Egyéb kategória

Ezt kell tudnotok a HIV-ről, mielőtt Charlie Sheen ügyéről olvastok

Charlie Sheen kedden a Today Show-ban jelentette be a hírt, hogy négy éve HIV-fertőzött. Egyes pletykák szerint több mint 5000 szexpartnere volt. Ám mindenekelőtt pár dolgot mindenképp tisztázni kell a HIV-ről.
vous - 2015.11.18.
Ezt kell tudnotok a HIV-ről, mielőtt Charlie Sheen ügyéről olvastok

1. Ez nem egy „AIDS-es vagyok” bejelentés


A HIV és az AIDS nem ugyanaz. A HIV egy vírus, az AIDS egy diagnózis. A HIV jelentése Human Immunodeficiency Virus, magyarul emberi immunhiány-előidéző vírus, amely az AIDS nevű betegséghez vezethet.

2. A HIV nem a promiszkuitás eredménye


A promiszkuitás az, amikor valaki gyakran váltogatja szexuális partnereit. A testnedvek (sperma, anyatej, vér, váladékok) hordozzák a HIV-et, igen. Ezek érintkezése során terjed a vírus. Elég csak egyszer találkozni a vírussal a megfertőződéshez, nem muszáj naponta cserélgetni a partnereket.

3. Attól, hogy egy HIV-fertőzöttel alszol, még nem leszel veszélyben


Pont azért, amit az előbb leírtam. Csak a testnedvekben él meg a vírus, ha ez két embernél nem találkozik semmilyen formában, akkor nem lehet baj. Azoknál, akiknél a HIV kezelve van, jelentősen csökken a testnedvükben a vírus mennyisége.

4. A HIV nem halálos


Az Egyesült Államokban 1,2 millió ember él HIV-fertőzéssel. Legalábbis ez a szám az, akikről tudnak is. Nem halálos vírus, hiszen sokan közülük hosszú és sikeres életet élnek. Sőt, ha valaki elég korán kezdi kezeltetni a fertőzést, átlagos élettartama lehet. Az, ami valójában halálos a betegségben szenvedőknek, az, ha megbélyegezzük őket. Emiatt a fertőzötteknél depresszió alakul ki, ami ronthat az állapotukon.

5. Sheen valószínűleg hamarosan az egyik legismertebb HIV-fertőzött lesz


Sajnálatos, hogy egy ilyen dologgal, de nagyon úgy néz ki, Charlie Sheen jelenleg az egyik leghíresebb HIV-pozitív.

6. Diszkrimináció


Van, amikor mindegy, hogy az ember híres-e, vagy sem, a diszkrimináció mindenhol ott van. Sheennek több ügye is volt már a hatóságokkal, de most, hogy kiderült a betegsége, még nagyobb eséllyel kerülhet börtönbe.

7. Sheen prostituáltakkal is volt együtt


Az az 5000 ember, akivel a színésznek állítólag viszonya volt, javarészt hivatásos. Bár náluk több esetben is kötelező az óvszer használata, nem lehet tudni, hány embert fertőzött meg a vírussal.

Ajánlott cikkek