Egyéb kategória

Párkapcsolati rajztesztek és az Apokalipszis négy lovasa 2. rész

A rajzteszt azt is elárulja a párkapcsolatról, amit a pár tagjai sem tudnak – erről írtam háromrészes minisorozatunk első részében. Kipróbáltam saját magamon Prof. Dr. Vass Zoltán pszichológus módszerét, aki a párkapcsolati diagnosztikát újfajta rajztesztekkel kutatja.
vous - 2015.11.25.
Párkapcsolati rajztesztek és az Apokalipszis négy lovasa 2. rész

Az előző részben elmeséltem nektek, hogyan végzett rajzvizsgálatot velem a professzor egy kávézóban és mi derült ki a Hatvan Másodperces Rajztesztből. Eljutottunk egészen az Apokalipszis négy lovasa nevű tünetegyütteshez, amiről ebben a részben lesz szó.

Beszédes pálcikaemberkék

A második rajztesztben egy párt (emberpárt) kellett rajzolnom A4-es papírra, ceruzával.

Persze zavarba hozott a feladat, mert nem szoktam ilyesmit rajzolni (gondolom, ti sem), ezért csak két pálcikaembert rajzoltam. A professzor csak bólogatott és mosolygott, ahogy nézte a rajzomat és azt mondta, bárhogyan rajzolhatok. Szóval két pálcikaembert rajzoltam, akik egymás kezét fogták. Amikor viszont kész lettem, a prof azt kérte, rajzoljam le még egyszer ugyanazt, de most teljes alakok formájában, nem pálcikaemberekkel.

Most már tudom, miért: a második rajzon “véletlenül” olyan dolgot ábrázoltam, amiből pontosan megmutatta, ki kapcsolódik jobban a másikhoz és arról is fellebbent a fátyol, hogy az öt szeretetnyelv közül melyikre kell odafigyelnünk, ha tovább akarjuk fejleszteni a kapcsolatot.

Amelyik kapcsolat nem fejlődik, az stagnál, megreked – magyarázta – és amelyik megreked, az visszafejlődik, destruálódik, elkezd kihűlni és a felek távolodni fognak egymástól.

Ez azonban olyan életbe vágó téma, hogy a minisorozat harmadik részében külön beszélek róla nektek.

 Párkapcsolati rajzok – te melyiket választanád? Kattints a képre a válaszhoz!

Párkapcsolati rajzok – te melyiket választanád? Kattints a képre a válaszhoz!

Engem az is érdekelt, hogy az aktuális állapot mennyire játszik bele a rajzokba, mert mi éppen egy nagyon intenzív szakaszban vagyunk párommal. Kiderült, hogy egyikőnk hajlamos jobban belenyúlni a másik terébe, mint ami ideális lenne és ez az egyik kulcsa annak, hogy a kapcsolat életképes marad-e.

A prof azonban megnyugtatott, hogy mindent összevéve “normális” a párkapcsolatom! Nem gyulladt ki a piros lámpa egyik vészjelző tünetnél sem, amit egy Gottman nevű házasságkutató az „apokalipszis négy lovasának” nevezett el, mert a négy tünet 93%-os pontossággal jósolta meg, hogy a párok néhány éven belül elválnak-e, vagy együtt maradnak. Erről részletesen kifaggattam a professzort, úgyhogy el tudom nektek mesélni a lényeget.

Első lovas: jellemkritika

Az első tünet a jellemkritika, amikor a konkrét viselkedés helyett a párod személyiségét hibáztatod, például a “nem mosogattál el” helyett azt mondod rá, hogy “lusta”. Értitek a különbséget?! Mindig a konkrét történéssel kell foglalkozni. De még ennél is jobb, ha hibáztatás helyett szép szemeket meresztesz és csak annyit mondasz: “Olyan jólesett, amikor a múltkor elmosogattál”!

Második lovas: másra hárított felelősség

Az Apokalipszis második lovasa az “externalizálás”, amikor párodra hárítod a felelősséget, pedig itt és most garantálom neked, hogy az esetek 95%-ában te is benne vagy a dologban. Tedd a szívedre a kezed és válaszolj: tudtam volna másként viselkedni, amivel megelőzöm az egész problémát?!

Harmadik lovas: elveszített tisztelet

A válás harmadik hírnöke a tisztelet elvesztése. A kutatások szerint ez a megvetés, gúnyolódás, csúfolás vagy “majmolás” álruhájában férkőzik be közétek. Figyelem, lányok: ez akkor is vészjelző tünet, ha poénosnak hangzik, amit ilyenkor mondasz! A beszólások és a kifigurázás mögött ugyanis színtiszta agresszió lapul és párod ezt olyan pontosan detektálja, mint a benzinkutat, amikor tankolni kell.

Negyedik lovas: láthatatlan falak

A negyedik lovas neve “obstrukció”. Éppen vitáztok vagy veszekedtek, de te elzárkózol a folytatás elől, kimész a szobából vagy elkezdesz pakolni, mert ez hirtelen halaszthatatlanul sürgőssé válik. Nem szólsz hozzá vagy csak beszólásokat lövöldözöl felé, miközben ő beszél hozzád. A lényeg, hogy láthatatlan falat húzol magad köré és azt fogja érezni, hogy magadra hagyod a probléma megoldásával.

Vigyázat, a professzor szerint minden tünet súlyos következményeket von maga után! Egyszer-egyszer persze mindenki elköveti őket, de a négy tünet halmozódása a tudományos kutatások szerint nagy eséllyel előrejelzi a kapcsolat megszakadását.

Nekem a rajzok szerint pozitív irányba fejlődik a kapcsolatom és a párkapcsolati rajzdiagnosztika szerint egyik tünetnél sem villog a vészjelző lámpa. Sőt, kapcsolati erőforrásokat is találtunk, amire építhetjük a pozitív folytatást. Ígérem, erről is beszámolok a következő részben!

Ha érdekel ez a téma, akkor itt találjátok a professzor ingyenes rajzelemzési sorozatát.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.