Egyéb kategória

Gyors, tojásos vacsik a rántottán túl

Hazaesünk a munkából, éhesen, nyűgösen, fáradtan, a gyomor pedig korog. Legfeljebb fél órát szánunk a vacsorára, ami általában szendvics, saláta, netán az ebéd maradéka. Menjünk ezen picit túl! Tojás mindig van otthon.
vous - 2015.10.09.
Gyors, tojásos vacsik a rántottán túl

Miért jó a tojás?

Jó ideje már, hogy a tojást parkolópályára küldték, mivel úgy tartották, hogy felelős a magas koleszterinszintért. Ezt napjainkban több kutatás is megcáfolta, sőt, volt egy ember, aki 15 éven át napi 25-30 tojást fogyasztott, és a koleszterinszintje teljesen normális volt (az elfogyasztott koleszterinnek mindössze 18%-a szívódott fel).

A tojás rendkívül gazdag vitaminokban, a legfontosabb közülük a D-vitamin. A tojás teljes értékű fehérjéket tartalmaz, vagyis megtalálható benne mind a kilenc esszenciális aminosav, melyre szervezetünknek szüksége van.

Forrás:
iStock

Magyarázni sem kell, miért jó a tojás: javítja az agy működését, a memóriát, telít, ezáltal segíti a fogyást, szemünk egészségét is karbantartja.

Ami miatt viszont igazán szeretjük: finom.

A tojás világnapja

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg minden év októberének második péntekére A TOJÁS VILÁGNAPJÁt, amelynek kapcsán több mint 30 tagországban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére.

Spanyol omlett

A spanyolok szerint a tojás önmagában nem étel, így hát raktak bele zöldségeket, húst, és már el is készült a tortilla (merthogy ez az eredeti neve). Ezerféle recept szerint készülhet, gyors, színes, változatos.

A legjobb lenne egy teljesen fém serpenyőben készíteni, mert a tűzhelyről még berakjuk a sütőbe.

Vágjatok össze kápia paprikát, újhagymát, ezeket süssétek meg, vágjatok kockákra krumplit, és főzzétek meg. Vágjatok karikára kolbászt, amit akár át is süthettek a paprikás egyveleggel. A krumplit szűrjétek le, és rakjátok ezt is a serpenyőbe. Személyenként kettő tojást számoljatok. Habosítsátok fel, sózzátok, borsozzátok, majd öntsétek a többiekhez. Lassú tűzön kezdjétek el sütni, így a tojás alulról kezd szilárdulni. Amikor látjátok, hogy a teteje még remegős, tegyétek be a sütőbe, és süssétek ott át teljesen. Elég a grill fokozat, így szépen meg is barnul. Ha még sajtot is tennétek rá, akkor a remegős részébe szórjátok, így rakjátok a sütőbe.

Salátával, önmagában, esetleg pirítóssal isteni, persze egy könnyű bor dukál mellé.

Forrás:
iStock

Egyedi carbonara

Itthon a carbonara spagetti tejszínben úszik és nagy szalonnadarabok tarkítják. Volt szerencsém eredeti, olasz carbonarát kóstolni, így ma már tudom, hogy a tojást önmagában ütik rá, a legvégén. Nem sütik rántottásra, csak átforgatják a még forró tésztával. Van olyan változat, amikor csak a sárgáját használják fel. Mindkettőt szeretem, próbálkozzatok, melyik jön be jobban.

Forrás:
iStock

Tehát: Pirítsatok meg bacont, miközben fő a tészta. Én pennével is nagyon szeretem, persze a spagettiimádók maradjanak hűségesek. Aprítsatok petrezselymet és reszeljetek citromhéjat, valamint készítsétek elő a borsszórót és 2-3 tojást. Csak figyeljetek, finomság készül!

A baconre öntsétek rá a kifőtt tésztát, szórjátok meg a petrezselyemmel és a reszelt citromhéjjal, borsozzátok meg, és keverjétek össze. A lángot le is zárhatjátok. A tojásokat válasszátok szét (vagy ne). A sárgáját öntsétek a tésztára, és keverjétek össze vele. Krémes lesz, a sárgája bevonja a tésztát.

Jó étvágyat!

Címkék: #gyors #tojás #vacsi
Ajánlott cikkek