Egyéb kategória

A művészet a legjobb orvosság a szorongásra

Manapság szinte már normális, hogy rengeteget stresszelünk és szorongunk mindennapi teendőink miatt. Számos módszer létezik arra, hogy hogyan csökkentsétek ezt, de mostanában az emberek kezdenek rájönni arra, hogy erre különböző művészetek gyakorlása is alkalmas lehet.
vous - 2016.05.06.
A művészet a legjobb orvosság a szorongásra

Nem véletlen, hogy manapság egyre népszerűbbé válnak a felnőtteknek szóló színezőkönyvek, a különböző naplóírási gyakorlatok vagy a stresszlevezetőnek szánt táncórák. Az emberek kezdenek rájönni, hogy a különböző művészetek gyakorlása nagyszerűen csökkenti a mindennapos tevékenységekkel járó stresszt vagy szorongást. Biztos ti is tapasztaltátok már, hogy ilyenkor az agyatok lelassul, könnyebben fókuszáltok, ezért sokkal inkább érzitek úgy, hogy jelen vagytok.

Ez a művészeti tevékenységet is magában foglaló meditatív állapot lehetőséget ad arra, hogy különböző kreatív módokon fejezzétek ki magatokat, ettől pedig frissebbnek és sikeresebbnek érezhetitek magatokat. Következzen most 4 olyan művészeti tevékenység, amivel ti is csökkenthetitek a napi stresszt!

1. Hallgassatok zenét!

Manapság könnyebb hozzáférni a zenékhez, mint bármikor, ráadásul magatokkal vihetitek a laptopotokon, telefonotokon bárhová, ahová csak mentek. Könnyen találhattok megfelelőt a hangulatotokhoz, de használhatjátok gyógyszerként is: ha szomorúak vagytok, keressetek olyat, amitől kiugrotok a bőrötökből, ha stresszeltek, akkor pedig olyat, amitől megnyugszotok.

Egy kutatás azt találta, hogy a zene sikeresen csökkenti a szorongást és a stresszt, erősíti az immunrendszert és gyorsabban felgyógyulhatunk a betegségekből zenehallgatással – írja a MindBodyGreen.

Forrás:
Giphy

2. A vizuális művészetek is segítenek

Mikor fiatalok vagyunk, még nem számít, ki mit gondol a rajzainkról, de ahogy idősödünk, úgy válunk egyre szégyenlősebbé, ha rajzolásról vagy festésről van szó. Ez az önértékelési probléma sokakat visszatart attól, hogy rajzoláson vagy festésen keresztül fejezze ki magát, pedig így olyasmit is el lehet mondani, amit szavakkal nem.

Ráadásul nem ez az egyetlen előnye a rajzolásnak: nemrég kiderült, hogy a képek nézegetése gyógyító hatással van ránk. Egy kísérlet részeként rákos betegektől kérték, hogy rajzoljanak valami pozitívat, ez pedig arra ösztökélte őket, hogy még ebben a helyzetben is életük pozitív élményire fókuszáljanak, ez pedig segített nekik kialakítani egy olyan önképet, amit nem a betegségük határoz meg. Egy másik szerint pedig azok a kórházi betegek, akik vizuális művészeti tárgyakkal és zenével voltak körülvéve, kevésbé érezték a fájdalmat, mint a többi beteg.

3. A tánc is lehet terápia

Ha a többiekkel együtt táncoltok csapatban, az kicsit olyan, mint egy csoportos meditáció, ami kiiktatja a gondolkodást, valamint a zene és a mozdulatok miatt sokkal inkább érezhetitek úgy, hogy most igazán átélitek a pillanatot. A tánc hatásairól már korábban bebizonyosodott, hogy fejleszti a testkoordinációnkat, illetve segít helyrehozni a testünkről alkotott negatív képünket is.

Forrás:
Giphy

4. Az írás felszabadít

Ha írtok – akár csak naplót, nem kell rögtön regénybe kezdeni –, az máris lehetőséget ad nektek arra, hogy rendszerezzétek a gondolataitokat, tudatosítsátok a véleményeteket bizonyos témákkal kapcsolatban, vagy épp analizáljátok a veletek történeket. Éppen ezért olyan érzések is felszínre kerülhetnek írás közben, amiket egyébként nem tudnátok tisztázni.

Ha úgy érzitek, a szorongás elhatalmasodik rajtatok, vigyetek a mindennapokba egy kis művészetet!

Ajánlott cikkek