Egyéb kategória

Mikor mondjam el a főnökömnek, hogy babát várok? Megvan a válasz!

Az anyaság az egyik legcsodálatosabb dolog egy nő életében. Álmodozunk, hogy milyen szép lesz a kisbabánk, aggódunk, hogy teljesen egészséges lesz-e, tervezgetjük, hogy milyen lesz a szobája, kiakadunk, hogy mennyire meg fog változni a testünk. De nem árt némi józanságot is csempészni a felkészülésbe és tisztázni, hogy a munkahelyen milyen következményei lehetnek a várandósságnak, jár-e valamilyen védelem, kell-e egyáltalán szólni a főnöknek, hogy babát várunk, és ha igen, mikor.

vous - 2021.12.20.
Mikor mondjam el a főnökömnek, hogy babát várok? Megvan a válasz!

Kezdjük az elején. Ha babát várunk, sokan érezhetjük úgy, hogy még nem szeretnénk a korai terhességet a munkahelyen bejelenteni, hiszen adott esetben lehet, hogy még családtagjainknak sem szóltunk, akár babonából, vagy csak nem akarunk szomorúságot okozni.

Mert ugye a bizonyos 12. hét előtt még sajnos bármi megtörténhet. Hogy nézne ki, hogy legelőször a főnök tudja meg a terhességet, és csak utána az édesanyánk! Nem beszélve arról az esetről, amikor babát szeretnénk, de sajnos nem jön össze, és kezelésre kezdünk járni. Ez sok vizsgálattal és pszichés megterheléssel jár, nem szívesen beszélünk erről sem.

Ez a mi magánügyünk, azt szeretnénk, hogy mi dönthessük el, kinek és mikor szólunk.

Az a helyzet, hogy ezzel az igénnyel az Alkotmánybíróság is egyetértett, és 2014-ben hozott egy olyan határozatot, melyben megerősítette, hogy a várandósság, a gyerekvállalás szándéka, illetve az annak érdekében vállalt orvosi kezelés – mindaddig, míg nincsenek külső jelei – a magán-, az intim szférához tartozó dolog.

A magánszférába tartozó adatokról való kötelező tájékoztatás pedig az intim szférába történő indokolatlan beavatkozást jelent. Tehát: nem kötelező azonnal bejelenteni a terhességet, csak akkor, ha valamilyen jogszabályi kedvezmény, védelem miatt arra hivatkozni szeretnénk.

Hogyan védi a jog a kismamákat?

A legfontosabb és egyben talán legközismertebb védelem az, hogy a várandósság alatt, illetve a lombikprogram (emberi reprodukciós kezelés) első hat hónapjában nem lehet a munkavállalónak felmondani. Mivel az Alkotmánybíróság megsemmisítette az előzetes bejelentési kötelezettséget, ezért:

csak akkor kell elmondanunk a munkahelyen, hogy babát várunk vagy kezelésre járunk, ha veszélyeztetne minket a felmondás.

Így bőven elég a babaprojekttel előrukkolni, ha át akarják nyújtani a felmondólevelet. Persze igazolni is kell a várandósságot orvosi igazolással.

Visszamenőleg is érvényes

Forrás:
iStock

Előfordulhat az is, hogy a felmondás átvételekor nem tudtunk arról, hogy a felmondás időpontjában már állapotosak voltunk. Ebben az esetben se essünk kétségbe, mert az Alkotmánybíróság azt is kinyilvánította, hogy a védelem azokra is vonatkozik, akik nem is tudtak a terhességünkről a felmondás pillanatában.

Ekkor vissza kell menni a munkáltatóhoz egy orvosi igazolással, és jó esetben a munkáltató a mi egyetértésünkkel visszavonja a felmondást, és tovább dolgozhatunk.

Azonnali hatállyal viszont repülhetünk

Fontos kiemelni, hogy csak a munkáltatói felmondással szemben élvezhetünk védelmet, a munkáltató más módon jogszerűen megszüntetheti a munkaviszonyunkat. Pl. azonnali hatályú felmondással élhet a munkáltató várandósság, kezelés időtartama alatt is (erre kirívó esetekben, súlyos kötelezettségszegés esetén van lehetőség), vagy nem véd a várandósság, kezelés a próbaidő alatti elbocsátás esetén sem.

Ebben az esetben azonban a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy betartotta az egyenlő bánásmód elvét, tehát nem a terhesség miatt mondott fel. Illetve mi is felmondhatunk nyugodtan, ha úgy akarjuk.

Kedvezményeket kaphatunk

Ha nem is érint bennünket a felmondás veszélye, akkor is érdemes megfontolni, hogy jelezzük-e várandósságunkat, ugyanis a jogszabály több munkavégzési kedvezményt is ad a dolgozó várandós kismamák számára.

Ha például olyan munkát végzünk, ami komoly fizikai megterheléssel jár, vagy épp a magzatra veszélyes anyagokkal dolgozunk, akkor a baba egészsége érdekében mindenképp szóljunk, mert a munkáltató köteles a várandóssága megállapításától (egyébként a gyermek egyéves koráig!) a kismama számára egészségi állapotának megfelelő munkakört felajánlani.

A munkavégzés alól pedig egyszerűen fel kell mentenie, ha az egészségi állapotunknak megfelelő foglalkoztatás nem lehetséges. Erről orvosi véleményt kell beszerezni.

A megfelelő munkakör felajánlása esetén a fizetésünk nem lehet kevesebb, mint korábban, illetve ha felmentést kapunk a munkavégzés alól, akkor is jár fizetés.

Jó tudni továbbá, hogy a várandósság megállapításától a gyermek hároméves koráig nem kötelezhet minket a munkáltató más helységben végzendő munkára, valamint rendkívüli munkaidő, készenlét vagy éjszakai munka sem rendelhető el.

Ha jogi segítségre van szükségetek, írjatok Lami Juditnak, a VOUS jogászának a judit.lami@gmail.com címre!

Ajánlott cikkek