Egyéb kategória

Mellrákmítoszok, amelyeknek ne dőljetek be!

Sok nő retteg attól zuhanyzás közben, hogy valamilyen dudort tapint ki a mellében, de képzeljétek, ha ez meg is történik, még nem kell egyből a rákra gondolnotok. Ráadásul nemcsak a lányoknak kell önvizsgálatot tartaniuk, hanem a fiúknak is, ugyanis ők sincsenek felmentve ebből a betegségből... És még ezek után is maradt néhány tévhit, amelyekkel most leszámolunk!

vous - 2016.10.03.
Mellrákmítoszok, amelyeknek ne dőljetek be!

Október egyszerre a látás- és a mellrák elleni küzdelem hónapja, így mi sem mehetünk el szó nélkül e témák mellett. Ha a látásotokkal adódtak gondok, most az optikák többségében ingyen kivizsgálnak titeket, de kipróbálhatjátok ezeket a szemtornákat is.

Na, de térjünk át a másik ügyre, az emlőrákra, ugyanis hazánkban évente körülbelül 5-6000 nőnél diagnosztizálják ezt a típusú rákot, mégis sokaknál tabu ez a téma. Pedig nem egy sztár vállalta nyíltan a betegségét, hogy ezáltal is erőt adjon a bátortalanoknak. Köztük volt például a Bűbájos boszorkák egyik sztárja, Shannen Doherty, az egykori szupermodell, Janice Dickinson, valamint a gyönyörű színésznő, Angelina Jolie is.

Sokan nem is akarnak tudomást venni a mellrákról, míg mások a legkisebb dolgokat is annak tulajdonítják be, és ezeken a helyzeteken a következő tévhitek csak tovább rontanak. De most tiszta vizet öntünk a pohárba!

A fogamzágátló elősegíti a kialakulását

Egy, a '90-es években kimutatott eredmény, mely szerint az emlőrák kockázatát az orális fogamzásgátlók növelik, a mai napig rettegésben tartja a nőket. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az akkori tabletták hormontartalma jóval magasabb volt a mostaniakénál, és a manapág végzett kutatások alátámasztják, hogy nem kell jobban tartania annak, aki antibébipirulákkal védekezik a nem kívánt terhesség ellen.

Forrás:
Pixabay

Csak nőknél diagnosztizálhatják

Bár a férfiaknál 100-szor kisebb valószínűséggel alakul ki mellrák, mint a nőknél, a betegség őket sem kerüli el. Kezdetben azt hitték az orvosok, hogy pont a pasik a veszélyeztetebbek, mert sokszor későn fedezték fel az elváltozást náluk, de mostanra kiderült, hogy az erősebbik nemnek jobb a túlélési aránya, mint a gyengébbiknek. Ők ugyanis kisebb mértékben részesülnek az ösztrogén és progeszteron nevű hormonból, emellett nem szoptatnak, és a belső felépítésük is eltér a miénktől.

Dudor = mellrák = dudor

Itt rögtön két tévhittel is leszámolnánk:

Az első: Valószínűleg már annyiszor hallottunk azokról a bizonyos csomókról, hogy ha véletlenül valami furát tapintunk ki, azt már egyből az emlőrákkal azonosítjuk. A dudor azonban nem mindig jelent egyet azzal, lehet mondjuk jóindulatú ciszta vagy növekedés. De minden esetben javasoljuk, hogy az egészségetek és a nyugalmatok érdekében vizsgáltassátok meg inkább!

A második: Nem a dudor az egyetlen elváltozás, amely mellrákról árulkodhat, ugyanis oda kell figyelni arra is, ha megváltozik a melletek megszokott alakja, a mérete, a megjelenése, vagy a területén tapasztalt érzésetek. Amennyiben a következő tünetek – keményebb, nagyobb, vastagabb cici, netán foltok, tág pórusok, bőrgyűrődés a felszínén, vagy a mellbimbó váladékozása, vérzése, befordulása – bármelyikét is észreveszitek magatokon, irány az orvos!

A családfa vagy az anya a meghatározó

Maradunk a kettős vonalnál, ugyanis az örökletes hajlammal kapcsolatban is több dolgot kell tisztázni.

Az első: Sokan hiszik azt, hogy csak annak kell félnie a mellráktól, akinek a családjában is valaki ebben a betegségben szenvedett. Nem szabad ennyire általánosítani, és előre elrendelt tényként kezelni az ügyet, de akinek tényleg van olyan hozzátartozója, aki emlőrákkal küzdött, fontos, hogy sokkal hamarabb (25. életéve környékén) nézettesse meg magát egy dokival, és gyakrabban járjon kontrollra, mint az, akinél kizárható az öröklés.

A második: A másik téves gondolat, hogy elég az anyukátokat megkérdezni arról, volt-e a női felmenőitek közt mellrákos személy. Bár az első fokú női rokonok a legfontosabbak a kockázat felmérésénél, meg kell vizsgálnotok az apai ágat is, mert az ő ágán is vannak női hozzátartozóitok.

Forrás:
Pixabay

A kor dönt mindenről

Az emlőrák nem válogat a különböző korosztályok közt, de tény, hogy a fő veszélyeztetettek a 60-on túliak. Ők azonban mindössze az 50%-át teszik ki a mellrákosok „táborának”, a maradékban pedig előfordul még 40 éves kor alatti személy is, ezért (is) ajánlott már a 20-as évek után rendszeres ellenőrzésre járni.

Ajánlott cikkek