes életvezetésén változtat, ami akkor egészséges, ha lassú. Ha apró kis lépésekkel halad, ahogy ezt a Még idén! kampány is javasolja. Így azonban a mérleg gyakori használata nemcsak felesleges, de zavaró is, mert kudarcérzést okozhat annál, aki a (gyors) súlycsökkenésben látja az üdvözítő utat. Egy életmódváltást vállaló embernél útban van a mérleg. Azt csak ritkán kell elővenni, és akkor sem kell összeomlani az eredmény miatt.

Hiszen meglehet, egy életmódváltás után pár hónappal is csak két-három kiló súlycsökkenést jelez a mérleg, miközben az életmódot váltó ember szervezete felfrissült, teste feszesebb és izmosabb lett. Nincs már gondja az alvással vagy a reggeli ébredéssel, bőre hidratáltabb, mint valaha, és a változásoknak köszönhetően derűs, kiegyensúlyozott és boldog. Egyszóval bomba formában van.

Mérlegeld hát te is, hogy mérlegelsz vagy életmódot változtatsz. Tudod, csak a kisujjadat kell megmozdítanod.

A cikk megjelenését a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet megbízásából a Széchenyi 2020 program támogatta.

A Még idén! kampányról tájékozódhatsz a kampány startvideójából, illetve Facebook-oldalán is találhatsz további információkat vagy csemegézhetsz életmódváltással kapcsolatos írásainkból, videóinkból.

Ajánlott cikkek