Egyéb kategória

8 szuperegészséges étel, amivel érdemes megbarátkoznotok 2016-ban

Nem egy dolgot tudnánk felsorolni, ha megkérdeznék tőlünk, mik voltak 2015 legmenőbb ételei. Most viszont már a 2016-os esztendőben járunk, ami egyet jelent azzal, hogy ismét új finomságok vannak a láthatáron.
vous - 2016.01.02.
8 szuperegészséges étel, amivel érdemes megbarátkoznotok 2016-ban

Paleo diéta meg mediterrán diéta, szinte követni sem tudjuk, annyi van belőlük. Az egyik nap még azt halljuk, egészséges a tojás, egyetek belőle sokat, míg másnap már arról beszélnek, milyen káros. Értitek ezt? A 2016-os év kezdetével pedig ismét új trendeket köszönthetünk. Lefogadom, hogy a következő ételekről nagyon sokat fogtok hallani ebben az évben!

Fekete bab

A fekete bab a latin-amerikai konyha egyik fő eleme. Amellett, hogy tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, még fehérjéből sincsen benne hiány. Felhasználhatjátok akár a burritótól kezdve a bablevesig mindenhez.

Alga

Elsőre talán nem lesz a kedvencetek, pedig az algában több C-vitamin van, mint a narancsban, nem is beszélve a sok kalciumról. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, ami a téli időszakban, valljuk be, jól jön.

Forrás:
Pixabay

Avokádóolaj

Arról már mi is beszámoltunk nektek, hogy az avokádó igazi vitaminbomba. A kókuszolajat például lehet helyettesíteni avokádóolajjal, ami tele van telítetlen olajsavval és olyan zsírsavakkal, amik segítenek megőrizni a szív egészségét. Ráadásul az oxidációnak is ellenáll sok más olajjal ellentétben, így sok ideig lehet tárolni.

Gomba

Bár nálam a gomba a „soha nem kóstolom meg” tízpontos listájának legtetején található, de úgy tűnik, ebben az évben ideje lesz megbarátkoznom vele. D-vitaminban és B-vitaminban gazdag, sok energiát nyújt számunkra. Fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében és segít, hogy legyőzzük a különböző allergiákat.

Növényi alapú fehérjék

Jó hír a vegetáriánusoknak és mindenkinek, aki imádja a zöldségeket, ugyanis a növényi alapú fehérjék a 2016-os év egyik legnagyobb trendjei lesznek. Ha egy kis fehérjebombára van szükségetek, akkor ideje beiktatni az étrendetekbe a babot, a lencsét és a földimogyorót.

Forrás:
Pixabay

Véres hurka

A black pudding Nagy Britanniában számít nemzeti ételnek, amit úgy képzeljetek el, mint a véres hurkát. Az egyik volt angoltanárom pontosan így írta le nekünk, tudatlan diákoknak ezt az ételt: „Ne higgyétek, hogy olyan, mint a hazai puding. Nagyon rossz, ne kóstoljátok meg.” Nos, én eddig nem is tettem, de az idei évben igencsak terítékre kerül a véres hurka. Tele van fehérjével, káliummal, kalciummal, magnéziummal, és gyakorlatilag szénhidrátmentes. Gazdag vasban és cinkben, amelyek mind kihagyhatatlanok az étrendünkből.

Csírák és magvak

Ezek a magvak a teljes kiőrlésű gabonákkal ellentétben már elkezdtek kicsírázni, így sokkal könnyebben is emészthetőek. B-vitaminban, C-vitaminban, folsavban és rostokban gazdagok, sőt sokkal kevésbé allergének, mint a gabonák. A csírák és a magvak mind megtalálhatóak a kenyerekben, a reggeli gabonapelyhekben és a lisztekben is.

Maca gyökér

Másik nevén perui ginszeng, ami leginkább por formájában elérhető. Szinte csak úgy berobbant a fitnesz világába, mivel turmixokba és gyümölcslevekbe is bele lehet keverni. Nem is csoda, hogy ekkora sikere volt, hiszen a B1-, B2-, C- és E-vitamin mellett kalciumot, magnéziumot, foszfort, káliumot, ként, vasat és még tömérdek tápanyagot tartalmaz, amelyekre szüksége van a szervezetünknek.

Ajánlott cikkek