Egyéb kategória

„Nem kell bébiszitter ahhoz, hogy anya mozogjon” – avagy miért fontosak a baba-mama sportok?

Baba-mama jóga, hordozós latin fitnesz, babaúszás – csak győzzön kiigazodni az anya azok között a sportok között, amiket gyerekével együtt végezhet. Nem mindig volt ez így, és ma sem talál minden korosztály anya-lánya párosa sportolási lehetőséget magának, pedig az együtt mozgás jót tesz az anya-gyerek kapcsolatnak. A rendszeresen végzett mozgással pedig a sport fontosságát szinte észrevétlenül neveljük bele a kicsikbe.
vous - 2016.04.29.
„Nem kell bébiszitter ahhoz, hogy anya mozogjon” – avagy miért fontosak a baba-mama sportok?

„Együtt voltunk, de mégis külön”

Amikor én kicsi voltam, nem volt annyi anya-lánya, baba-mama sportlehetősége egy anyukának, mint manapság. Ennek ellenére elevenen él bennem egy emlék, hogy anyukám egy ideig munka után járt tornázni, és erre a tornára többen elvitték a gyerekeiket is. A gyerekek nem tornáztak, mi csak játszottunk a tornateremben. Az órának nem volt az együtt mozgás a koncepciója, de már az is nagy szám volt, hogy ott lehettünk, hiszen mint mondtam, akkoriban ez is ritkaságszámba ment.

Anyukámmal együtt sportolni sokkal később kezdtünk el. Akkor, amikor én főiskolára jártam: hétvégente és a rövid heteimen pénteken is együtt jártunk mozogni. Aerobikoztunk, nagyon bejött mindkettőnknek a súlyzós, zenére mozgós óra, de emellett fontos volt, hogy az órák az egyik óvoda tornatermében voltak, és mindenféle faksznit mellőztek, a lényeg a mozgás volt.

Együtt voltunk, de mégis külön, jó volt ez egy olyan korszakban, amikor a gyerekek inkább eltávolodnak a szüleiktől. A zenére mozgás a táncot idézte fel, és valljuk be: az ember ritkán táncol a 16–20 éves lányával

– mesélte anyukám, amikor erről kérdeztem. Ennek akkor szakadt vége, mikor dolgozni kezdtem, és már nem jártam olyan sűrűn, rendszeresen haza. Anyukám még egy ideig járt, de végül a csoport is feloszlott. A társaságunkban volt más ilyen anya-lánya páros is, de ők nem aerobikozni, hanem spinningelni kezdtek. Nekik olyannyira bejött ez a mozgásforma, hogy miután külön városba költöztek, akkor is folytatták más-más helyeken. Azt hiszem, sokszor az anyáink számára ismeretlen mozgásformák kipróbálására a lányaik veszik rá őket. Anyának is kellett az én ösztönzésem, hogy ki merje próbálni, utána pedig már magától szeretett bele.

Nem kell bébiszitter ahhoz, hogy anya mozogjon

Forrás:
iStock

Bora babával a közös mozgással nem vártunk az ő főiskolás éveiig, ahogyan a korosztályom sok más mamija sem. A közös sport előnye, hogy nem kell bébiszitter ahhoz, hogy anya mozogjon. De mit sportolnak a mai mamák és lányaik?

Mint már korábban írtam róla, mi például ezerrel nyomjuk az online Maminbaba tornát. És ma már szerencsére, a hordozóknak köszönhetően, rengeteg közös mozgásforma közül választhatnak a mamák: ott van a Kangatréning, a Maminbaba vagy a baba-mama jóga.

A Torna(N)órát is kipróbáltuk

Bora babával a hátamon Takács Nóra legújabb edzéssorozatát, a Torna(N)órát is kipróbáltuk. Habár egyes részeket kisbabával érdemes kihagyni, ilyenek például az ugrálások, de az erősítő gyakorlatok könnyen végezhetőek anyukaként is. Lemaradtatok a tornáról? Ide kattintva a teljes edzést végignézhetitek.

Egy megkérdezett anyuka, Orsi első kislányával járt baba-mama jógára. Azt mondja, első gyerekkel nem volt egyszerű, és nem olyan órák voltak ezek, mint a gyerek nélküli elmélyülő jógaszeánszok. De a semminél jobbak voltak, és hasznosak: „Nagyon jó volt, az a jógaoktató, aki tartotta, nagyon értett a gyerekek mozgásfejlődéséhez, és sok jót mondott, mire kell figyelni. Volt baba, akinél ő vette észre, hogy valami nem stimmel. A korábban megtanult gyakorlatokat ma itthon végzem második kislányommal, mert most nincs lehetőségünk eljárni. Ő egyébként sokkal jobban élvezi, mint a nővére, még kacag is közben!”

De nem szabad megfeledkezni ezen mozgásformák online változatairól sem, hiszen az anyukáknak sokszor egyszerűbb így mozogni. Nem véletlen az sem, hogy például a legutóbb egy hordozós jógás kihívás söpört végig az Instagramon.

A hordozós fitnesz és baba-mama jóga mellett a másik, sokak által végzett babasport még a babaúszás is, ahol a kicsik megtanulják a vízbiztonságot és a víz szeretét. Ebbe ráadásul apa is bekapcsolódhat.

Most, hogy megszületett a kisebbik gyerekem, újra járunk babaúszásra, de már négyen. A legjobban azt élvezzük benne, hogy az egész család együtt van ilyenkor

– mondja Eszter, és hozzáteszi, a nagylányának nagyon tetszik, hogy a kicsi a vízben van, jól elszórakoztatja a saját tudományával is.

Babaúszás

„A foglalkozások során a gyermek és a szülő minőségi időt tölthet együtt, ami nagyon értékes mindkettejük számára. Ezek a babák szocializálódnak, és kicsi koruktól kezdve rendszeresség alakul ki az életükben” – mondja Varga Vivien, a baba-mama úszás egyik úttörője, akivel a kezdetekről, nehézségekről is beszélgettünk egy korábbi cikkünkben.

Egy másik anyuka, akinek ovis gyereke van, arról beszél, hogy kifejezetten hiány van a piacon anyák és oviskorú gyerekek sportolási lehetőségéből. Neki az is megfelelne, ha együtt vagy egymás mellett, azaz külön teremben, de párhuzamosan mozoghatna kislányával: „Amikor jógázik, akkor én ott ülök. Nagyon jó lenne, ha mozoghatnék közben, vagy vele együtt.”

Ajánlott cikkek