Egyéb kategória

Ha csak egy dolgot fogadtok meg 2016-ra, ez legyen az: vásároljatok másképp!

Vészesen közeleg az év vége, már javában gondolkozunk az újévi fogadalmainkon. Mi lenne, ha idén valami olyat ígérnétek meg magatoknak, amivel a környezeteteknek is segíthettek?
vous - 2015.12.11.
Ha csak egy dolgot fogadtok meg 2016-ra, ez legyen az: vásároljatok másképp!

Ha már mi, nők igazi divatbolondok vagyunk, és vásárolni is igazán szeretünk, akkor itt az ideje kamatoztatni shoppingmániátokat! A tudatos vásárlásnak több módszerét ismerhetitek, hoztam is nektek hat szuper ötletet, amivel ez megvalósítható. A fenntarthatóság a divatiparban igenis fontos. Ismerjétek meg azokat a módszereket, amikkel ti is segíthettek a környezeteteknek!

1. Fontos a minőség

Egy kicsit szakadjatok ki abból a gondolatmenetből, hogy az olcsó ruhák azért is jók, mert spórolhatunk rajtuk. Sajnos rengetegszer azért nem drágák ezek a darabok, mert azok, akik elkészítették, borzalmas munkakörülmények között dolgoznak. A minőségi ruhákra igaz, hogy sokkal többet költünk, viszont kevesebbet is vásárolunk belőlük.

Ezek alapján pedig igenis néha lepjétek meg magatokat drága ruhákkal! Hogy miért? Mivel ezekre a ruhákra kisebb a kereslet, a olcsókra pedig nagyobb, rengeteg ember továbbra is fillérekért fog dolgozni.

2. Vintage üzletek

A vintage boltokat vagy turkálókat nemcsak azért imádjuk, mert megfizethetőek, hanem azért is, mert etikusak. Egyfajta újrahasznosítás. Plusz nem fog szembejönni veletek az ott vett nadrág vagy felső, hiszen általában az ott található darabok egyediek.

Forrás:
Pexels

3. Válasszatok a környezetbarát márkák közül!

Ó, első gondolat: léteznek ilyenek? Naná, nem is egy! Rengeteg környezetbarát tervező vagy üzletlánc ruháit találjátok meg a nagyvilágban. Néhány a sok közül: Topshop Reclaim, H&M (Conscious kollekció), ASOS, Amour Vert.

Biztos ti is észrevettétek a H&M üzleteiben, a kasszáknál elhelyezett hatalmas dobozokat, amikbe a már nem hordott ruhákat dobhatjátok. Az itt összegyűjtött ruhákra három sors várhat:

  1. Second hand: azok a ruhák, amik még hordhatóak, turkálókba kerülnek.
  2. Újrafelhasználás: a régi ruhák textiljeit új termékekhez használják fel. 

  3. Újrahasznosítás: a más textilipari termékeket olyanokhoz is fel tudják használni, mint például a szigetelés.

4. Vásároljatok kevesebbet és tervezzetek előre!


Ha módszeresen tervezitek meg, mik kerülnek be a szekrényetekbe, sokkal hatékonyabban tudtok egyrészt spórolni, másrészt okosan gondolkodni. Ha olyan ruhákat szeretnétek, amik tényleg sokáig viselhető állapotban maradnak, inkább vegyetek két felsővel kevesebbet, de az, ami a szekrényetekbe kerül, legyen minőségi darab!

5. Készítsetek ti ruhát magatoknak!

Nem kell pánikolni, nem arra gondolok, hogy hipp-hopp tanuljatok meg varrni. Viszont a már meglévő cuccaitokból könnyen varázsolhattok valami csodaszépet! Legyen az egy megunt vagy már nem trendi darab, amit fel akartok turbózni; nem kell túlgondolni a dolgot. Egyedi, pénzt spórolhattok, és ahelyett, hogy újat vesztek, újrahasznosítotok!

Nézzétek, mutatok egy kis segítséget hozzá:

6. Adományozzatok!

A megunt ruháitokat odaadni másoknak, akik rászorulnak, igazán nagy segítség lehet. Mostanában rengeteg módja van annak, hogy újra felhasználjátok a ruháitokat.

Ha már úgyis itt a karácsony, és mindenki adományozós kedvében van, ti is szabaduljatok meg a felesleges daraboktól, és adjátok azoknak, akik biztosan örülni fognak nekik! Tudjátok: aki csak egyszer ad, az is ad!

Ajánlott cikkek