Egyéb kategória

„A kicsiktől kapott ölelésnél nincs jobb érzés!” – Varga Viven, a baba-mama úszás úttörője mesélt

Bármilyen komoran is látja néha a köztudat a magyar nép sorsát, mindig van miért büszkének lennünk magunkra. Ezúttal baba-mama úszás frontján erősítettünk. A Stilianos babauszodát nemrég a legígéretesebb franchise koncepciók közé választották a Nemzetközi Franchise Szövetség Next Gen megmérettetésén, ami nagyon nagy elismerés, hiszen az egész világon mindössze húsz ember részesült ebben a megtiszteltetésben.

vous - 2016.03.13.
„A kicsiktől kapott ölelésnél nincs jobb érzés!” – Varga Viven, a baba-mama úszás úttörője mesélt

A 16. kerület egyik csendes kis utcájának pincéjében nyílt meg 2007-ben az első Stilianos babauszoda, azzal a céllal, hogy olyan helyet létesítsenek, ahol a babák a lehető legjobb környezetben, a legmegfelelőbb oktatásban részesülhetnek. Akkor még sem Vivien, sem pedig a férje, Gábor nem gondolták, hogy egy nap ennyien járnak majd hozzájuk.

Forrás:
Facebook / Stilianos Baba Uszoda

Mára már három helyen elérhetőek: a 16. kerületben, Dunakeszin és Szigetszentmiklóson, további négy uszoda pedig folyamatban van. Bő, nagy családdá duzzadt az uszoda közössége, és sikerük nemcsak a baba- és szülőbarát környezetben, hanem a szeretetteljes, családias légkörben is rejlik.

Ha bemegyek a gyerekekhez, minden gondomat elfelejtem, és a kicsiktől kapott ölelésnél, puszinál, kedves mosolynál nincs jobb érzés.

– mondja Varga Vivien, a baba-mama úszás egyik úttörője, akivel a kezdetekről, nehézségekről is beszélgettünk.

Hogyan jött létre a Stilianos babauszoda?

Egy kedves ismerősöm említette, hogy babaúszás-oktató, és azonnal kedvet kaptam hozzá, beneveztem az első induló tanfolyamra. Számomra gyermekekkel foglalkozni nem is igazán munka, hanem inkább kikapcsolódás. Már nyolc éve foglalkozom babaúszással és úszásoktatással, így belevágtunk az uszoda megvalósításába. Eleinte nem volt könnyű dolgunk, mert egy kalap alá vettek minket a szülők az átlag babúszással.

Miért ellenzik néhányan a baba-mama úszást?

Sajnos az orvosok hajlamosak egy nyitott közfürdőt, strandot elképzelni, ha babaúszásról hallanak, és az esetenként ezzel együtt járó fertőzéseket.

Pedig az uszodánk nem egy nyitott közfürdő, kizárólag babák és gyermekek járnak hozzánk. A gyermekek biztonsága a legfontosabb számunkra.

A medencénk vize klórmentes, UV fénnyel és aktív oxigénnel fertőtlenítünk. Ez egy teljesen környezet- és emberbarát technológia. A másik ok az, hogy sokszor nem hallunk mást babaúszásokról, csak azt, hogy hideg a víz, megfázik a gyerek vagy egész órán nyomkodják a víz alá szegényeket.

Forrás:
Facebook / Stilianos Baba Uszoda

Mert, ugye, van ez a vita a merülés/merítés és a búvárreflex megtartása körül. Több helyen olvastam, hogy nem jó, nem kellene…

Igen, ez a másik vitás kérdés. A légzés kihagyása egy veleszületett reflex, ami megakadályozza, hogy vizet nyeljen a gyermek. A reflex 6-8 hónap után elmúlik, de a merülések folyamatossága miatt fennmaradhat. A búvárreflexnek, mint a többi ősi reflexnek le kell épülnie, illetve magasabb szerveződésű folyamatoknak kell átvenniük a helyét, mert ha ez nem történik meg, akadályozzuk a gyermek egészséges, normál fejlődését. Pont ezért mi elhagytuk a reflexszel való merülést, és kifejlesztettük a tudatos merülés technikáját. Nem szeretnénk sem használni, sem fenntartani a reflexet.

Miért érdemes baba-mama úszásra járni?

Mert a vízbiztonság elképzelhetetlen nélküle. Az órák alatt nagy hangsúly van a merülésen, de inkább az életmentő feladatok szempontjából és csak addig, amíg a gyermek szereti, élvezi. A nagyobb gyermekeket játékosan, spontán vesszük rá a merülésre, nem kényszerítve, óvatosan nyomkodjuk őket a víz alá. Az életmentő feladatok pedig felkészítik a gyermeket egy hirtelen vészhelyzetre.

A foglalkozások során a gyermek és a szülő minőségi időt tölthet együtt, ami nagyon értékes mindkettejük számára. Ezek a babák szocializálódnak, és kicsi koruktól kezdve rendszeresség alakul ki az életükben.

Hogyan épülnek fel a foglalkozásaitok?

Az óra elejét ötperces tornával, babamasszázzsal kezdjük, majd harmincperces foglalkozás következik, amit tizenöt perces játékidő követ, zárásként pedig lehetőség van pár percet eltölteni szaunánkban. A foglalkozásainkat sokkal inkább vízi fejlesztő foglalkozásnak hívnám, semmint babaúszásnak.

Mikortól lehet járni úszásra, milyen rendszeresen?

Azt szoktuk javasolni, hogy három hónapos kortól, illetve a harmadik havi védőoltás után kezdjék el a babúszást. Általában hetente egyszer, de vannak szülők, akik akár kétszer is elhozzák gyermekeiket. Olyan alapokat adunk a gyermeknek, amivel megalapozzuk az iskolához, sporthoz való viszonyukat. Nemcsak babaúszást tanítunk, hanem úszást is. 3,5 éves korban kezdődik a szülő nélküli konkrét úszásoktatás.

Forrás:
Facebook / Stilianos Baba Uszoda

Hogyan csoportosítjátok a gyerekeket?

Életkoruknak megfelelő csoportokba kerülnek a gyermekek, így biztosítva minden korosztálynak a megfelelő szellemi és testi fejlődést.

Az óráink gondosan fel vannak építve, korosztályos tematika szerint. Testvérekkel sem teszünk kivételt – mert a gyerekek érdekét tartjuk szem előtt. Ha ikrek, úszhatnak együtt – de ha nem egykorúak, akkor külön, korosztálynak megfelelő csoportot keresünk nekik.

Ezt néha nehéz a szülőkkel megbeszélni, hiszen egyszerűbb lenne egy időpontban járniuk – de mi a gyerekek érdekét tartjuk szem előtt. A kisebb csoportban a nagy nem fejlődik megfelelően, a nagyobban a kicsinek nem lesz sikerélménye.

Forrás:
Facebook / Stilianos Baba Uszoda

Gyógypedagógusnak is tanulsz. Ennek a döntésnek van köze a Stilianoshoz?

Természetesen. Nagyon szeretnénk nagyobb teret adni a fogyatékos gyermekeknek. Egyre több gyermek jön problémákkal az uszodánkba, és szeretnénk minél profibban fejleszteni őket. Egyelőre integráljuk ezeket a gyermekeket az ép fejlődésűek csoportjába, de terveink között szerepelnek a speciális csoportok és a terápiák is. A közeljövőben szeretnénk létrehozni saját alapítványunkat is, amely szintén a fogyatékos gyermekek úszását támogatná.

Miben másabb a Stilianos babaúszás a többinél?

A legfontosabb a szeretet és a lelkesedés. Lehet, hogy elcsépeltnek tűnik, de tényleg ezt érzem. Többen voltak, akik megpróbálták lekoppintani, de a külsőségek után a többit már nem úgy csinálják.

Azt nem lehet lekoppintani, azt szívvel-lélekkel kell csinálni.

Címkék: #baba #mama #úszás
Ajánlott cikkek