Lélek

Azta! Ezért érezzük elalvás előtt úgy, hogy zuhanunk

Semmire sem vágyunk jobban egy fárasztó nap után, mint az ágy ölelésére és egy kiadós alvásra. De amikor leértetek alfába és fél lábbal már álomvilágban vagytok, hirtelen úgy érzitek, hogy rángatózik a testetek? Vajon mi ez és mitől van ez a kellemetlen érzés? Végre kiderült!

vous - 2016.07.12.
Azta! Ezért érezzük elalvás előtt úgy, hogy zuhanunk

Azok a bizonyos rángások, amik elalvás előtt végigfutnak a végtagjaitokon és olyan érzést keltenek, mintha nem ti uralnátok a saját testeteket, Michael Breus alvásszakértő szerint az első alvási fázis kezdetéhez tartoznak. Attól függetlenül, hogy nem mindenki tapasztalja magán, még nem kell tőlük megijedni, ugyanis nagyon gyakoriak és teljességgel ártalmatlanok: a National Sleep Foundation szerint az emberek mintegy 70%-a tapasztalja a rángásokat magán, amikor már félálomszerű állapotban van – írja a Women's Health.

Habár a tudomány még nem foglalt végleges állást azzal kapcsolatban, hogy mi okozza ezt a kényszeres izomrángást, azért előrukkoltak pár lehetséges ötlettel.

Forrás:
Pexels

1. Az idegrendszerünk alvás üzemmódba vált

Az alapvető elképzelés az, hogy a rángásokat az az átállás okozza, ami az idegrendszerünkben elalváskor végbemegy. Ahogy egyre nyugodtabbak vagyunk, a pulzusunk is lelassul, így a testhőrmésékletünk is esik. Ez a hirtelen hőmérséklet-változás okozhatja az izomgörcsöket. 

2. Az agyunk előbb szenderül el, mint mi

Azt is lehetséges opciónak tartják, hogy az agyunk nemes egyszerűséggel beelőz minket, és előbb merül álomba, mint mi. Ezután olyan jeleket küld a testünknek, amik megzavarják az izmaink ellazulását. Gondoljatok bele, ha az alvási paralízis azért van, mert az agyunk előbb ébred fel, mint a testünk, akkor ez fordítva is bekövetkezhet!

Forrás:
Pexels

Dr. Breus egyébként érdekes tendenciát figyelt meg olyan betegeinél, akik rendszeresen tapasztalják az izomgörcsöket elalváskor: minél kevesebbet alszanak előző éjjel, annál gyakrabban fordulnak elő a rángások. Ugyanis a kialvatlan beteg agya még korábban alszik el a szokásosnál, így nagyobb eséllyel térhet el egymástól a test és az agy álomba szenderülésének időpontja.

Szóval ha szeretnétek búcsút mondani a kellemetlen rángásoknak, amik megelőzik az elalvást, igyekezzetek nyolc órát aludni éjjelente, ne kávézzatok délután kettő után, valamint meditáljatok vagy olvassatok egy könyvet lefekvés előtt, hogy mindenképp stressz nélkül, megnyugodva hajtsátok álomra a fejeteket!

Ajánlott cikkek