Így legyen az otthonotok méreganyagoktól mentes!

Így legyen az otthonotok méreganyagoktól mentes!

A környezettudatosság kulcsa gyakran az apró változtatásokban rejlik. A már berögzült vásárlási és otthoni szokásaitokban kell pár dolgot lecserélnetek, és máris ökoéletmódot folytathattok ti is!

Magyarországon a környezettudatosság lassabban fejlődik, mint más európai országokban. Sokan nem is tudjátok, hogyan lehetne / kellene óvni a földet és önmagukat. Azonban a környezetvédelem könnyebb feladat, mint gondolnátok, már egy kis odafigyeléssel megszabadíthatjátok az otthonotokat a méreganyagoktól.

1. Váltsatok mosószert!

Sajnos a hagyományos mosószerek gyakran tartalmaznak olyan mérgező vegyszereket, amelyektől előfordulhat gyengébb bőrirritáció, de akár súlyosabb betegségek is. A szabályok nem elég szigorúak a gyártókkal szemben, előfordulhat ugyanis, hogy nincs feltüntetve az összetevők közt az, ami előidézte a bajt. Ezért próbáljatok olyan terméket választani, amin minden alkotóelem olvasható. Ha olyan sejtelmes szavakkal találkoztok, mint például a színezék, az illatanyag, a szövetfehérítő, hagyjátok az árut a polcon! Hogyha megvan az igazi, a toxikus anyagoktól mentes verzió, egyhamar ne váltsátok le. Amennyiben még akadnának kételyeitek, keressétek fel az EWG weboldalát, ahol informálódhattok a minősítésekről. Vagy próbáljátok ki a mosódiót, amiről Andi már mesélt nektek.

2. Cseréljetek szappant!

Melyik az a testápolási szer, amit a család minden tagja használ, ráadásul igen gyakran? Valószínűleg a szappan. Legyen szó akár a hagyományos kialakításról, akár a folyékony verzióról. Átlagosan naponta körülbelül kilencszer mosunk kezet, leggyakrabban antibakteriális szappannal. Ezek pedig nemcsak az emberekre, hanem a földre is károsak, hiszen olyan kémiai vegyületet tartalmaznak, amely csökkenti az antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességet. Tetejébe a tengeri élővilágot is károsítják. Vissza kell térni a legegyszerűbb szappanhoz, ami nem tartalmaz triklozánt és parabéneket. Itt is legyetek hűségesek a bevált termékhez.

3. Vegyetek búcsút a műanyagoktól!

Nézzetek körül például a konyhátokban, a leggyakoribb látvány biztosan a műanyag. Szerencsére az idő előrehaladtával a gyártók már rájöttek arra, hogy melyek a legkárosabbak, és igyekeznek ezeket megszüntetni. De hiába a „BPA-mentes” jelző a termékeken, a pótvegyszerek közt is akad ártalmas fajta. A műanyag szatyrokat cseréljétek textilből készült verziókra, az élelmiszereket pedig tároljátok üvegedényben. Ha otthon előre elkészítitek az aznapi italotokat, töltsétek inkább egy termoszba. A boltban a gyümölcsöket / zöldségeket vagy a péksüteményeket ne nejlonba, hanem papírzacskóba pakoljátok.

4. Legyetek illatmentesek!

Aggodalomra semmi ok, nem kell megszabadulni a mennyei illatú szerektől, az illatmentes termékek nem a natúr aromával egyenlők. Az illatanyagok az egyik leggyakoribb allergének a kozmetikumokban. A megoldás tehát az, ha figyelitek ez esetben is az összetevőket, és csak olyat fújtok magatokra, amiben az illatokat illóolajok adják.