6 dolog, amit tudnotok kell, ha gyantáztattok

6 dolog, amit tudnotok kell, ha gyantáztattok

A modern kori nő minden erejével azon van, hogy tükörsima legyen mindenhol. Tény, hogy mi még jobban jártunk, mint az egyiptomiak, akik mindenhonnan leszedték magukról a test hajzatát, cseppet sem baráti módszerrel.

Az egyiptomiak habkővel, éles tüzes kővel láttak neki a feladatnak, míg a görögök a szeméremtestükről is szálanként távolították el a szőrt, vagy leégették. Brrr. Ezek után örülhettek, hogy feltalálták a gyantát mint szőrtelenítő eszközt. Apropó, ismeritek a cukorgyantát?

A gyanta az egyik leggyakrabban használt szőrtelenítő módszer, és mindegy, hogy a felső ajkatokról, lábatokról, karotokról vagy az intim testrészetekről van szó, a gyantázás fáj. Ezen túl azonban nem árt, ha tudtok néhány dolgot, ha gyantázásra szánjátok magatokat, és elpártoltok a borotválkozás mellől. Mondjuk, érthető, miért.

Sebes hegeket hagy maga után

Ez nem is olyan meglepő, tekintve, hogy kitépi a hajhagymákból a szőrt. Jessica Krand New York-i bőrgyógyász is megerősítette a Huffington Postnak, nem véletlen, hogy a bikinigyantázás annyira fáj: a szőrszálak erősen kapaszkodnak a gyökereikkel, és mi gyökerestől tépjük ki őket. Tulajdonképpen apró sebeket csinálunk magunknak a testünkön.

Károsítja a hajhagymákat

Ez sokaknak inkább jó hír. A gyakori gyantázás következtében a hajhagymák megsérülnek, és nem tudnak ugyanolyan erős szőrt létrehozni, így idővel puhább, vékonyabb lesz a szőrzetetek. Ez még akár egy jó cél is lehet, de mondjuk egy szemöldök esetében már nem tűnik olyan szuper hírnek, azt előbb akarhatjátok visszanöveszteni - mondjuk az ombre trend miatt -, mint a lábszőrötöket.

Könnyebben szerezhettek valamilyen fertőzést

Ez főleg az intim gyantázás esetén fordulhat elő, ezekben a fertőzésre hajlamos testzugokban könnyebben ki vagyunk téve valamilyen megbetegedésnek. Ez pedig akár szexuális együttlétek során a testnedvek miatt, vagy simán a verejték miatt is megtörténhet. Várjatok kicsit, míg a bőrötök megnyugszik!

Megéghet a bőrötök

Még ha tapasztalt szakember kezei között vagytok is, aki tudja, milyen hőfokon kell dolgozni a gyantával, így is könnyen megéghet a bőrötök, különösen a szem, száj és áll környékén. A különféle ránctalanító és mitesszer-eltávolító kencék, amiben megtalálható a retinoid, érzékenyebbé teheti a bőrötöket a gyantára, ami égési sérülésekhez vezethet. Jó tudni, nem?

Viszkető, vörös, irritált bőr

Gyantázás után a bőrötök kivörösödhet, viszkethet és fájhat. Menjetek laza ruhában gyantáztatni, ne tapadjon a bőrötökre textil, és kerüljétek a dörzsölést is. Igen, ez azt jelenti, hogy közvetlenül utána szex sem ajánlott, ha mégis bevállaljátok, csípni fog. Nagyon. Vakarózni szintén tilos, a jó hír viszont az, hogy egy éjszaka után elmúlik a dolog.

Uszodaszemölcsöt kaphattok

Legalábbis nagyobb eséllyel vehetitek észre magatokon ezt a vírusos szemölcsöt, amit másképpen molluscum contagiosumnak hívnak. Ez leginkább gyerekeknél fordul elő, érintkezés útján terjed, felnőttkorban inkább csak már fertőzött személlyel történő szexuális aktust követően, vagy borotválkozás, gyantázás utáni közösségi fürdőzéssel lehet elkapni.