A kávé hatásai az egészségre, amikről még ti sem tudtatok!

Tudjátok, mit szeretek a legjobban a reggelekben? Na, nem mintha olyan sok dolog lenne, de van valami, ami elengedhetetlen. Amikor érzem a kávé illatát, ami épp lefő. Van ennél finomabb illat reggel ötkor? Költői kérdés, nincs. Bár a VOUS-lányok lassacskán kezdik a télen teázós korszakot, azért a kávéról nem fognak lemondani.

Azt tudjuk, miért buborékos a kávé és hogyan tudjátok egyszerűen elkészíteni a kedvenc kávéitokat. Az Instagram leghíresebb kávéit pedig már mi is szétlájkoltuk. Nem hiába, a VOUS-lányok egyszerűen imádják a kávét és nem örülnek, ha valaki a bögréjükből iszik. Egyszer azt mondják, káros, aztán meg azt, hogy egészséges. Most a kávénak olyan egészségre való pozitív hatásait szedtem össze nektek, amiket nem biztos, hogy tudtatok!

1. Csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát

Hosszú lenne minden olyan betegséget felsorolni, amelyet a kávéfogyasztás csökkenthet, de véd az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és a szívbetegség ellen is – a CBS News szerint. A New York Times például májvédő hatásáról is írt már, miszerint a kávé a májrák kialakulását 40%-kal csökkenti.

2. A legtöbb antioxidánst szállítja

Az NBC News tanulmánya szerint a kávé nagyon sok antioxidánst szállít. Hogy miben segítenek az antioxidánsok a szervezetünkben? Lassíthatja, de meg is előzheti a sejtkárosodást.

3. Kávéval a depresszió ellen

A Harvard tanulmánya azt kutatta, milyen hatással van a kávézás a nőkre. Kiderült, hogy azok, akik naponta öntik magukba a koffeinbombát, 20%-kal kisebb eséllyel zuhannak depresszióba, mint akik nem. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha depisek vagytok vedeljetek be két liter kávét, mert majd attól jobban lesztek...

4. Fogszuvasodás ellen

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de amikor eszembe jut a kávézás és annak a hatásai, a top hármas listámon a második helyen a sárga fogak állnak. Az első meg a koffeintúladagolás. Mindenesetre több helyen is olvasható, hogy a kávé védi a fogakat a fogszuvasodás ellen. Gondolom, nem ipari mennyiség fogyasztása esetén.

5. Javítja a memóriát

Jó, nem leszel okosabb vagy kreatívabb, de a memória alapú produktivitás és hatékonyság serkenthető vele. Ha van például egy ismétlődő feladat, vagy meg kell jegyeznetek bizonyos dolgokat, igyatok egy bögre kávét és segíteni fog a memorizálásban. Tanulás terén nagyon beválik!

Vigyázzatok! Könnyen "függők" lehettek és átélhetitek azt, amit minden kávéimádó tapasztalt már: amikor a bolt zárás előtt fél órával már nem szolgál ki kávéval, mert kikapcsolta a gépet. Miért?!