Egyéb kategória

Egyre többen vannak világszerte, ideje beszélnünk a női katonákról!

Női katonák? Nos, egyre többen vannak világszerte, Magyarországon pillanatnyilag a hivatásosak körülbelül 20 százaléka nő. Számok és sztorik a katonanők világából, a világ minden részéről.

vous - 2016.10.11.
Egyre többen vannak világszerte, ideje beszélnünk a női katonákról!

Panem: Az éhezők viadala-trilógiában alap, hogy a nők is harcolnak

Az éhezők viadala-trilógia minden karaktere tudatosan úgy lett felépítve, hogy simán lehetne nő és férfi is. Ez látszik már magában az első részben, ahol kiderül, hogy a túlélésért folytatott harc során a törékeny, nőies alkat akár előny is lehet, amikor terepen – különösen fák tetején – mozog az ember, fegyverrel a kézben pedig szinte mellékes, kinek mi van a lába között. Ezen persze ne csodálkozzunk, hiszen maga a főhős, Katniss Everdeen a legnagyobb harcos, a forradalom jelképe is egyben…

Igazi, komoly női katonákat viszont ezzel együtt is csak a harmadik részben, A kiválasztottban látunk, akik kőkeményen harcolnak az első pillanattól az utolsóig. Itt természetes, hogy a hadseregben nők is vannak, híresek például a mesterlövészként nagy sikereket elérő Leeg nővérek, de a leginkább Paylor parancsnok számít komoly karakternek, aki ráadásul színes bőrű nő, és a történet végére kiemelkedően fontos szerepet kap… De mi a helyzet valóságban? Nézzük csak!

jennifer lawrence

Lehet, hogy Az éhezők viadala utolsó része nem jó, de Jennifer Lawrence egyszerűen káprázatos

Nem a filmbeli teljesítményére koncentráltunk, hanem a vörös szőnyegre. Lehet, hogy utálja az egész felhajtást, a szép ruhákat, amelyek rendre leszakadnak róla vagy elesik bennük, de Jennifer Lawrence az utóbbi években az egyik legjobb nő a vörös szőnyegen. Az éhezők viadala – A kiválasztott 2. részének turnéja a tökéletes bizonyíték erre. Nézzétek csak!

Izrael: amikor egy katonalány még a buszon is támadástól retteg…

Izrael jelenleg a világ egyetlen országa, ahol a nők számára is kötelező a katonaság. Az Izraeli Védelmi Erőkben a különböző beosztású férfi és női katonák technikusként, kommunikációs és hírszerző szakemberként, harci edzőként, kartográfusként, adminisztratív személyzetként, tüzérként, informatikusként, orvosként vagy jogászként szolgálnak együtt, és egyre több nő vállal szolgálatot harci alakulatban is. Daniel Ben-Shabbat, egy fiatal izraeli katonalány tavaly ősszel buszra szállt, ami már önmagában véve is igen veszélyes dolog az országban,

amikor egyszer csak fejkendős lányt pillantott meg, akinek beszéde alapján egyértelművé vált, hogy palesztin.

Daniel rögtön nagyon megijedt, hiszen a környéken mindennaposak a késelős támadások, ezért sms-t írt anyjának, hogy mit tegyen. Az aggódó anya azt javasolta a katonai egyenruháját viselő lánynak, hogy csendben üljön át egy másik székre. Daniel viszont gondolt egyet, és megkérte a palesztin lányt, hogy készítsenek egy közös szelfit, hogy kiderüljön: nincs mitől tartani. „A 836-os buszon, néhány pillanattal egy késelős támadás előtt” – írta Daniel az édesanyjának. Kiderült, hogy a hidzsábot viselő Saffa egy egyetemista lány, akit cseppet sem érdekel a politika, és jól elbeszélgettek Daniellel.

Forrás:
Daniel Ben-Shabbat, Facebook/The Hunger Games, iStock

USA: a katonafeleségek kapnak támogatást, de mi a helyzet a katonaférjekkel?

Nem kis megterhelést jelent egy komoly kapcsolat számára, ha a felek hosszú ideig nem találkoznak. Az amerikai hadseregben aktív katonák asszonyai számára éppen ezért kiterjedt segélyhálózat létezik: a közösségi programok mellett pszichológus is segíti a távolság és az állandó életveszély miatti aggodalom feldolgozását. Más a helyzet azonban a katonanők férjeivel: az ő számukra nincsenek külön összejövetelek.

Érthetetlen, miért hanyagolják el a katonaférjeket, hiszen az Egyesült Államok hadseregének mintegy 15 százaléka nőkből áll, 2,7 százalékuk pedig közvetlenül a tűzvonalban dolgozik.

A Married to the Army oldalon a hadsereg szolgálatában álló férjek arról panaszkodnak, hogy nagy kihívás számukra, hogy a feleségüket alig-alig látják, a gyerekneveléssel kapcsolatos legtöbb feladat rájuk hárul, és állandóan aggódnak, hogy látják-e még valaha az asszonyt.

Durva, mi? Lazításként itt a kambodzsai bevetésen eltűnt katonák asszonyainak pophimnusza:

Objektum doboz

Afganisztán: a háború közepén szült a katona, aki maga se tudta, hogy várandós

Az amerikai hadseregben bevetés előtt a katonanők kötelező terhességi szűrésen esnek át, ennek ellenére egy nő valahogy átment a rostán, pedig már előrehaladott állapotban volt. Világszerte cikkeztek a lapok arról, hogy 2012 októberében a katona egészséges kisbabának adott életet, pedig maga sem tudott arról, hogy gyereket vár.

Az Egyesült Államokban a vizeletteszt kötelező, mielőtt új helyre küldenek egy katonát bevetésre, az Egyesült Királyságban ilyesmi azonban nem szükséges. Itt egyébként engedélyezik a terhes katona hadseregben maradását, de bizonyos könnyítésekkel: éles harcban nem vehet részt, szülési szabadság után azonban visszatérhet eredeti pozíciójába, akár a frontra is.

szülés munka

Amerikai álom? Egy friss kutatás szerint szülés után 10 nappal már dolgoznak a nők

Miközben nálunk bevett szokásnak számít, hogy az anya 2-3 évig otthon marad a gyerekével, az Egyesült Államokban kíméletlen vadkapitalizmus uralkodik: a napokban jött ki egy friss kutatás, amely szerint „a dolgozó anyák mintegy 22 százaléka a szülést követő 10 napon belül visszatér munkahelyére”. Fogadjunk, hogy már ti is azon agyaltok, hogy ki vigyáz a babára, hogyan mélyül el így az anya-gyerek közötti bensőséges kapcsolat, és hogyan regenerálódik a nő szervezete a szülés után! Őszintén: én sem egészen értem… A cikk folytatása itt olvasható.

Magyarország: egyre több a nő, aki hivatásos katonának áll

Bár nálunk nincs kötelező katonai szolgálat, a katonaság mint életre szóló karrierlehetőség egyre többek számára vonzó. Fokozatosan növekszik a katonanők száma is, jelenleg arányuk nagyjából 20 százalékra tehető. Ez magasabb arány, mint az amerikai hadsereg 15 százaléka, és a NATO-átlag 10 százalékát is felülmúlja.

A nőkre ugyanazok a pszichológiai és egészségügyi követelmények vonatkoznak, mint a férfiakra, annyi különbséggel, hogy a fizikai alkalmassági vizsgán követelt mozgásformákat más szintidőre kell teljesíteniük. A többség a hadseregben ismeri meg férjét is, így a katonaférjek problémája itt viszonylag keveseket érint…

A világ minden része: a szexuális zaklatás mindkét nem problémája

A világ összes hadseregében folyamatosan napirenden van a szexuális zaklatás problémája. A Pentagon 2012-ben az amerikai hadsereget vizsgálta, és kiderült, hogy legalább 26 ezer férfit és nőt ért inzultus szolgálata során, általában feletteseik részéről, ezek közül azonban csupán 3374 esetet jelentettek.

Egy másik kutatás szerint ötből egy nő és tizenötből egy férfi jelenti csak, ha nem megfelelően közeledik hozzá felettese.

A Newsweek egy 2011-es statisztikája szerint a szolgálatban lévő katonanők 25 százaléka találkozott már a szexuális zaklatás valamilyen formájával. A probléma ugyanakkor a férfiakat is érinti, és ők ráadásul azért sem jelentik ezeket az eseteket, mert máig sokakban él a tévhit, hogy férfit megerőszakolni lehetetlenség. Sokan attól tartanak, hogy homoszexuálisnak bélyegzik őket, ami a hadseregben a legtöbb egységben súlyos stigma, míg a nők inkább az előmeneteli lehetőségeiket féltik, és ezért hallgatnak a történtekről.

tornászlányok élete testképzavar anorekszia

Testképzavar, anorexia és zaklatás: a tornászlányok élete keményebb, mint hinnétek

Az élsport a spártai szabályok és az állandó teljesítménykényszer mellett arról is szól, hogy az ember teste állandó figyelem középpontjában áll: sportorvosok és edzők figyelik árgus szemekkel a kalóriabevitelt, a csontsűrűséget, a tápanyagszintet, az izomtömeget, a zsírréteget. Rémisztő világ ez, ahol a lányoknak állandó küzdelmet kell folytatniuk azért, hogy kislányosan vékonyak és rugalmasak maradjanak, emellett pedig a zaklatás sem ritka. A cikk folytatását ide kattitva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek