Világ

Van, amiben a pasikat is lepipálják a női focisták

Ugye nektek is megvan az a poén, hogy a foci egy olyan egyszerű játék, ahol 90 percig kerget 22 ember egy labdát? És ugye legtöbbeteknek ehhez a képhez 22 pasi párosul? Pedig ez ma már cseppet sem igaz. Külföldön főleg nem, de már Magyarországon is egyre több lány rúgja a bőrt. Korcsogh Orsolya mesélt nekünk a jelen helyzetről.

vous - 2016.01.19.
Van, amiben a pasikat is lepipálják a női focisták

Korcsogh Orsolya (34)

  • Biológia–testnevelés szakon végzett (ELTE)
  • Az Astra HFC női labdarúgó csapat utánpótlás edzője (U15 és U17)

Orsolya néhány évig kézilabdázott ugyan, de már általános iskolában is focizott a fiúkkal. Miután akkoriban a környékükön nem volt női csapat, csak középiskolás korában kezdett egyesületi szinten is futaballozni. Biológia–testnevelés szakon végzett az ELTE-n, de miután mindig is érdekelte az edzői hivatás, lányok edzésével kezdett foglalkozni. Ennek már 11 éve.

Ha te lány létedre már gyerekként ennyire szerettél focizni, gondolom, a családodban is van némi futballőrület.

Igen, szinte mindenki szereti a focit, az apukám és a két öcsém, de még az anyukám is.

Akkor nyilván vannak nagy közös meccsnézések is. Van kedvenc csapatod?

Szoktam nézni meccseket a tévében, de nem nagyon van kedvenc csapatom. Kijárni viszont jelenleg leginkább a női mérkőzésekre szoktam.

Amikor focizni kezdtél, nem néztek rád furán az osztálytársaid? Női focistaként kaptok néha megjegyzéseket?

Mivel az osztálytársaimmal és a fiúbarátaimmal is állandóan fociztam, így ez nekik természetes volt. Régebben sok fura megjegyzést kaptunk, most már egyre kevesebbet, de azért még mindig érezhető. Sokan még mindig nem fogadják el azt, hogy a lányok is fociznak.

Hogy áll egyébként nálunk a női foci ügye?

A női labdarúgás a népszerű sportok közül minden bizonnyal a legdinamikusabban fejlődő.

A tavaly nyáron Kanadában rendezett világbajnokság elképesztő sikert aratott a ‘csak férfi’ futballt nézők között is.

Forrás:
Korcsogh Orsolya

Sokan azt mondják, ez volt az első olyan női torna, amelynek a színvonalát már hasonlítani lehetett mondjuk egy férfi világbajnoksághoz.

Talán jó példa, hogy Hajdú B. István, az ismert sportkommentátor nemrég azt mondta egy rádióműsorban, számára 2015 legmeghatározóbb futballeseménye nem a Barcelona szárnyalása vagy a kilencgólos Szuper-kupa döntő, hanem a női labdarúgás előretörése volt, elsősorban az amerikai válogatott játéka a világbajnoki döntőben.

Milyen sikereket lehet elérni Magyarországon női focistaként? Vannak, akik esetleg külföldi karriert is befutnak?

Ezen a téren is óriási változás történt az elmúlt években.

Ma már vége van annak a korszaknak, amikor a magyar női focisták kizárólag csak hobbiként, a játék szeretetéből futballoztak.

Forrás:
Korcsogh Orsolya

Tény, hogy már a kilencvenes években is futballoztak magyar hölgyek külföldön, de a létszám azóta ugrásszerűen növekedett: jelenleg több mint két csapatra való játékosunk futballozik más országokban, a magyarnál erősebb bajnokságban.

Közülük a legismertebb Jakabfi Zsanett, a Wolfsburg csatára, aki kétszeres Bajnokok Ligája-győztes – ilyen a férfimezőnyben nincsen.

Legalább ennyire fontos, hogy a hazai bajnokságban, a Jet-Sol Ligában is megjelentek a profi játékosok. Ők elsősorban külföldiek, de a magyarok között is van olyan, akinek itthon profi szerződése van, mint mondjuk egy kézilabdázónak.

Tudni kell azonban, hogy ezek a profi szerződések ma még nem adnak kiemelkedő jövedelmet, és csak a következő fontos állomás lesz az, hogy a (női) futballkarrier biztos, kiszámítható egzisztenciát is jelentsen.

Vannak lányok, akik fiúcsapatban kezdik a focit. Mennyire nehéz együtt edzeni a srácokkal?

Azok a lányok, akik fiúcsapatokban kezdik a focit, legtöbbször már egészen kiskoruk óta játszanak, így a technikai alapokat sokkal hamarabb megtanulják, mint azok a társaik, akik csak lányok között játszanak.

Akik egyből lánycsapatban kezdik, sokkal később kapják meg ezt a képzést, ezért általában az jellemző, hogy technikailag és mérkőzés-tapasztalatban is előrébb tartanak a fiúcsapatokban kezdő lányok. Később ez a különbség már nem látszik annyira.

Forrás:
Korcsogh Orsolya

Sérülések vannak? Azt mondják, a fociban több a sérülés, mint a bokszban.

Mint minden sportban, természetesen itt is vannak sérülések, de köszönjük, jól vagyunk. A női és a férfitest különbözőségéből adódóan a lányoknál több az ínszalag, így több az ilyen jellegű probléma, elsősorban a térdsérülés, mint a fiúknál.

Máshogyan kell egy nő csapatot edzeni, mint egy fiút?

Sokan kérdezték már ezt, és mindig az a válaszom rá, hogy nem. Amit a fiúknak meg kell tanítani, ugyanazt kell a lányoknak is.

Egy különbség van, hogy a női lélek kicsit másképp működik, ezért máshogy kell bánni a lányokkal, mint a fiúkkal.

Mennyit edzetek egy héten és milyen gyakran vannak meccseitek?

Jelenleg a felkészülésben vagyunk. Heti négy edzésünk van, hétvégén pedig edzőmérkőzések, ami mellett még futsalozunk is. Ez utóbbiban télen már folytatódik a bajnokság, így viszonylag sok mérkőzést játszanak a lányok egy évben.

Mennyire egyszerű lányokat focira toborozni?

Nehéz. Egyelőre kevés lány futballozik, de évente egyre többüket sikerült bevonni a fociba. Jelenleg a saját csapatom illetve más egyesületek és a szövetség is azon dolgozik, hogy minél népszerűbbé tegye a női labdarúgást az országban.

A női foci magyar bajnokságát 1984 óta rendezi meg a Magyar Labdarúgó Szövetség, ahol az ismert nagy csapatok mellett újonnan szerveződött teamek is szerepelnek. Íme, a női NB I 2015/16-os tabellájának jelenlegi állása:

  1. FTC
  2. MTK
  3. Astra
  4. Viktória
  5. Győr
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.