Egyéb kategória

Szabályok, amiket tartsatok be, hogy meglegyen az álomlakásotok

Mindenki életében eljön az a pont, amikor úgy dönt, elköltözik. Aki még sosem kezdett bele lakáskeresésbe, ilyenkor igencsak elveszettnek érezheti magát, hiszen annyiféle igénynek kell az új helynek megfelelnie, és sok olyan apróság van, amivel kapcsolatban könnyedén ráfázhatunk. Épp ezért most tapasztalatból hoztam nektek pár tippet, hogy ne legyen kínszenvedés a keresgélés, és sikerüljön megszerezni az álomlakást.
vous - 2016.04.04.
Szabályok, amiket tartsatok be, hogy meglegyen az álomlakásotok

1. Fedezzétek fel a környéket!

Amikor különböző ingatlanokat kínáló oldalakon keresgélünk, nem elég, ha csak kipipáljuk a kívánt kerületet, sőt, még az sem, ha a Google maps segítségével 3D-ben is megnézzük az utcát, amiben a lakás található. Hiszen néhány jó fotó vagy a Google évekkel ezelőtti felvételéből még nem derül ki, hogy kik laknak a környéken, mennyire forgalmas az utca, és így tovább. Ha komolyan gondoljátok a költözést, menjetek oda, és tegyetek egy hosszabb sétát. Ezalatt megfigyelhetitek, hogy mennyire biztonságos környéket választottatok magatoknak, hogy az utcában milyen nagy a forgalom, és szimpatikusak-e a lakók.

2. Fontos, hogy mi van a közelben!

Szinte mindenkinek fontos a jó közlekedés, aki nem autóval jár, le kell ellenőrizni tehát, hogy tömegközlekedési szempontból mennyire esik jó helyre a lakás. Egy séta alkalmával azt is felmérhetitek, hogy hol van a legközelebbi bolt, gyógyszertár, posta; ha pedig az új helyen már családalapításban gondolkodunk, nyilvánvalóan fontos felmérni, hogy hol vannak a közelben óvodák, iskolák – és hogy jutna el oda jövőbeli gyermekünk.

Persze a legtöbben kacsalábon forgó palotába vágyunk, de ha arra még várnunk kell, legalább azt tartsuk szem előtt, hogy jövendőbeli szülőként lakásunk valamennyire zöldövezetbe essen. Ha fontos nektek a pezsgés és hogy mindenhová fél óra alatt odaérjetek, akkor is ügyeljetek arra, hogy a belvárosi utcák közelében legyen egy kis park, ahová elvonulhattok a város zajától.

Forrás:
Pixabay

3. Nem elég a szép design!

Egy pár előnyös kép egy szépen felújított lakásról rögtön levehet minket a lábunkról, de nem szabad ennyivel megelégedni. Mikor lakást nézni megyünk, az kicsit mindig olyan, mint egy interjú: felkészülten kell érkezni, és rá kell kérdezni mindenre, nehogy évekkel később átverve érezzük magunkat. Fontos például, hogy milyen építésű a ház: a régebbi építésű házak ugyanis – akármilyen szépen felújították őket – nem hang- vagy hőszigeteltek, ez pedig folyamatos fejfájást fog nektek okozni. Az új építésű házak ezt már mind tudják, sokszor annyira jó a hőszigetelésük, hogy még télen is alig kell fűteni.

Ki kell deríteni továbbá, hogy milyen állapotban vannak a nyílászárók, hogy recseg-e a padló, hogy milyen típusú a fűtés. Ha fontos nektek a környezettudatosság, akkor kérdezzetek rá a ház energiatanúsítványára is: minél rosszabb besorolást kapott, annál több energiát fogyaszt a ház.

4. Legyen meg a privát szférátok!

A szomszédjainkat sajnos nem mi választjuk, pedig előfordulhat, hogy a tervezettnél nagyobb szerepet kapnak az életünkben. Aki lakott már panellakásban, vagy esetleg volt szerencséje leválasztott lakásban élni, pontosan tudja, hogy milyen az éjszaka közepén arra ébredni, hogy a szomszédban sír a gyerek, esetleg buliznak, vagy netán veszekednek, s mindezt olyan hangerővel halljuk, mintha a szomszéd szobában lennének, és nyitva maradt volna az ajtó. Természetesen lehet szerencsénk is a szomszédokkal, az áthallás akkor is meg fogja keseríteni az életünket, hiszen egy saját lakás lényege lenne, hogy ott magunk legyünk, s mások ne értesüljenek minden lélegzetvételünkről – az intim életünkről nem is beszélve.

Az utólagos hangszigeteléssel kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények: nem olcsó mulatság, ráadásul nem is garantált, hogy sikerrel járunk. Ezért ha anyagi kereteitek megengedik, válasszatok új építésű házat, és spóroljatok meg magatoknak egy sor kellemetlenséget!

Forrás:
Pexels

4. Kell a napsütés!

Attól függetlenül, hogy mi állt a hirdetésben, célszerű minél több időt eltölteni a lakásban, hogy leteszteljük, milyenek a fényviszonyok. A legideálisabb, ha ÉK, DK vagy ÉNy, DNy-i tájolású lakást veszünk – így délelőtt és délután is nap éri valahonnan a lakást. Persze ebben az is szerepet játszik, hogy hányadik emeleten vagyunk, a földszinti lakások például hiába jó tájolásúak, jó eséllyel a többi épület kitakarja majd a napfényt. Napfény nélkül pedig nem lehet élni, az állandó félhomály pedig többet árt nekünk, mint gondolnánk.

5. És az anyagiak

Legutolsósorban pedig jöjjenek az anyagiak. A legelső dolgotok, mielőtt belekezdenétek a lakáskeresésbe, hogy megállapítsátok azt a maximum keretet, amit a vásárlásra szántok. Fontos, hogy mikor megnézitek a lakást, azt se mutassátok ki, ha most találtatok rá álmaitok otthonára, hiszen ha az eladó látja az elragadtatásotokat, valószínűleg meg fogja próbálni feljebb emelni az árat. Sose mondjatok igent rögtön, kérjetek gondolkodási időt, utána pedig vigyetek magatokkal valakit, aki tud alkudni.

Előtte azt is megnézhetitek az interneten, hogy az adott környéken mennyibe kerül egy négyzetméter, így ki tudtok kalkulálni egy árat, amihez képest tudtok viszonyítani. Így tudni fogjátok, ha valami nem stimmel, és ha ennél sokkal magasabb áron kínálják nektek a lakást, lesz mire hivatkozni.

Nektek vannak jól bevált módszereitek lakáskeresésre?

Ajánlott cikkek