Egyéb kategória

Kapcsolatromboló helyiségek a lakásban – veszélyzónák között élünk

Egy pár életében az összeköltözést általában – vagy inkább jó esetben – boldog izgatottság előzi meg. Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés nektek! Elképzelitek, milyen szuper lesz majd esténként a kanapén összebújva nézni a (romantikus) filmeket. Aztán ahogy felfedezitek a másik szokásait, ez a csodás álom lassan rémálommá válhat. Hogy ezt elkerüljétek, adok egy-két remek tippet, amivel kitérhettek a felesleges veszekedések elől!

vous - 2016.02.19.
Kapcsolatromboló helyiségek a lakásban – veszélyzónák között élünk

Nézzük sorban a veszélyzónákat!

A fürdőszoba

A legnagyobb drámát talán a fürdőszoba szokta előidézni mindenkinél. Reggel-este használjátok, és rendszerint tuti ugyanabban az időben, mikor a másik is szeretné. Logikus. (Állítólag az olaszok egy apró lakásban is mindenkinek saját fürdőszobát alakítanak ki. Magyarországon meg sajnos még a kétmosdós megoldásra sem nagyon futja – sem a pénztárcánkból, sem pedig a térből.) Így csak egy lehetőségetek marad: a fürdőszoba beosztása!

Megvan a reggeli rutinotok, így azzal is tisztában kell lennetek, kinek mennyi időre van szüksége az elkészüléshez. Akinek sok, azoknak bizony van egy rossz hírem: korán kell kelni! Ezzel viszont elkerülhetitek, hogy már korán reggel veszekedéssel induljon a nap. Azokat a folyamatokat pedig, amiben nem zavarjátok egymást, csináljátok együtt!

Nálunk például bevett szokás, hogy reggel és este együtt mossuk a fogunkat. Sőt, az is, hogy amíg a pasim zuhanyzik, én kisminkelem magamat. De ha valakinek szüksége van egy kis egyedüllétre a fürdőben, azt is meg lehet oldani, csak beszéljétek meg előre.

Ne az utolsó pillanatban zárjátok be az ajtót! Talán viccesen hangzik elsőre, de nyomtassatok egy táblázatot, és akasszátok ki a beosztást a fürdőajtóra, így senkinek egy rossz szava sem lehet az előre lefoglalt időpontok miatt.

Esetleg alakítsatok ki magatoknak egy sminkelős szekciót a fürdőn kívül, ahol akkor is tudtok ügyködni, ha a pasitok a zuhany alá szorult és a gőztől nem láttok semmit.

A konyha

Forrás:
giphy.com

A második a rangsorban. Elvileg a nők játszótere lenne, de valahogy mindig ott téblábolnak a pasik is. Igaz? Sokszor komolyan nem értem, miért. Ha épp főzök, akkor vagy szóval tart – ilyenkor általában leforrázom vagy megégetem magam –, vagy csak éppen akkor van neki is valami „nagyon sürgős” dolga.

Így viszont kerülgethetjük egymást a lábosokkal, és a veszélyzóna egy szempillantás alatt szó szerint értendő.

Legyetek egyszerre a helyiségben, de összehangoltan. Kérjétek meg, hogy segítsen főzni – vagy ha nem is főzni, legalább aprítani –, és jelöljetek ki egymásnak munkafelületeket, ahol nyugodtan dolgozhattok. Mindenki a saját térfelén, a saját késével, a saját deszkáján aprítson. Amihez persze előre gondolkodva nem árt beszerezni mindenből legalább egy plusz felszerelést.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, és nem is kell egyből egy nagyobb összeget leemelni a számláról. Biztosan van a családban egy-két felesleges ez+az, aminek hasznát tudjátok majd venni. Kérdezősködjetek, zsákmányoljatok, és főzzetek! Felemelő érzés lesz a saját eszközöket használni, és közben közösen elkészített ételeket enni.

A nappali

Forrás:
giphy.com

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy legalább másfél szobás lakáson osztoztok, akkor a nappali lesz talán az egyik legkevésbé veszekedést generáló helyiség. Ha vendég jön, de a párotoknak más dolga van, csak át kell vonulnia egy másik szobába. Ideális.

De mi van, ha csak egy szoba van? Vagy csak abban a szobában van tévé? Na, az már baj és akár komoly vita tárgya is lehet.

A pasitok meccset nézne? Ne utasítsátok el kapásból! És főleg ne kapjátok le a tíz körméről. Higgyétek el, ha leültök mellé, érdeklődve figyelitek a meccset és megpróbáljátok élvezni, hogy együtt csináltok valamit – akkor is, ha az egy meccsnézés –, valóban élvezni is fogjátok! Le merem fogadni, hogy ha az első ilyen „eseményen” túlestek, a következő meccsre már rágcsákkal és egy jó hideg sörrel fogtok készülni. Szerva itt, szerelem ott!

A hálószoba

Forrás:
giphy.com

Több szempontból is sarkalatos pontja a lakásnak, hiszen a pihenésre hivatott. Ebben a szobában mindenki nyugalomra vágyik, ezért a legkisebb zavaró körülmény is óriásivá nőheti ki magát. Először is, itt különösen ügyelni kell a berendezésre.

Lehetőség szerint együtt válasszátok ki a matracot, amin majd aludni fogtok. Ne menjen a vita azon, hogy miért ilyen kemény, vagy épp puha ágyat választottatok. Annak csak a bal lábbal kelés lesz az eredménye.

A másik nagyon fontos dolog, hogy mindenkinek legyen meg a saját párnája és takarója. Senki nem szereti, ha éjjel lerángatják róla a paplant. Ha hajlamosak vagytok erre, inkább szerezzetek be egy plusz takarót.

Ha szerettek sokáig olvasni, de a pasitok képtelen lámpafény mellett aludni, vegyetek egy csíptetős olvasólámpát, amit közvetlenül a könyvre tudtok akasztani, és nem túl erős a fénye.

Forrás:
giphy.com

A pasitok szeret az ágyból filmet nézni, akár laptopon, akár tévén? Vegyetek neki egy vezeték nélküli fülhallgatót, így nem zavarnak majd titeket sem a zajok. Ha pedig egyikőtök horkol, mindenképp szerezzetek ellene orrcsipeszt, vagy ha mást nem, füldugót! 😉

Mit mond a szakértő?

Megkerestem Deáki Tímea Brigitta párkapcsolati szakértőt, aki szerint a párkapcsolati együttlét során elengedhetetlen, hogy feltérképezzük a másik ember személyiségét, s egyúttal megmutassuk a bennünk lévő dolgokat is. Ez nem mindig zökkenőmentes.

Deáki Tímea Brigitta

„Végzett mediátorként, párkapcsolati trénerként és life coachként olyat adhatok és adok az embereknek, ami továbblendíti őket egy nem kedvelt időszakon, s így új tapasztalatokkal és fejlődési lehetőséggel gazdagodhatnak. Célom, hogy az útkeresésben elakadt, egy bizonyos élethelyzetben kérdéseket feltevő egyéneknek, pároknak adjak olyan kulcsot a kezébe, amit már rég tartanak, de még nem tudnak róla.” – www.megoldod.hu

„Akik korábban már megosztották életük terét egy másik emberrel, rutinosabbak lehetnek az elfogadásban, nem úgy azok, akik elsőként próbálják ki a kapcsolat ezen formáját.

Elsődleges szempont, hogy legyünk nyitottak a másikra, ne hibaként kezeljük egy-egy olyan megnyilvánulását, ami számunkra idegen.

Annál is inkább, hiszen a társunknál is kiverheti a biztosítékot néhány olyan dolog, amit mi teszünk vagy nem teszünk. Ide kapcsolódik az is, hogy tudnunk kell nekünk is úgy tálalni a szokásainkat, hogy az a másik számára is elfogadható legyen.

S persze nem szabad kizárni azt sem, hogy bizonyos dolgokban kompromisszumot kell kötni, hiszen ezzel a jellemünk is fejlődik. Az őszinte érdeklődés, a miértek megismerésének igénye még közelebb vihet egymáshoz két olyan embert, akik egyébként igen nagy lépésre szánják magukat azzal, hogy eddigi önálló életterükbe beengednek egy másik indivídumot.”

Ajánlott cikkek