Egyéb kategória

Csalónapot tartanátok? Felejtsétek el! De van egy jó hírünk is az életmódváltóknak

Biztos hallottatok már arról, hogy a testépítők a szigorú diétájuk mellett időnként tartanak egy-egy csalónapot. Van, aki a heti egynapos kilengésre esküszik, van, aki csak egy étkezést enged meg magának. Mások szerint 20 naponta kell egy napot tartani, és van, aki szerint rendszertelenül, néha kell egyet beiktatni a diétába. De mi is ez pontosan?

vous - 2016.07.14.
Csalónapot tartanátok? Felejtsétek el! De van egy jó hírünk is az életmódváltóknak

A csalónap célja nem az, hogy valami finomat ehessenek, vagy hogy kicsit lazíthassanak. A csalónappal tulajdonképpen a szervezetüket csapják be, ha ugyanis a megszokottnál sokkal kevesebb kalóriát visznek be heteken keresztül, akkor a tesük takaréküzemmódra kapcsol – ezt abból lehet észrevenni, hogy lelassul a zsírleadás. Ez egyfajta túlélőmechanizmus, ami az évezredek alatt segített az emberiségnek a fennmaradásban, azonban manapság a minimum testzsírszázalékot hajszolók rémálma lett.

Persze a testépítőknél se úgy képzeljétek el a csalónapot, hogy egész nap mértéktelenül zabálnak, egész tortákat és doboz fagyikat fogyasztanak el a szokásos csirke-rizs kombójuk helyett! Valójában épp csak egy kicsit több kalóriát visznek be, mint egy átlagos napon, azonban a lelassult szervezetüknek már ez is elég ahhoz, hogy újra felpörögjön. 

De mi a helyzet a ti esetetekben, ha ti nem arra készültök, hogy apró bikiniben mutogassátok leszálkásított testeteket a színpadon, hanem életmódot szeretnétek váltani, és hosszú távon szeretnétek egy egészséges, jól működő test birtokában lenni? Van egy jó és egy rossz hírem is:

A rossz hír az, hogy akkor számotokra a csalónap nem létezik. 

Viszont a jó hír is ehhez kapcsolódik, ugyanis nektek sosem kell annyira szigorú diétán lennetek, mint amit a testépítők nyomnak!

Forrás:
iStock

A ti kalóriabeviteletek nem lesz annyira alacsony, hogy lelassuljon az anyagcserétek, de a sokkal egészségesebb tápanyag-összetételnek köszönhetően meg fogjátok találni az ideális testsúlyotokat nemcsak egyetlen napra vagy hétre, hanem egész életetekre. A 21 nap során Bio Gabi, a 21 nap táplálkozási szakértője fog ebben segíteni nektek, aki szerint az egészséges táplálkozásba a csalónap nem fér bele.

„Lehet, hogy nem fogtok az első pár hétben olyan mértékű súlyvesztést tapasztalni, amit elvártok magatoktól, azonban ne keseredjetek el, hiszen ezzel elkerülhetitek a jojóeffektust, és úgyis hosszú távon gondolkodtok: ha tartjátok magatokat a 21 nap után is az egészséges életmód szabályaihoz, akkor annak meg is lesz az eredménye!”

Forrás:
Hámori Zsófia

Én rettentően édesszájú vagyok, és gondolom, nem vagyok ezzel egyedül! Bio Gabi szerencsére ha nem is csalónapot, de egy csalómegoldást nekünk is ajánlott: „Ha nagyon kívánjuk az édességet, és a délelőtti smoothie sem csillapítja a vágyunkat, akkor reggeli mellé vagy tízóraira egy keveset be lehet csempészni az étrendbe. Délelőtt még pörög a szénhidrátégetés, azonban ebédre, délután és vacsorára már mindenképpen tartózkodjunk az édességektől!”

Ne feledjétek, nem ér emiatt minden reggel egy habos franciakrémessel indítani egy napot, de ha megvan a megfelelő edzés, és emellett egészségesen étkezünk akkor ritkán, de megengedhetjük magunknak ezt a luxust.

Ajánlott cikkek