Egyéb kategória

„Meg kellett küzdenem a bolti eladók szemforgatásával” – Meglepően egyszerű trükkökkel spórolhattok a konyhában és védhetitek a környezetet

Számomra a modern, igényes nő-, tudatos, nemcsak magára és a külsejére fordít gondot, hanem a közvetlen környezetére, sőt, hogy még ennél is tovább menjek, magára a tágabb értelemben vett környezetre is ugyanannyira ügyel, mint a reggeli sminkjére. Nem mondom, hogy 0–24-ben azon kell gondolkodnunk, hogyan tegyük jobbá, élhetőbbé a bolygónkat, de kis lépéseket azért mindenki beilleszthet a hétköznapjaiba, például hogy szelektíven gyűjtse a szemetet, vagy hogy leszámoljon a túlköltekezéssel. Ezeket pedig a legjobb a konyhában elkezdeni!

vous - 2016.10.10.
„Meg kellett küzdenem a bolti eladók szemforgatásával” – Meglepően egyszerű trükkökkel spórolhattok a konyhában és védhetitek a környezetet

Nemrég én is tettem egy kísérletet, amelyben egy hétig igyekeztem a lehető leginkább csökkenteni a „szeméttermelésemet”. Nem mondom, hogy elsőre könnyű volt, de azóta is tartom magam ehhez. Meglehetősen hamar hozzászoktam, hogy vászonszatyor mindig legyen a táskámban, hogy kis ételhordó dobozokkal járjak a piacra bevásárolni, és ebben kérjem a sajtokat, felvágottakat. Persze elsőre meg kellett küzdenem-, az eladók szemforgatásával, de remélem, lassan ők is hozzászoknak ezekhez a cseppet sem megdöbbentő kérésekhez. Konyha témájú napunk alkalmából következzenek tippjeink, amelyeket pikk-pakk elsajátíthattok, fáradság nélkül. Tegyünk közösen egy jó ügyért – hiszen nektek is megéri!

Mengyán Eszter környezetvédelem tudatossáb

Hősnőnek lenni nem is olyan nehéz – kezdjétek a környezetvédelemmel!

„Hősöknek tartom azokat, akik képesek a nap minden pillanatában odafigyelni arra, hogy kitörjenek a reklámok szorításából, és tudatosan döntsenek, legyen szó nagybevásárlásról, csak egy gyors harapnivaló beszerzéséről, fürdőszoba-takarításról vagy ruhavásárlásról. Nem, ez még nekem sem megy, de velem együtt ne adjátok fel ti sem. Még lehetünk a saját magunk hősei.”

Eszter cikkét itt olvashatjátok!

Így vásároljatok

Mindig vigyetek magatokkal vászonszatyrot, és ha van rá mód, akkor dobozokat is, hiszen már számtalan helyen vásárolhattok kimérős, csomagolásmentes termékeket.

Ne vegyetek meg valamit csak azért, mert akciós!

Mindig írjatok bevásárló listát, és soha ne menjetek korgó gyomorral vásárolni, így elkerülhetitek, hogy feleslegesen kerüljön valami a kosaratokba. Olvassátok el a termékek pontos leírását, nemcsak azt, hogy mit tartalmaznak, hanem azt is, hogy honnan származnak, illetve hogy újrahasznosíthatóak-e a csomagolások. Keressétek az FSC védjeggyel ellátott termékeket!

Forrás:
iStock
FSC logo

Mit jelez az FSC védjegy az italos kartondobozok csomagolásán?

Azt jelzi, hogy a csomagolás papír alapanyaga felelős erdőgazdálkodásból és egyéb, ellenőrzött forrásból származó fából, farostokból készül. Miért fontos ez? A WWF adatai szerint 35 óránként egy egész budapestnyi erdőterület tűnik el a Föld színéről.

A legegyszerűbb mód, hogy unokáink számára is megőrizzük az erdőket, ha támogatjuk a felelős erdőgazdálkodást – akár közvetett módon is. A felelős erdőgazdaságok arra hivatottak, hogy védjék az erdőket. A tanúsított erdőkben folyó fakitermelés minimálisra csökkenti az erdő növényeire, állataira és egyéb élőlényeire gyakorolt hatást, a helyi közösségek részesednek a gazdálkodás hosszú távú előnyeiből, az erdőgazdaságot pedig úgy tervezik és irányítják, hogy nyereséges legyen, de a megtermelt profit ne veszélyeztesse a jövőbeni faállományt, vagyis az erdő regenerációját, fenntarthatóságát.

Így alakítsátok ki a konyhátokat

Hogy egy konyha élhető legyen, csak logikusan végig kell gondolnotok, hogy a bevásárlástól kezdve milyen folyamatokon megy végig egy alapanyag, a főzésen át, egészen a tálalásig. A standard munkafolyamatok sorrendjében berendezett konyha a következőképpen néz ki: tárolás (kamra, hűtő), tisztítás, mosás, előkészítés, sütés/főzés és végül a tálalás. Ez nemcsak azért releváns, hogy ne tegyetek felesleges kilométereket a konyhában, vagy hogy ne piszkítsátok be a konyhát – ahogy sürögtök-forogtok –, hanem azért is, mert nem kerülhet a hűtő a sütő mellé. Ha így lenne, hamar meghibásodnának a gépek, emellett a rezsiszámlátok is az egekbe ugrana.

Forrás:
iStock, Nagy Bence

Ügyeljetek arra, hogyan főztök!

Ehhez persze szükség van jó minőségű és megfelelő méretű lábasokra. A vastag falú fazekak jóval lassabban melegednek fel, cserébe tovább bent tartják a hőt, így korábban lezárhatjátok alattuk a gázt.

A láng soha ne legyen nagyobb az edény alatt, mint maga a fazék. Ilyenkor semmi más nem történik, mint hogy gázt pazaroltok.

Mindig használjatok fedőt, ha főztök, így nemcsak hamarabb elkészül az étel, de szintén energiát spórolhattok. Ahogyan egy jó kuktával is! Ha hosszas főzést igénylő ételeket készítetek, mindig vessétek be ezt a csodafegyvert.

Napjainkban aranykorukat élik az úgynevezett „one-pot”, azaz egyedényes ételek. Mi csak ajánlani tudjuk, mert gyorsan elkészülnek, nagyon változatosan készíthetőek, és megspóroltok velük egy csomó időt, energiát, és a mosogatásuknál egy csomó vizet, illetve mosószert is.

Objektum doboz

Ne pazaroljatok!

Használjatok fel mindent, amit tudtok:

  • A maradékokat gondoljátok újra, és építsétek bele a másnapi menübe.
  • A zöldségek megmaradt száraiból, leveleiből, a hús filézése után megmaradt csontokból és „nyesedékekből” főzzetek alaplevet.
  • Csak a végső esetben szabaduljatok meg a maradékoktól, zöldség/gyümölcs-hulladékoktól, és ha tehetitek, akkor is inkább a komposztba kerüljenek, mintsem a szemetesbe!
Ajánlott cikkek