Egyéb kategória

Vigyázzatok! Ezek okozhatnak allergiás reakciót a lakásotokban

Végérvényesen is megérkezett a jó idő, itt a tavasz, vagyis egyre több virág és rügyező fa örvendeztet meg bennünket. Ez pedig azt jelenti, hogy még többet tüsszentünk, köszönhetően a sok virágpornak. De nemcsak ezek válthatnak ki allergiás reakciókat, hanem azok a dolgok is a lakásotokban, amikkel szinte minden nap érintkeztek.
vous - 2016.04.11.
Vigyázzatok! Ezek okozhatnak allergiás reakciót a lakásotokban

Bár Andi már megírta nektek, hogy milyen furcsa dolgok okozhatnak allergiát, talán nem is gondolnátok, hogy az otthonotokban is számtalan sarok és tárgy keserítheti meg az életeteket, ha nem figyeltek oda. Sok hapcizástól és köhögéstől menthetnétek meg magatokat és családtagjaitokat, ha tudnátok, melyek azok a részek a lakásban, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki. Most összegyűjtöttem nektek ezeket a dolgokat a Purewow segítségével.

Fapadló

A papucsaink, a cuki téli mamuszok, de más tárgyak is nagyon sokszor megfordulnak a földön, amik már összegyűjtötték a bacikat, ezek pedig továbbadják azokat a padlónknak. Fontos, hogy ne csak söprögessünk! A legjobb, ha porszívózunk, majd utána nedves felmosóval végigmegyünk az egész felületen. Így már nagyobb valószínűséggel tűnik el nemcsak a kosz, a baktériumok és a por is, ami sok embernél folyamatos tüsszögést és orrfújást idéz elő.

Kisállatok

Attól, hogy nem vagytok allergiásak az állatszőrre, a kis kedvencek is rengeteg allergén anyagot behordhatnak a lakásba. Ha pedig még öltöztetitek is őket, elárulom: egy kutya pici felsője rengeteg virágport tud magába gyűjteni a híres-neves „hozd vissza-játék” alatt, amitől aztán az egyik családtag lehet, hogy egész éjjel tüsszenteni fog. Érdemes minden alkalom után megtisztítani az állatkáitok kis ruháit és játékait.

Frissen festett falak

Forrás:
pexels.com

A kutatások egy elég furcsa tényt bizonyítottak be arról, ha asztmától szenvedtek, vagy érzékeny az orrotok a vegyi anyagokra. A vizsgálat szerint ugyanis ha egy új és nem túl élettel teli színt választotok a lakásba a tüneteitek megsokszorozódnak. Az valóban érdekes, hogy mi köze a drámai színnek az allergiás reakciókhoz, de tényleg érdemesebb vidámabb színt választani.

Párás fürdőszoba

Ti is számtalanszor tapasztalhattátok már, hogy zuhanyzás vagy fürdés után több ideig nyirkos marad bent a levegő a falakkal együtt. Ez pedig penészt okozhat a helyiségben, ami később az orrotokat fogja bántani. Annyi tudtok tenni az ügyért, hogy egy általános ventilátorral fürdés után kb. 20 percig áthűtitek a nyirkos fürdőt. Ha ezt nem teszitek meg, legalább szellőztessetek, akár csináljatok huzatot bent!

Ágynemű

Sajnos rengeteg poratka lakozik az ágyneműinken. Cseréljétek gyakrabban a huzatot, illetve érdemes forró vízben kimosni a már használtakat.

Egy korábbi cikkünkben már adtunk nektek pár tippet, hogyan vehetitek fel a harcot az allergiával, de mindenképp érdemes tudnotok az ezzel kapcsolatos tévhitekről is!

Ajánlott cikkek