Egyéb kategória

Legyetek okosabbak Ádám Évájánál! – Gyümölcsök, amelyekbe tilos beleharapni

Évának egy feladata volt: nem megenni azt a bizonyos csábító gyümölcsöt, az almát. De ő megette, és utána már magyarázkodhatott, hogy milyen szép volt, mennyire finomnak nézett ki. A baj azonban megtörtént, a sztorit innentől ismerjük. De a tiltott gyümölcsök kora nem járt le, ma is vannak igazán vonzó, sőt lenyűgöző szépségek, amelyek szinte hívogatnak. Gyere, egyél meg! Na, olyankor kell megálljt parancsolni. Legyetek okosabbak Évánál!

vous - 2016.02.05.
Legyetek okosabbak Ádám Évájánál! – Gyümölcsök, amelyekbe tilos beleharapni

Veszélyesen csábító bogyók

A tiszafa szinte minden része mérgező. A növény elterjedt egész Európában, Észak-Amerikában. A fa gyönyörű piros bogyókkal kényezteti a szemünket, de vigyázzatok, ne egyetek belőle! A mérgezés tünetei közé tartozik a hasmenés, fejfájás, kitágult pupillák, remegés, kóma és végül a halál. Nem hangzik túl jól, ugye? Állatokra is – különösen a lovakra – igen veszélyes.

Forrás:
iStock

Gyilkos levelek

Jön a tavasz, és szépen lassan bekúszik a mindennapi finomságok repertoárjába a rebarbarás muffin, pite és mindenféle finomság ezzel lesz ízesítve. Igen ám, de a rebarbarát okosan kell felhasználni. Kinézetre olyan, mintha egy piros zeller lenne, ezzel a részével nincs is semmi gond, de a levelei! Azoktól óvakodjatok! Nagyon magas az oxálsavtartalmuk, ami veseelégtelenséget okoz.

Forrás:
iStock

A gyümölcs, amely kómába ejt

Az akiszilváról még sose hallottam, ezek szerint nem véletlenül! Ez Jamaica nemzeti gyümölcse, és valljuk be, Jamaica nem a szomszédos ország. A fa óriási! Egy több mint 10 méter magas örökzöld növényről beszélünk, amelynek a termése az akiszilva.

A jamaicaiak étrendjében naponta jelen van ez a gyümölcs, ugyanis egyetlen dologra kell figyelni: hogy érett legyen. Az éretlen akiszilva hányást, hasmenést, kómát, a legrosszabb esetben pedig halált okozhat. A külső héja hipoglicerint tartalmaz, ez okozza a mérgezést.

Forrás:
iStock

Csillaggyümölcs?

Az utóbbi években fedezte fel magának a gasztronómia, főként esztétikai szempontból. Ezért biztos sokan ismeritek a csillaggyümölcsöt. Vesebetegek óvatosan fogyasszák, mert 100 ml is halálos lehet számukra. Tartalmaz egy bizonyos idegmérget, amit egy beteg vese nem tud kiválasztani. A mérgezés tünetei elég ijesztőek: hányás, kezelhetetlen csuklás, kóma és szélsőséges esetben halál. Kezelésére egyelőre nincs mód, sajnos, mert a tudósok még nem fedezték fel a toxin pontos ellenanyagát. Akinek viszont nincs a veséjével gondja, bátran készíthet belőle akár lekvárt is!

Forrás:
iStock

Nem mindegy, milyen bodza!

Meglepődtem! A nyári limonádém kedvenc összetevője mérgező volna? Pedig a hír igaz, de nem eszik olyan forrón a kását! A bodzának rengeteg csoportját különböztetjük meg. Amivel a limonádét ízesítik, nem mérgező, nem kell aggódnotok.

Amivel viszont vigyázni kell az a földi bodza, de miről ismeritek fel? Rokonaitól eltérően nem cserje, hanem lágyszárú és rendkívül kellemetlen, keserű szagú növény. Nyers vagy éretlen termése hányást, hasmenést, látászavarokat okoz, de akár halálhoz is vezethet. De a szaga olyan kellemetlen, hogy az már eléggé elriaszt mindenkit, aki megkóstolná.

Forrás:
iStock

Ha Indiában jártok…

A jatropha, Indiában őshonos növény okozta mérgezés miatt sokan kerülnek kórházba. Már az első falat lenyelése után jelentkeznek a mérgezés tünetei: égő torok, hasfájás, erős hányás. Súlyos tünetek közé tartozik a keringés összeomlása, kiszáradás vagy halál. A mérgezést minél előbb kezelni kell, mert súlyos idegrendszeri károsodást okozhat.

Forrás:
iStock

A mérges gyümölcsök koronázatlan királynője

Manszanilyafa. Így hívják. Amikor megtudtam, mit tud, nem akartam elhinni. Elég csak hozzáérnetek a fához és máris hólyagosra dagad a kezetek, és akár meg is vakulhattok. Ez utóbbihoz mondjuk el kell égetni, mert valójában a füstje okozhat vakságot.

De ha ez nem lenne elég, és úgy alakulna, hogy esztek a zöldalmaszerű terméséből, sok jóra ne számítsatok! A nyelőcső bedagad, lelohadása akár fél napig is eltarthat, hacsak nem fullad meg közben a gyanútlan áldozat.

Forrás:
Wikipedia
Ajánlott cikkek