Egyéb kategória

Végre! Kiderült, miért olyan válogatósak a macskák

Ha nektek is van cicátok, akkor tutira előfordult már veletek, hogy valamilyen finomságot adtatok a kedvenceteknek, de még csak meg sem nyalta. Miért lehet ez?
vous - 2015.11.16.
Végre! Kiderült, miért olyan válogatósak a macskák

Nos, az én cicám is pontosan ilyen, ahogy az előbb leírtam. Mindig az kell neki, amit éppen én eszem, még ha előtte adtam neki enni akkor is. Ilyenkor nem törődik vele, hogy ott van a saját kajája, de hiába adok neki a sajátomból, megszagolja, aztán undorral az arcán elsétál. Mindig is azon gondolkodtam, hogy miért ilyen válogatósak. Rosszabbak, mint mi gyerekkorunkban, amikor a brokkoli már ránézésre sem volt szimpi, ezért hozzá sem kezdtünk. Most végre megérkezett a tudományos magyarázat arra, hogy miért ilyen válogatósak a cicák.

Forrás:
giphy.com

Nem arról van szó, hogy válogatósak, hanem sokkal kifinomultabb az ízérzékelésük. Ez egy jó dolog, mivel a szervezetük automatikusan jelez nekik egy-egy étel kapcsán, hogy az tápláló-e számukra vagy éppen veszélyes. Az evolúció azt tanította meg az állatoknak, hogy az édes ízű ételek biztonságosak, tele vannak cukorral és energiával, míg a savanyúak általában káros méreganyagokat tartalmaznak. Így a keserűbb ételek kerülése számukra egy védelmi mechanizmus. A keserű íz érzékeléséért 12 gén felel a macskáknál, ahogy a kutyáknál is, csupán annyi a különbség, hogy ők sokkal erősebben reagálnak rá, mint mi vagy a kutyák.

Tehát nem a cicák túl válogatósak, hanem a szuperkifinomult ízérzékelésük a felelős mindenért.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.