„A színhiányos öltözködés olyan, mint a vitaminhiányos étkezés” – Nálunk járt Tarcsay Mária színelemző

„A színhiányos öltözködés olyan, mint a vitaminhiányos étkezés” – Nálunk járt Tarcsay Mária színelemző

Nyáron még csak-csak hordunk színes ruhákat, de ahogy beköszönt a komor tél, szinte mindenki feketére vált. Pedig ha rátalálunk a típusunknak megfelelő színekre, nemcsak saját hangulatunkat dobhatjuk fel, de a környezetünket, a megítélésünket is befolyásolhatjuk vele. Hiszen a színekkel kommunikálni is tudunk. A mai napunk témája a bíbor lakosztály, ezért egy színelemzőt kérdeztünk arról, hogyan befolyásolják a hangulatunkat a színek az otthonunkban és a ruházatunkban.

Tarcsay Mária színdinamikai szakmérnök (BME MA)

Színképelemzéssel, smink-, szín- és stílustanácsadással is foglalkozik.

„Megnézzük, hogy melyik az a színcsoport, ami kiemeli a legelőnyösebb vonásaidat, majd hozzárendeljük a megfelelő stílust.”

www.tarcsaymaria.hu

Mária egy méretes állvánnyal érkezett a VOUS szerkesztőségébe, amin rengeteg egyforma méretű, a szivárvány minden árnyalatában tündöklő kendő sorakozott szépen elrendezve. Mint kiderült, nem véletlenül volt 4 oldalú a konzol, amire a selyemsálak is tudatos rend alapján kerültek fel. A 4 oldalon a 4 évszak, azaz a 4 alaptípus szerint voltak elosztva a kendők.

Elvileg már csak azt kellett eldöntenünk a teszt során, ki melyik típusba tartozik, és máris kiválaszthattuk volna a hozzánk illő színeket. A feladat azonban cseppet sem volt ilyen egyszerű.

Hideg vagy meleg

Forrás:
Hámori Zsófia

Kezdő lépésként azt kellett meghatároznunk, hogy a hideg vagy a meleg színek állnak számunkra jól. Ehhez egy hideg, ezüst és egy meleg, arany kendőt kellett az arcunk elé tennünk, hogy mindez (elvileg) nyilvánvaló bizonyossággal elénk táruljon. Innen pedig elindultunk arra, hogy a hideg tél vagy a nyár, illetve a meleg ősz vagy a tavasz jegyei, színei varázsolják-e harmonikusabbá a bőrünket. Hogy melyik kendő melyik évszakhoz tartozik, az ebben a pillanatban még nem is volt igazán fontos. Csak azt kellett eldöntetünk, hogy tetszik-e, vagy sem.

Mária véleményt nem mondott, csak adogatta kitartóan a színmintákat, ezzel terelgetve miket afelé, hogy mi magunk érezzünk rá arra, mi emeli ki előnyös vonásainkat. Mitől leszünk szebbek, fiatalosabbak, üdébbek? A cél ugyanis éppen ennek a harmóniának a megtalálása.

Színvonzalom

Azok a színek, amiket szeretünk, még nem feltétlenül állnak jól nekünk.

Ilyenkor pusztán színvonzalmakról beszélhetünk, amiknek érdemes megkeresni az okát. Mária el is mesélt egy történetet, amikor egy hideg típusú, kék szemű fiú egy színelemzés során folyamatosan a meleg színű kendőket, a barna és narancsos árnyalatokat gyűjtötte maga köré, holott azok inkább elnyomták, mint kiemelték előnyös adottságait.

Kiderült, hogy egy meleg családi fészekre vágyna, ami hiányzik az életéből, ezért vonzódik ezekhez a színekhez.

Épp ezért lehet, hogy a folyamatosan erős ingerek között élő, pörgős személyek sokszor a visszafogott, hideg szürkék után nyúlnak, ha színválasztásról van szó.

Csak játszottunk

Máriának nem volt könnyű dolga velünk, mivel a VOUS szerkesztősége nem éppen a legideálisabb helyszín volt egy komoly munkához. Hiányzott a nappali fény vagy az ahhoz hasonló mesterséges világítás, és szinte mindenkin volt egy kis alapozó, púder, pirosító, többen pedig szoliban is jártak.

Mindezek pedig elfedik valódi jegyeinket, miután alapvetően a bőr eredeti színéből kellene kiindulni. Így csak játszottunk a színekkel, ami alapján megközelítően eljutottunk a VOUS-lányok színtípusainak meghatározásához.

Eszter sem egyszerű eset.
Eszter sem egyszerű eset.
Forrás:
Hámori Zsófia

Persze előtte jó néhány kérdésre választ várt Mária:

  • Milyen az eredeti hajszínünk, és gyerekként milyen volt?
  • Milyen lesz a bőrünk, ha napozunk: sárgás vagy vöröses?
  • Könnyen kipirulunk-e?
  • Vannak-e szeplőink?
  • Milyen színű az a ruha, amiben a legtöbbször megdicsérnek?
Nóri egyértelműen a tél típushoz tartozik
Nóri egyértelműen a tél típushoz tartozik
Forrás:
Hámori Zsófia

Mi, magyarok a legtöbben a tél alaptípushoz tartozunk, így Zsófi, Nóri és én is. Volt azonban köztünk olyan, például Eszter és Sophie, akik még azt sem tudták egyértelműen megállapítani, hogy az ezüsthöz vagy az aranyhoz ragaszkodnának, így váltogatták a hideg és meleg színeket a nekik tetsző árnyalatok között.

Szinte minden évszak kendői között találtak olyat, ami kiemelte a bőrük színét, amiben még szebbé váltak, és olyat is, amiben bőrük szürkének és fakónak tűnt, tekintetük pedig fáradtnak. Ez nem ritka jelenség, vannak, akiknél órákig tart egy színelemzés.

Amikor végre rátalálunk a saját színvilágunkra, már csak azt a 4-5 árnyalatot kell az archoz illesztve kiválasztani, ami ott is jól mutat. Mert ebből valójában mindenkinél elég kevés verzió van.

Ha megvannak a színeink, nem kell azokban pompáznunk tetőtől talpig, sőt már az is elég, ha azok egy-egy kiegészítőben, egy bizsuban vagy épp egy sálban visszaköszönnek.

És a kedvencem?

Meg kell, hogy nyugtassalak benneteket, mert akkor sem kell lemondanotok a szürkéről vagy épp a pinkről, ha egyébként a meleg színek állnak jól nektek, csak tudnotok kell, hogy ha egy fontos eseményre készültök, akkor inkább olyanba öltözzetek, ami a ti színetek. Egy vizsgán vagy állásinterjún a ruhátokkal is üzentek, így ha ügyesek vagytok, okosan kiaknázzátok a színekben rejlő kommunikációs lehetőségeket.

Mit akarsz elérni vele?

Forrás:
Hámori Zsófia

És ha mindezek után azt gondoltátok, hogy ha a hálószobátokat bíborvörösre festitek, attól fellendül a szexuális életetek, jól gondolkodtatok. De ne feledjétek, ezzel együtt a viták is parázslóbbak lehetnek. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy nyugodt alvás nélkül minden borul, így jobb, ha valami nyugtatóbb színt választotok az ágyatok helyszínéhez. De néhány kiegészítővel azért bátran eljátszhattok a szoba, a dísztárgyak vagy épp az esti szettetek megválasztásakor.

Európában leggyakrabban a Johannes Itten nevéhez fűződő évszakelméletet alkalmazzák. A svájci festő és művészetpedagógus szerint a színeket minőségük és melegségi fokuk alapján csoportosítani lehet. Mivel az évszakok változása a fényviszonyok eltérésével is együtt jár, a természet más és más színben pompázik egy év leforgása alatt.

Az egyes évszakokhoz tartozó árnyalatok összhangzata kellemes, harmonikus érzést vált ki a szemlélőből. Megfigyelte, hogy az embereket is bele lehet illeszteni az évszakelméletébe, méghozzá saját színkarakterük, színvonzalmaik, valamint egyéniségük alapján.