Egyéb kategória

A falra celluxozott poszter ideje lejárt – tippek az első felnőtt lakásotok kialakításához

Mindenki életében – vagy legalábbis majdnem mindenkiében – eljön az az idő, amikor kirepül a fészekből, és beköltözik első, önálló otthonába. Vannak, akiket a szülők pénzzel, bútorral vagy segítő kezekkel támogatnak – de vannak olyanok is, akiknek mindent saját maguknak kell előteremteniük, szinte a semmiből.

vous - 2016.03.31.
A falra celluxozott poszter ideje lejárt – tippek az első felnőtt lakásotok kialakításához

Ha ti is éppen költözés előtt állnátok, megkönnyítjük a dolgotokat. Összeszedtük azokat a bútorokat és tárgyakat, amikre feltétlen szükségetek lesz, és amiket költséghatékonyan tudtok beszerezni.

A kevesebb több!

  • Ha kicsi a konyha, de egy étkezőrészt is ki kell alakítanotok benne, gondolkodjatok összecsukható bútorokban! Úgysincs mindig idő komótosan megenni a reggelit/ebédet. Ha sokszor csak néhány falatot kaptok be a nagy rohanásban, legalább nem zavarnak majd a bútorok! A kihajtható vagy felhajtható, falra szerelt asztallal nyert ügyetek lehet, nem beszélve az összecsukható székekről, amiket akár a falra is felakaszthattok, ha már nincs rájuk szükségetek. Ezek jóval olcsóbbak is, mint nem mobil társaik.
600

Bolhából elefántot – dehogy, csak kis lakásból nagyobbat!

Ha kis lakásban, de még ha valamivel nagyobban is lakunk, valahogy soha nincs hely semmire, igaz? Ez köszönhető annak, hogy elképesztő mennyiségű felesleges holmit halmozunk fel, hogy nem megfelelően rendezzük be az otthonunkat, és persze valóban annak is, hogy nagyon apró élettérbe kell sokszor belezsúfolnunk mindent, amire szükségünk van. De ne csüggedjetek, van megoldás, csak egy kis logisztika, néhány praktikus, ötletes bútor meg persze pár remek tipp kell hozzá!

  • Edényeket szinte bárhol beszerezhettek a Vasedénytől kezdve a bolhapiacig. Inkább legyen csak pár edényetek, azok viszont legyenek jó minőségűek. Ha öntöttvas edényeket választotok, aminek a saját anyagából van a füle, még a sütőbe is betehetitek őket – ezzel pedig máris kiváltottatok egy tepsit!
     
  • Gépek közül válasszatok olyat, ami több funkciót is ellát, így egyrészt helyet spóroltok, másrészt pénzt is. Mindenképp nézzetek be azokba az üzletekbe, ahol utolsó darabokat, illetve (kis) hibás terméket árulnak, mert jóval olcsóbban juthattok hozzájuk, mint makulátlan társaikhoz, pedig sokszor ezekről sem lehet megállapítani, hogy bármilyen esztétikai hibájuk lenne.

Kincsek a netről

  • Ha nem ódzkodtok a használt bútoroktól, nézelődjetek a Vaterán, a bolhapiacokon vagy az erre specializálódott Facebook-csoportokban (pl. Used stuff for sale in Budapest). Ha találtok olyat, aminek nem kifogástalan az állapota, de szuper áron juthattok hozzá, használjátok a képzelőerőtöket. Egy kis csiszolás, festés vagy egy új kárpit csodákat tehet egy bútorral. Nem járnak túl nagy idő- és energiaráfordítással, és még jobban is fogjátok szeretni azokat a darabokat, amiket ti saját kezűleg alakítottatok át, a saját ízléseteknek megfelelően.
Objektum doboz

  • Ha nem tudtok varrni, kérjétek meg a barátaitokat, családtagokat, hogy segítsenek! Egy függöny, ágynemű vagy párnahuzat varrása nem nagy kunszt, de nagyon megéri. A neten a textilekhez is olcsóbban juthattok hozzá és elképesztően sok pénzt tudtok megspórolni, ha a készen vásárolt termékekkel szemben ti magatok ültök le a varrógéphez.

Dekortippek a falra ragasztott posztereken túl

  • A dekorációról se feledkezzetek meg! Egy-két izgalmas kép a falon simán megadhatja a helyiség alaphangulatát. Szerezzetek olcsón képkereteket a bolhapiacokon, fessétek le valami izgalmas színre, nyomtassatok bele képeket, vagy készítsetek bele kollázsokat, montázsokat a régi családi fotókból. Ha maradt a párna vagy függöny mintás anyagából, akár ezeket is bekeretezhetitek, nagyon harmonikus lehet a végeredmény.
Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

  • Tegyetek be minél több izgalmas és változatos levelű növényt a lakásba. Ugyanúgy dekorál, mint egy dísztárgy, de jóval olcsóbb. Számtalan helyen (bútorboltok, kertészetek) kedvezményesen árulnak olyan növényeket, amelyek nincsenek már túl jó állapotban, de egy kis törődéssel, napokon vagy legkésőbb heteken belül újra csodaszépek és egészségesek lehetnek.
     
  • Nézelődjetek a bútorboltok hibás termékei között, mert sokszor egy kis javítással vagy a tárgy funkciójának megváltoztatásával szuper darabok válhatnak belőlük.

A varázsszó: DIY!

Forrás:
Instagram/onto.the.next.project, Instagram/emichw, Instagram/skrinetmitt, pixabay.com
  • Vegyetek egy olcsó, rövid szálú, egyszínű vagy fonott szőnyeget, ragasztószalaggal ragasszatok rá mintákat, például csíkokat, és fújjátok le festékspray-vel. Kész is az egyedi, szupertrendi szőnyegetek.
600

Tótágas lakberendezés – avagy dobjátok a szőnyeget a falra!

Vannak olyan dolgok a lakásban, amit ha nem rendeltetésszerűen használunk, sokkal izgalmasabban mutatnak a térben. Fordított napunkon eszembe jutott Alice, aki tótágast állt – ez volt az egyik kedvenc jelenetem a meséből –, ahogy a lakberendezésben is nagy kedvencem, ha a szőnyeg nem a padlón, a tányér nem az asztalon, hanem a falon kap helyet.

  • Készítsetek cipősszekrényt vagy polcokat régi zöldségesládákból vagy létrából úgy, hogy vágattok egy pár deszkát, amit a kinyitható létra fokaira fektettek, vagy támasszatok egy régi létrát a falhoz, és tartsátok rajta a ruháitokat, törölközőket.
     
  • Építsetek ágyat vagy kanapét raklapokból. Ezekhez olcsón hozzájuthattok, már csak a szivacs lesz egy nagyobb tétel.
     
  • Készítsetek dohányzóasztalt régi bőröndökből, éjjeliszekrényt egymásra halmozott magazinokból, konzol- vagy íróasztalt régi varrógépből.

Engedjétek szabadjára a fantáziátokat, legyetek kreatívak, és lássátok meg a lehetőséget olyan darabokban is, amikről más lemondana!

Ajánlott cikkek